Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. August '16 16:44 by Jørli Petersen

Stor og stærk og …….

Så er der soya i Volvo-rullen. Flere end 400 heste præsterer de to motorer hvis man lægger ydelsen sammen, men er Volvos mest voldsomme Volvo nogensinde også så lækker, at den lever op til den ganske heftige pris?

Så er der soya i Volvo-rullen. Flere end 400 heste præsterer de to motorer, hvis man lægger ydelsen sammen, men det kniber på afgørende punkter for Volvos mest voldsomme Volvo nogensinde, og de 47,6 kilometer bilen har som officielt ECE-tal er ren fantasi. Det er komplet umuligt at opnå bare noget der ligner.

Vi er dykket et par generationer tilbage i den danske sangskat, for at finde inspiration til overskriften på den mest voldsomme af alle voldsomme Volvoer’er. Om bilen så ender med betegnelsen ”dejlig” må du bruge lidt ekstra tid på at finde ud af, men før vi går helt tæt på den absolutte topudgave af Volvo XC90, kan vi henvise til en test af en mere dagligdags XC90, som du kan finde ved simpel søgning her på sitet.

Volvo kalder topmodellen for T8. Med Volvos nummerbetegnelse for hestekræfter, har ægte Volvo-fans allerede regnet ud, at vi skal samle en god bunke heste, før tallet 8 kommer i anvendelse. Helt præcist råder vi over 407 heste, men den største, mest kostbare og mest vilde Volvo personbil nogensinde hedder Twin Engine til efternavn, men Twin Engine er blot et andet ord for det de fleste andre bilmærker kalder hybrid.

Volvo XC90 har lært af flere konkurrenter, blandt andet fordelingen af træk til de fire hjul, for benzinmotoren på 320 HK trækker på forhjulene, mens el-motoren på de resterende 87 HK sørger for træk på baghjulene. Den konstruktion har både fordele og ulemper, men de største ulemper er til at overse, for XC90 er trods sin SUV betegnelse og 4-hjulstræk, ikke en bil der bruges til off-road kørsel, selv om den også kaldes for truck på det vigtige amerikanske marked

Twin Motor eller plug-in hybrid. To betegnelser for samme teknik. El-motoren trækker kun på baghjulene.

Twin Motor eller plug-in hybrid. To betegnelser for samme teknik. El-motoren trækker kun på baghjulene.

Først det positive

Alt det med størrelse er ikke til at komme uden om. Volvo XC90 er stor. Meget stor og med plads til syv. Førersædet fås ikke bedre. Et studie i lækkerier, komfort og støtte alle de rigtige steder, de sæder må i sig selv koste en mindre formue, og fra den yderst lækre kommandobro, er der udsigt til en forunderlig verden af underlige tegn, alt presset sammen på en ganske stor trykfølsom skærm, men det vil tage en bils samlede levetid, at blive nogenlunde fortrolig med alle funktionerne. Men sjovt set det ud, og der også et hjul i midterkonsollen, hvor man kan stille på bilens køremåde.

Med 4-hjulstræk, som ren el-bil, med max. ladning til senere brug o.s.v, men den sidste funktion lykkedes aldrig til perfektion.begtyn

Ladetiden er skuffende. To timer plus et kvarter var meldingen, da opladningen var begyndt

Ladetiden er skuffende. To timer plus et kvarter var meldingen, da opladningen var begyndt.

På instrumentbordet kan man aflæse bilens rækkevidde, også hvor langt man kan køre på ren el, og uanset hvordan det blev grebet an, kunne vi ikke tvinge rækkevidden over 10 km, uden at have været forbi ladestanderen, som også gemte på en uventet overraskelse.

Korrekt tilsluttet den offentlige ladestander, – den med tykke kabler og fuldt smæk på ampere, afgav bilen den uventede oplysning, at ladetiden var to timer og 15. To timer plus et kvarter???

Ingen lydladning til 80 procent, så man kan humpe igennem byen med de strengeste restriktioner, og så stor er batteripakken trods alt ikke. På ren el har XC90 Twin Engine en teoretisk rækkevidde på 40 km, så den burde kunne oplades ganske kvikt.

Teorerisk kan man kører på ren benzin og lade batteriet, men i praksis fungerer det ikke.

Teoretisk kan man køre på ren benzin og lade batteriet, men i praksis fungerer det ikke.

Fup og fidus – eller er det bare tingenes tilstand? Uanset hvad, er jeg skuffet. Hybridløsningen i Volvo Twin Engine kan direkte sammenlignes med en klassisk Toyota hybrid, blot for at nævne en enkelt, for det er ikke teknisk muligt, at lade op hjemmefra, undlade at bruge strøm til baghjulene på turen, for at gemme det hele til man når til København eller Aahus, hvor man så kan blære sig med at køre på ren el.

Baghjulene hjælper med at give bilen stabilitet, de giver med mellemrum lidt ekstra træk og dermed har de et forbrug, så selv om der står spare-mode på skærmen, er begrænset brug af el den mest korrekte betegnelse.

Kun een motorblok

Volvos nye filosofi er een motorblok til hele modelprogrammet. Volvo nøjes med en enkelt 2-liters blok som bruges til alt. Til den største diesel og til denne kraftigste benzin med 320 HK, det er udelukkende et spørgsmål om turbo, ladekølere, tryk, dyser og meget andet, men blokken er den samme.

Soltaget er selvfølgelig ikke bare et soltag, men et net som vindbryder giver et uventet godt resultat.

Soltaget er selvfølgelig ikke bare et soltag, men et net som vindbryder giver et uventet godt resultat.

Inden for murene er XC90 et studie i komfort, indretning og især aldeles fremragende sæder, som nok ikke fås bedre.

Inden for murene er XC90 et studie i komfort, indretning og især aldeles fremragende sæder, som nok ikke fås bedre.

Vi tjekker lige prisen på 1,7 million gode danske kroner, og skæver så til konkurrenterne som hedder Audi, BMW, diverse Mercedes med GL i front, Range Rover, og på de store markeder, Infiniti og Lexus. Volvo dyster med dem alle, og vi har tidligere peget på Volvos ømme punkt, for Volvos enlige 2-liters motor har, – uanset mængde af heste og størrelse på moment, ikke det medfødte bulder eller de store lårmuskler, der følger med den motor, som både kan have flere kubik og især flere cylindre.

Alle konkurrenter har større motorer i programmet, og for at dreje kniven rundt i Volvo’s svaghed, er det også en kedelig lyd, der kommer fra maskinen. Den lyder alt andet end kultiveret, nærmest rå og upoleret, men det er prisen for at hive 320 HK ud af en 2-liters, så lidt kantet kan vi påpege, at Volvo lokker med masser af lækker kabine, finurlig skærmteknik, og rigtig god smag inde i bilen, mens det tekniske ikke holder hele vejen hjem til prisskiltets størrelse.

En finurlighed på storskærm. Fugle-kik på bilens omgivelser når man skal parkere eller manøvrere ved lav hastighed.

En finurlighed på storskærm. Fugle-kik på bilens omgivelser når man skal parkere eller manøvrere ved lav hastighed.

En rigtig bil

Vi tænker efterhånden vemodigt på Volvos 5-benede maskiner, deres 2,9 liters række 6-er, som de fik mokket på plads i maskinrummet, selv om motoren lå på tværs, for ikke at glemme Volvos V8 motor, som rykkede mærket fra husmoderstatus til ”rigtig bil” på det store amerikanske marked.

Hvad kunne det ikke være blevet til, hvis Volvo havde arbejdet mere bredt. Vi håber det kommer i nær fremtid, for selv om Volvo XC90 ikke er lykke i et dansk parkeringshus eller på en parkeringsplads ved Bilka, hvor P-pladserne ikke engang er streget op til micro-biler, er det ærgerligt, at Volvo har lagt den form for begrænsninger på sig selv.

Den sidste bemærkning til Volvos største til dato må handle om størrelse, for Volvo XC90 understreger mere end tydeligt, at størrelse har betydning. XC90 udmærker sig med stor størrelse og ualmindelig lækker kabine og komfort, til gengæld får størrelsen på Volvos nye motorer os til at trække lidt mismodigt på smilebåndet, og hvis man kan måle hybridmuligheder i størrelse, er vi også et godt stykke fra det, man håber på, når Volvos beskriver egne kvaliteter. Især muligheden for at køre længere stræk som ren el-bil på et givet tidspunkt på rejsen en vanskelig størrelse, så vi lukker med resten af den manglende indledning, – helt dejlig bliver Volvos største desværre ikke.

Volvo XC90 T8 Twin Engine

SYv sæder er standard i den dyre XC90, og det er ikke kun prisen der er velvoksen. Bilen har voldsomme ydre mål, og passer ikke til danske parkeringsbåse  og P-huse er et mareridt når man kører i en bil som Volvo XC90.

Syv sæder er standard i den dyre XC90, og det er ikke kun prisen der er velvoksen. Bilen har voldsomme ydre mål, og passer ikke til danske parkeringsbåse og P-huse er et mareridt når man kører i en bil som Volvo XC90.

Pris: fra 1.068.773 kr

Pris for testbil: 1.742.383 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl + elmotor

8-trins aut

320 HK v. 5700 o/m + 87 HK el.

400 Nm v. 2200-5400 o/m

0-100 km/t: 5,6 sek

Tophastighed: 230 km/t

ECE-snit: 47,6 km/l

Kørevægt: 2343 kg

Totalvægt: 3010 kg

Trailer: 750/2400 kg

CO-2: 49/km

Pin It on Pinterest