Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. January '22 11:51 by Jørli Petersen

Stjernen fra Kina

Polestar 2 er nært beslægtet med Volvo, og kinesiske Geely har set rigtigt, da man lagde den overordnede plan for det nye bilmærke. Selv om bilen er en ellert, skal den ligne en rigtig bil, så på det punkt  adskiller Polestar 2 sig fra mange andre el-biler.

Der er stjerner i det kinesiske flag, men det har nok ikke meget at gøre med Polestar, der er det nye kinesisk bilmærke i den store Geely koncern, som også indbefatter Volvo.

Det lyder meget mere end logisk, at Polestar med alle tricks i bogen forsøger at få køberne til at opfatte bilen som en svensk bil, men Volvo blev købt hos Ford i 2010 af kinesiske Geely, og siden har Volvo, og dermed det senere selvstændige bilmærke Polestar, været kinesisk, og hvis man kaster et blik på den nye Polestar fabrik i Kina, bliver der sat en tyk streg under den påstand.

Alligevel er der masser af Volvo i Polestar. Logisk nok.

Hvorfor udvikle nye dimser og greb blot fordi bilen hedder noget andet, en Polestar mere end dufter af Volvo, og det er også masser af viden og opskrifter fra Volvo, der har gjort Polestar 2 til det den er, – en velfungerende el-bil fra første forsøg, der ligger så langt tilbage som 2019, hvor den første model 2 rullede af samlebåndet.

Første Polestar med tilnavnet 1 er mere en specialitet, den var og er en forløbet, der dukkede op i 2017, og så er der i øvrigt en 2-liters benzinmotor gemt i model 1.

Tjek lige sæderne. Det er som at sætte sig ind i en Volvo. Samme gode komfort.

En rigtig bil

Fra første øjekast vil man kalde Polestar for en rigtig bil. Årsagen er selvfølgelig, at den ligner en bil som vi kender det, og ikke en af de mange ellerter, hvoraf rigtig mange ser noget mystiske ud, så allerede fra start er der plusser i karakterbogen til Polestar.

Dernæst kommer det nok bag på de fleste, at Polestar 2 er en 5-dørs hatch-back, dels fordi det er usædvanligt for en så stor bil, og dels fordi bilen mere ligner en veldesignet sedan – eller klassisk 4-dørs, men det 5-dørs karrosseri giver større brugsvenlighed, og dermed endnu flere point på kontoen. Der er også plusser på ren siddekomfort. Her har Polestar trukket råt og brutalt på alt det gode fra Volvo, så den meget vigtige disciplin med at kunne regulere og yde korrekt støtte under kørsel, er røget ind med købet af Volvo, og vi genkender også den store skærm i midten af bilen, hvor man swiper fra et skærmbillede til et andet, men uanset hvad, så efterlyser vi fortsat flere knapper, der enten skal drejes eller trykkes, og vi gentager gerne, – at flytte funktioner op på en trykfølsom skærm, er en spareøvelse, som lidt endnu opfattes som smart eller tjekket.

Polestar 2 fås i flere varianter, basisprisen for denne Long-range model er 399.000 kr, men så er den noget fattigt udstyret. Faktisk er udstyret så begrænset, at man tvinges til at sætte krydser ved pakker med tilbehør, og for nydelige 70 af de lange, bliver billedet af velfungerende bil ganske anderledes, men det rykker ikke ved den kendsgerning, at basisudstyret er for begrænset, og på den måde kan vi godt tillade os at påstå, at basisprisen på 399.000 kr kun er til for at lokke husarerne ind til den snakkesalige sælger.

Kun long-range

Klassisk 4-dørs eller 5-dørs. Her er svaret. Igen et plus til plads og brugsvenlighed.

Og så til det væsentlige. Bilens rækkevidde, egenskaber under kølige danske vilkår og ikke mindst bilens køreegenskaber.

Igen har Volvo bidraget meget betydeligt til en vellykket fødsel. Set i bakspejlet (eller det rammeløse sidespejl) kan opgaven ikke have været så vanskelig. Med en kørevægt lidt mere end 2,2 ton, har man taget et grundigt kik på en større gang Volvo, måske noget XC90, og genfundet den værktøjskasse man benyttede, da man byggede Volvo fra de dage, hvor mærket var amerikansk.

Og her kommer det: Polestar er særdeles velkørende. Usædvanligt for en ellert, der helt generelt har større eller knap så store mangler i opsætning af undervogn, Polestar føles rigtig, godt vejgreb, god balance, plus igen til Polestar for at holde akselafstanden på 274 cm, det giver bedre manøvrering, og så er der også plusser til bilens styring.

På alle disse vigtige områder, er Polestar i en klasse for sig, den opleves og kører som en helt ”almindelig bil”, og med 408 HK fordelt på de to motorer, kan man ikke kalde Polestar 2 for bovlam. Tværtimod.

Masser af Volvo komponenter, herunder den store skærm med lidt for mange funktioner.

Nok engang er vi klar med plusserne, for Polestar slipper ikke alle kræfterne som en damp-ramt teenager, der er sluppet hjemmefra en fredag aften, de 408 HK slippes helt rigtigt, der lægges bare på, og så trækker vi på smilebåndet over en tophastighed på 225 km/t. Igen et tal der mest er til husarerne. For:

Polestar er en el-bil, den har en officiel rækkevidde på 480 km efter WLTP metoden, og igen er vi ude med riven. De 480 km holder kun til bykørsel med et lille plus, og på den måde er Polestar en bil, der har det fint på steder som Als, Samsø, Thy, Ærø og lignende steder, hvor der kun er begrænset mængde landevej, og ellers områder med forhold der betyder, at man kører med begrænset hastighed. At rulle rundt og hente de mange små opladninger i de større byer er selvsagt bilens favorit, og de begrænsninger vi har i rækkevidde går fra 285 til 570 km, igen er det data vi henter fra internationale kilder, men det passer nok engang glimrende med vores data og oplevelser, for den ganske pæne rækkevidde forsvinder voldsomt hurtigt, så snart vi lægger bilen ud på motorvejen, hvor 408 HK kræver sin ret.

En hoven tilgang

En anden voldsomt kritisabel tilgang til markedet for et nyt kinesisk bilmærke, er bilens garanti. Polestar holder sig til de almindelig kendte med 8 år og 160.000 km såkaldt garanti med tilhørende betingelser, men at give to års garanti på en bil, er en meget kedelig tilgang til markedet for et helt nyt bilmærke. Det er som om man ikke tror på sit produkt, når man har samme noget hovne tilgang til alt det med garanti fra de europæiske bilmærker, som har sjusket voldsomt på dette område i alt for mange år, så kære Polestar, en garanti på fem år vil være mere passende, men vi slutter også med en kommentar til bilens indplacering blandt el-biler, hvor den oplagte konkurrent selvfølgelig er fra Tesla.

Vi kommer ikke uden om at træffe et valg. Hvad mener vi er det vigtigste for en ellert, og svaret er selvfølgelig rækkevidde og ladehastighed. En Polestar er et godt valg, hvis man har sin egen lader i carporten, men målt på ægte kilometer på vejen, må vi placere Polestar i top blandt el-biler, men ikke helt i top. Skal el-bilen bruges til kørsel i lokalområdet, og har man sin egen hjemmelader, er situationen anderledes. Her vil bilens design, komfort og køreegenskaber være det afgørende, mens garantien sætter grimme ridser i lakken.

Polestar 2 Dual – Long Range

Pris: fra 375.000 kr

Polestar 2 har en rækkevidde på 480 km som long-range, der er det eneste rigtige valg, for ladehastigheden kan være bedre, og rækkevidden forsvinder meget hurtigt, når man kører på motorveje.

Pris for testbil: 469 .000 kr

1 – aut

408 HK – o/m

600 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 4,7 sek

Tophastighed: 205 km/t

Batteripakke 78 kWh

Spænding ?

Rækkevidde WLTP: 480 km

Kørevægt: 2233 kg

Totalvægt: 2600 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest