Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. August '24 20:12 by Jørli Petersen

Straffen der udeblev

BYD er blevet straffet af EU, men det har indtil videre ikke haft indvirkning på bilens pris. Hvad de færreste ved er, at BYD har overhalet Tesla som topsælger på verdensplan. Ikke på grund af salgstallene i Danmark alene, men især fordi BYD er topsælger i hjemlandet Kina.

EU har fortsat set sig sur og gal på kinesiske biler. Det handler om det EU beskriver som ufin statsstøtte, så der er indført straftold på kinesiske biler, og BYD er et af de mærker, der skulle rammes hårdest.

Det må så betyde, at der efter EU’s opfattelse er stor statsstøtte til BYD, der har udviklet sig til en gigant. Lige nu sælges to bilmærker fra SAIC koncernen på det danske marked, og nyheden om høj EU straftold til BYD kom kort og lakonisk fra BYD, – vi fastholder de kendte priser.

Så kan de sidde og prikke tænder i den nede i EU, og det gør de så, mens vi sidder og forsøger at finde ud af, hvor den nye straftold havner henne. Har EU oprettet en pengekasse til formålet, eller er det de enkelte medlemsstater, der får den uventede merindtægt fra bilerne? Vi har ikke svaret, og den organisation som tidligere var De Danske Bilimportører, ved det heller ikke, de gør som vi, gætter eller formoder, og det betyder, at det indtil i dag var Vurderings-Jeppe, der fik ekstra skillinger i kassen.

Nå ja, det er da i orden man er stolte over en bils 0-100 tid, men at skrive det på bagsmækken er noget usædvanligt.

Men nok det udenoms. Hvad er det så EU har set sig gale på. Hvordan adskiller BYD sig fra de øvrige kinesere, og fra alt det vi har kaldt ”havregrød”, kan vi også se nuancer hos BYD, vi genkender det med havregrød, men der er også forskel, og den korte besked til EU og de mange medlemsstater, der føler deres bilindustri truet, – hold godt øje med BYD.

Det er som om BYD har mere at byde på, – ja undskyld, den lå lige til højrebenet, de er en kende mere europæiske, der er mere traditionel bil i en BYD, og så længe de kan hænge på med priserne, kan det godt ligne en ganske gylden fremtid for BYD, med mindre selvfølgelig, – den europæiske bilindustri får taget sig sammen, men allerede nu kan det godt se ud som om alle de kendte bilmærker er blevet taget godt og grundigt på sengen.

Den hårde kendsgerning

Som sagt masser af udstyr i Seal, og det store glastag er standard.

Vi starter med at kikke nærmere på BYD Seal. Med en længde på 480 cm er vi i den lidt større bilklasse, også selv om dem største konkurrent er Tesla 3, modsat er den ikke opsigtsvækkende, når vi ser på akselafstanden, som indtil el-bilernes indtog var den lette måde at indplacere biler i klasser, er det ikke noget der stikker i øjnene.

292 cm mellem for- og bagaksel er ikke noget særligt i dag, det giver selvfølgelig plads i kabinen, men det er ikke helt så oplagt, som det er med en klassisk type bil, for en del af den højde man ville forvente, er nu optaget af en batteripakke, der har skiftende tykkelse alt efter producent, men alligevel er vi ganske godt tilfredse med pladsforholdene i BYD Seal.

Rattet er forsynet med masser af knapper, der dækker en del daglige funktioner. Midterskæmen kræver lidt tid, før man kommer på fornavn, men den drejes på grader til lodret. Rent lir.

Vi kan så også oplyse, at selve batteripakken vejer 580 kg, og det kan mærkes. Med en kørevægt på næsten 2200 kg, er vi meget afhængige af bilens motorisering og konstruktion, og her udmærker BYD Seal sig rigtig fornemt.

Med en motoreffekt på 530 HK gør det knap så meget, at bilen vejer de 2200 kg, før svigermor stiger ombord. Det har også betydning, at bilens er forsynet med en god konstruktion hjulophæng, og her udmærker BYD sig med noget rigtig godt både for- og bag, så vi har som sådan ingen egentlige indvendinger. Der hvor det kniber, er med selve afstemning af bilen. Det er her vi igen fornemmer en gang havregrød, for selv om BYD Seal er bedre end den typiske kineser, er undervognen reelt ganske hårdt opsat, så vi ikke helt på den positive side, og igen handler det om vægt. Det kræver sin bil med tilsvarende opsætning, at svinge rundt med de 2200 kg, så det bedste vi kan sige må være, at bilen kan håndtere de mange kræfter, om det også gælder for bilisten med det helt nye kørekort, er en anden sag, men det er jo ikke bilens skyld.

Manglende finesse

Rulle og trykknapper i midterkonsollen. Lækkert.

Vi har ledt efter et betegnende ord for undervognen på Seal. På ujævn vej er vi på kanten af det ukomfortable, lad os bare kalde undervognen for stram, for selv om man har været opmærksomme på problemet, har man ikke haft den fornødne finesse, så man kan kombinere egentlige køreegenskaber med komfort, med Seal er vi i 2024 meget lig de hårdt pumpede GTI-typer fra tidligere tider, vi hentyder til de GTI-biler med compundaksel, hvor man bare strammede løs efterhånden som man pumpede flere heste i bilerne, – det var sjovt de første 30 kilometer, men i hverdagen er det noget skrammel, så BYD, vi har respekt for jeres forsøg, men der er plads til forbedring.

Flot garanti

Det er til gengæld ikke noget vi efterlyser i kabinen. Her er der godt med lækkerier, bunkevis af udstyr, vi er meget positive over for den lidt klassiske indretning med en pæn bunke knapper, og brugsmæssigt siger BYD farvel og tak til hovedkonkurrenten, Tesla.

Klassisk bagagerum med ganske god plads. Den gamle type kuffertknusere glider væk i hulrum i sidebeklædningen, så der ikke sker skade på de gods og de varer der transporteres.

Der er flot kvalitet, og så kommer vi selvfølgelig til selve batteriteknikken, hvor BYD er sin egen. BYD laver deres egne batterier, de er af en anderledes type, hvor der ikke er grimme metaller som nikkel og kobolt, batteriet kan oplades til 100 procent uden at skade batteriet siger BYD, som også sætter mening bag ordene, for garantien er i høj grad på plads. Seks år eller 150.000 km, otte år eller 200.000 km på batteriet, så sikkerhed i købet er i top.

Lækre sæder og god forarbejdningskvalitet i kabinen.

Hvordan så med rækkevidden? Den officielle rækkevidde er ifølge WLTP 520 km, men det kan vi som altid ikke rigtigt få til at stemme. Vi ligger noget under, alt efter årstiden med tilhørende temperatur, ligger vi mellem 340 og 425 km i gennemsnit, men som altid, det handler om køremåde, tyngden på højre fod og så handler det i høj grad også om hvilken model man vælger.

Vi er af den opfattelse, at model 4WD med den kraftige motor er overkill. Spild på Ballars.

Derfor kikker vi interesseret på den motormæssigt mindre model, en model med baghjulstræk, en absolut rigelig motor, men også en billigere model med bedre rækkevidde, og som altid med ellerter, er ellerter det samme som guld på kistebunden.

Rækkevidde estimeret: BYD Seal Exellence 4WD
By koldt vejr 425 km By mildt vejr 630 km
Motorvej koldt vejr 325 km Motorvej mildt vejr 425 km
Gennemsnit koldt vejr 375 km Gennemsnit mildt vejr 570 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Seal er en klassisk type sedan eller 4-dørs. Nydelig, ganske godt design og rummelig.

BYD Seal Exellence 4WD

Pris: fra 334.995 kr

Pris for testbil: 379.995 kr

1 – aut

530 HK

670 Nm

0-100 km/t: 3,8 sek

Tophastighed: 180 km/t

Batteripakke 82,5 kWh

Spænding 550 V

Rækkevidde: 520 km

Kørevægt: 2185 kg

Totalvægt: 2631 kg

Trailer: -/1500 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest