Tænk brint
Ikke så meget hokus-pokus, ikke så mange omveje med batterier og brændselsceller, bare en anden type tank der kan tåle højt tryk og kraftig udefra kommende påvirkning, fyld tanken med brint, og så kører vi videre på helt traditionel vis.
Nøjagtigt som det er gjort i generationer med gas af flere typer, hvor den mest almindelige type gas har været LPG, hvor man kørte med en 70 liters tank i bagagerummet plus en såkaldt forgasser i motorrummet.
Det lyder enkelt, men det kræver selvfølgelig en del tilpasning og justering, og det er hvad Toyota er godt på vej til at gøre helt klar, og for at teste udviklingen yderligere, har Toyota kørt denne nye og mere enkle type brintbil i japansk motorsport, ligesom en H2 racer har været på besøg i Europa, – bare for at vise hvad man kan.
Sæt denne logiske type brændstof i perspektiv: Hele Toyotas modelprogram kan kører videre. Alt med benzinmotorer bliver erstattet med ændrede motorer, der kan køre på brint, vi tror Toyota arbejder med klimatiske problemer, måske kræver det lidt ekstra at klare en koldstart i det nordlige Norge, men tænk også på de store samfundsmæssige besparelser der ligger i kølvandet på brint frem for benzin, – det er pludselig ikke nødvendigt med voldsomme investeringer i ladepunkter overalt i landet. Mængden af tykke elkabler til nedgravning er med et fingerknips reduceret voldsomt.
Den gode gamle tankstation kan fortsætte som vi kender dem, benzin er blot suppleret med brint, og her kommer et par af de gode nyheder, som Toyota ellers er lidt sparsomme med.
Den motor der er genstand for ikke ud- men omstilling fra benzin- til brintmotor, bliver løbende forbedret under Toyotas brintprogram. Motoren er den 1,6 liters 3-cylindrede Toyota benytter til Yaris GR, vi har man andre ord fingre i en form for sportsmotor, en motor der er pimpet til at yde lidt ekstra, og fra det motorrum forlyder det, at motoreffekten er øget med 24 procent.
Motorens drejningsmoment er øget med 33 procent, og den bedste nyhed er måske, at Toyota formår at få mere ud af samme mængde brændstof. Effektiviteten med brint er øget med 30 procent, og den lavpraktiske nyhed er følgende, at tiden for en optankning af en brintbil er reduceret fra fem til kun halvandet minut.
Med brint til den ombyggede, men traditionelle stempelmotor, er behovet for elbiler faldet så dramatisk, at vi rent faktisk kan blive lidt bekymret for Teslas fremtid.
Under alle omstændigheder bliver behovet for batterier mindsket betydeligt. Det betyder også, at vi i fremtiden ikke behøver at købe nødvendige og sjældne råstoffer hos såkaldt tvivlsomme regimer, herunder Putins Rusland, forbruget af nikkel, litium og sjældne jordarter vil falde, og så vil det sikkert glæde mange ægte bilelskere, at wrom-wrom lyden fra motoren kan fortsætte til kommende generationer.
Næste testprogram for Toyotas brintbiler er vintertest i det nordlige Japan. Her skal brintbilen for alvor stå sin vinterprøve, men hvad med alle de andre bilfabrikker?
Er der slet ingen, der tænker samme tanker som Toyota?
Svaret er selvfølgelig et jo. Men et er at tænke, noget andet er at udvikle flere systemer på samme tid, det kræver en virksomhed af en vis størrelse, og netop Toyota har lagt sig i front med brintteknik.
Skal vi pege på andre bilmærker, vil det være Mazda og koreanske Hyundai og Kia. Mazda fordi vi har kørt MX-5 på brint for mange år siden, så de har sikkert ikke glemt de gode kunster, og de koreanske mærker, fordi Hyundai også hygger sig offentligt med brint, og så kommer den helt frække.
BMW og Toyota har et nært samarbejde på flere områder. Herunder brint. Tænk hvis BMW’s lækre køremaskiner kunne kører uhindret videre, ………. på brint.