Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. January '20 13:27 by Jørli Petersen

Stil er ikke alt

DS er stil og luksus, det er en højere pris, det er længere mellem de danske forhandlere, og skåret helt ind til benet får man et mere lækkert udvendigt bildesign, mens alt andet halter.

DS er Citroens luksusudgave, som Lexus er overklasse-Toyota, og efter ganske pæn succes med de første udgaver af DS, går det mere trægt med de nye modeller, mest fordi DS har lavet dramatisk om på forhandlernettet, for der er også gået luksus i købsoplevelsen, og sammen med en noget højere pris,kan det være forklaringen på den tvivlsomme start på den nye DS3 Crossback, som ikke er en luksusudgave af Citroen C3, men den første udgave af den kommende Peugeot 2008, så DS Crossback er således en SUV look-alike, uden på nogen måde at være andet end en lidt højere bil til almindelig familiebrug.

Der er heller ingen grund til at lægge skjul på alt det med prissætning. Billigste DS3 Crossback koster 250.000 kr, testbilen derimod er prissat til knap og nap 500.000 kr, og det er en voldsom merpris for en bil i 2008 klassen, Man har tilsyneladende benyttet de samme metoder som Audi til at prissætte ekstraudstyr, og sandt at sige er vi ikke så pjattede med DS3 Crossback.

Dørgreb af typen klap ind og ud. Grebene er elektrisk styret, og vi ved ikke om de lider af samme svaghed som andre biler med greb af samme type, problemer i frostvejr a la letbane omkring Aarhus.

Selvfølgelig handler det rigtig meget om smag og behag, for Citroen handler det selvfølgelig om stil og design, og DS skal være det bedste fra Citroen, men selv om vi ikke har nogen videnskabelig undersøgelse til at understøtte vor påstand, er vi ikke overrasket, hvis mulige kunder bliver en anelse forvirret og noget skuffet når de møde den nye model DS, for til sidst at vælge en anden bil, selv om man måske var parat til at åbne pungen.

Alt på højkant

Den gennemgående detalje hos DS er en let aflang ruderform. Forestil dig, at man tager den klassiske ruder fra kortspillet, og lægger på siden, denne form går igen på alt, og det giver forvirring. Betjeningen er gjort vanskelig, oversigten besværliggjort, og selv om man selvfølgelig vænner sig til knapper og greb med tiden som DS ejer, er der problemer med oversigt og funktion.

Vi har nu kørt DS så mange gange, at vi ikke burde blive overrasket. Vi burde også vide, hvor vi finder kontakten til venstre siderude, men i en DS er vi fortsat ikke sikre.

Vi kan genkende stort set alle funktioner fra Peugeot og Citroen, bag det anderledes layout er alt det samme, men hos den snart meget store PSA koncern, skal alt nyt først puttes i en DS, fordi vi er i toppen af modelprogrammet, så nye funktioner bliver ikke gjort lettere af DS-måden, der mangler let tilgang og let oversigt.

Stil frem for komfort. I en DS skal alt være anderledes, og man får bedre sæder i andre biler fra den snart meget omfattende PSA koncern.

Det anderledes gælder også for bilens øvrige indretning. Sæderne er heller ikke noget der henter pluspoint her på redaktionen, og her taler vi både om design og komfort. Vi kan ikke hive os op over det der må beskrives som OK siddekomfort, sæderne i andre biler fra PSA koncernen er noget bedre, så i den forbindelse har design kostet daglig komfort, og det var vel ikke meningen med det hele.

Pladsmæssigt er vi helt på klassens gennemsnit, her får man ikke ekstra, selv om der står luksus øverst på mærkets dagsorden, og så kommer vi til det tekniske, som både er et kapitel for sig selv, men også meget typisk for koncernen.

Langt på literen

PSA har travlt med at skrive – langt på literen – , hver gang vi nærmer os alt det med teknik. Vi kan gøre det både kort og langt, i dette tilfælde vil vi dele vor anmeldelse i to og først tage det gode, for vi er meget glade for den 8-trins automatkasse, som snart er en standard automatkasse hos alle biler fra snart alle mærker plus det løse, for nu kan man også få samme leverandørgearkasse i en fransk bygget Toyota varebil.

Hvilken kontakt skal benyttes, hvis man ønsker at åbne venstre siderude. Hvorfor må enkelhed ikke være en dyd?

Vi har skamrost gearkassen i flere biler fra både Citroen og Peugeot, ligesom den har fået ros i den store DS7, men det står ganske anderledes til hvis vi taler motor, for der er ikke meget glans og luksus over den 1,2 liters 3-benede motor, som slet ikke er vor livret.

Det er en standard og dermed basis PSA-motor, udelukkende bygget for at komme nærmere de CO2 krav, som nu er ved at blive den barske hverdag, og vi vil fortsat bedyre, at vi altid leder efter noget andet i motorprogrammet, noget med mindst fire propper i motorblokken, og vi kan nok engang gøre læserne opmærksomme på, at man ikke kan erstatte kubik med en turbolader, og få samme gode resultat.

Man betaler en pris for at skære på antallet af kubik. Man kan ikke få det naturlige bedre moment, det er og bliver mere kunstigt tilvejebragt, og sammen med dårlige vibrationer og skidt og unaturlig motorlyd fra en 3-benet, er det den direkte årsag til vor manglende begejstring for denne type motor, når den er lagt i alt andet end en microbil, som kun skal benyttes til en smuttur rundt om hjørnet.

Køremæssigt er det også et stykke den bare en lille snaps. Man får ikke noget ekstra når der står DS på skiltet, lidt kækt kan vi sige, at DS3 Crossback kører som en Peugeot 2008, og det er ikke ekstraordinært, nærmere ordinært, ligesom det med langt på literen ikke kan omstættes til den virkelige hverdag.

Tjah…….. æhhhh ….øøøhhhh.

Vi indledte med stil og pris og vi kan oplyse, at prisen på testbilen er med krydser ud for alt ekstraudstyr, og det gælder også for sikkerhedsudstyr, for selv om bilens startpris med topudstyr ligger langt over de 400.000 kr, er der ikke fuld sikkerhedspakke i DS3 Crossback, og det er vel også et område, hvor man bør genoverveje sit produkt i Citroens luksusafdeling.

Som det er netop i skrivende stund, er det lidt vanskeligt at se en nogenlunde acceptabel fremtid for DS-bilerne på det danske marked. Der skal skrues på flere knapper før mærket klikker.

DS3 Crossback PureTech 155

Pris: fra 249.990 kr

Den nye DS3 Crossback kan ses fra alle sider, det er vellykket design, men skal vi vælge, er det især den bagerste halvdel vi vil fremhæve som særligt vellykket.

Pris for testbil: 486.390 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

8 – aut

155 HK v. 5500 o/m

240 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 8,2 sek

Tophastighed: 208 km/t

Forbrug: 15,6 km/l

Kørevægt: 1280 kg

Totalvægt: 1705 kg

Trailer: 640/1200 kg

CO2: 145 g/km

Pin It on Pinterest