Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. June '19 20:19 by Jørli Petersen

Supermotoren er klar

Mazdas nye super-benzinmotor er klar til salg. Første model med den nye motor er Mazda3, de første eksemplarer kommer til Danmark i efteråret, kort tid efter kan man købe den nye Mazda CX20 med samme motor.

Så kan den bestilles, Mazda helt nyt 2-liters benzinmotor, som på en lang række områder kan noget som ingen anden kan.

Mazda melder fra sit hovedkontor, at man har trykket på startknappen til den nye Skyactiv X, hvis man hurtigt bider til bolle, kan man have den nye Mazda 3 med den nye motor i det tidlige efterår, og hvis man har lidt mere tålmodighed, kan man vente på den helt nye CX30, som også bliver udstyret med den nye benzinmotor, som vi tidligere har beskrevet i detaljer her på hjemmesiden.

Kort fortalt er Mazdas nye benzinmotor en 2-liters med kompressor til luft, og inden nogen siger ”hvor kedeligt”, kan vi konstatere, at Mazda som lovet henter 180 HK ud af den klassiske benzinmotor, som i overflod bliver udstyret med noget mild-hybrid, som ikke giver det helt vilde udslag på motorens drejningsmoment, der er 224 Nm ved 3000 omdrejninger.

Den helt store nyhed i Mazdas motor er metode og helt nye grænser.

Mazdas motor er en lean-burn, den blander benzin og luft i en ualmindelig tynd blanding, og så strammer Mazda skruen yderligere i forhold til det man tidligere har være alene om, man får nu en benzinmotor til at køre med en kompression på 16,3:1, som er en yderligere stramning fra de tidligere 14:1, som dengang var helt nyskabende, og faktisk identisk med det man finder i flere dieselmotorer.

Mazdas nye motor kan i perioder også køre og fungere som en dieselmotor, det vil sige, at motoren selvtænder i stedet for at fyre løs med et tændrør, og så skifter motoren blandingsforhold efter belastning, når man kører stille og roligt uden ret meget belastning, kører man i den fase, hvor blandingsforhold mellem benzin og luft er 50:1, bilens officielle måling efter den nye WLTP norm siger 18,2 km/l.

Hvis du vil vide mere om den nye motor og dens ”vågekone” princip til forbrænding af benzin/luftblanding, kan du gå i søgefeltet og lede efter den artikel der hedder ”Mazda motor for nørder”.

Her er den, den nye Mazda Skyactiv X, en banebrydende benzinmotor, der også kan køre som diesel, en benzinmotor med ultra tynd blanding benzin/luft, og en benzinmotor der kører med en helt vild kompression på 16,3:1

Pin It on Pinterest