Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. March '19 20:41 by Jørli Petersen

Strandløven

Vinderbilen fra årets Dacar Rally er mere udsædvanlig i bilens karrosseri end den er i motoren, som er en ikke alt får hårdt pumpet V8’er.

Toyota Hiace vandt årets Dacar Rally, det er også blevet til sejr i Qatar, og begge løb er kendt for en helt utrolig mængde sand, som ikke giver de letteste betingelser for de deltagende køretøjer.

Det tidligere Paris – Dacar, som nu afvikles i Sydamerika under navnet Dacar, er et særdeles stressende løb, der udsætter bilerne for ekstreme vilkår, man kan godt påstå, at hvis noget har mulighed for at gå i stykker, så bryder det sammen under et Dacar rally.

I år var det 10 lange og barske etaper, og hvis man skal skabe en vinder, skal den både køre hurtigt, den skal være mere end almindelig godt bygget, og så skal den naturligvis holde hele vejen til målstregen. En ekstra vigtig detalje, som netop Toyota fik lært under den mest den mest opsigtsvækkende afslutning på et 24 Le Mans i mange år, hvor den førende bil brød sammen på sidste omgang.

De ydre mål på Hilux model Dacar, behøver ikke at passe specielt godt med de mål vi finder på en standard Hilux. Dacar-raceren er først og fremmest kortere og højere.

Toyota Hilux er i forvejen næsten legendarisk for sin holdbarhed. Man siger, at kun rust kan ta’ livet af en Hilux, men en dansk standard Hilux vil måske kunne gennemføre et Dacar, men den vil aldrig kunne vinde. Den er kort sagt ikke hurtig nok.

Nyeste tiltag fra Toyotas ørkenteam, er en mulig ny chauffør i kommende løb. Alonso har netop gennemført en todages test tæt ved grænsen til Namibia, men lidt endnu skal Fernando Alonso koncentrere sig om Le Mans serien.

Den balance et team skal finde, er lige dele holdbarhed og hastighed. Derfor har Toyota ændret noget på designet på den vindende Dacar racer, den har nok også fået en ekstra spændeskive hist og pist, og så er det mest overraskende måske, at motoren er en 5-liters V8’er, som slet ikke er så kompliceret endda. Den er en helt almindelig sugemotor, der er sat til at yde 385 HK og 620 Nm, det betyder, at motoren ikke er presset til det ekstreme, men kan holde højt tempo i mange timer og i mange dage, og så er det selvfølgelig en forudsætning, at chaufføren bag rattet kan sit kram, ligesom navigatøren ved hvad der er op og ned på et kort.

Vadedybde for en Dacar racer har en helt anden betydning end normalt, og bilens snorkel er også meget anderledes end på den off-roader der skal køre i vand. Luftindtaget sidder både højt, ligesom åbningen vender bagud, så ikke der suges alt for meget sand i maskineriet . Presset på luftfiltret skal holdes så lavt som muligt.

 

Pin It on Pinterest