Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. April 16:45 by Jørli Petersen

Tænk på et tal

Hyundai Kona Electric er pludselig blevet et rigtig godt tilbud blandt de ellerter, der mener at pris også har betydning.

Da vi havde den klassiske type Kona til test, brugte vi ord som praktisk og funktionel. Vi kredsede i høj grad om bilens nye størrelse med tilhørende rummelighed, vi roste især pladsforholdene på bagsædet, og kalde det for et meget stort plus for Kona, som vi mente var vokset en helt klasse, selv om bilens akselafstand til manges overraskelse kun er på 266 cm. Et mål der får Kona til at lande lige midt i det vi kalder Golf-klassen.

Første Kona til test var den mindste model med 1-liters motor. Denne test handler om modpolen i bilernes verden, Kona som fuld elektrisk, og det er ikke den første model fuldt elektriske Kona.

400 km siger bilen egen måling. Vi er nogenlunde enige.

På den baggrund har Hyundai en god del erfaring at kaste ind i et projekt, men siden vi havde første Kona til test for et par måneder siden, er der sket mangt og meget, og det der er sket, er rigtig vigtigt.

Det hele handler om pris.

Vi har tidligere rost den nye Kona for sine pladsforhold.

Vi bladrede lidt i den korte historik, og fandt uden problemer en pris på 330.000 kr for en Kona Electric. Dagens billigste model Kona Electric er 280.000 kr, så Hyundai har erkendt, at man må gøre noget ved prisen, hvis man vil være med på markedet og sælge biler, også så planter vi et tal, der hedder 580, og du bliver nødt til at læse noget mere, men forklaring følger.

Det gælder også bagsædet.

Testbilen koster 310.000 kr, den har også været dyrere end den er i dag, og de mange prisfald eller reduktioner kan selvfølgelig få mange nye købere til at tænke sig om en ekstra gang, for hvad nu hvis familien Jensen køber ny ellert i næste uge? Hvor stort tab vil der eventuelt være, hvilke følger har et muligt prisfald, og hvor meget af prisfaldet vil betyde lavere brugtværdi i løbet af de kommende år, hvor kommende ejere af el-biler også skal vurdere hvad det vil betyde, når der kommer nye og forbedrede typer batteri, er den ellert man kan købe i dag så i det hele taget penge værd, og i givet fald hvor meget er bilen værd.

Batteri og motor

Alt det falder uden for en normal test. Vi kan kun pege på de mange forhold, der beskriver dagens el-biler, men Hyundai står ganske pænt i dagens konkurrence efter prisfald, og vi må endnu engang pege på de point, vi sendte i retning af Kona generelt, da Årets Bil i Danmark skulle kåres.

Her lander Kona som ellert meget højt på listen. Vi kender Hyundai, vi har styr på mærket og deres ageren i markedet, vi er trygge ved deres garanti, og mens der sættes spørgsmålstegn ved flere af de nye kinesere, så er vi sikre på, at Hyundai også findes i Danmark næste år, og næste år igen. Alene det er en betydelig tryghed, når der skal vælges mærke.

I forhold til bilens pris, er der plus på de skala der vurderer kabine og sæder.

Testbilen er den såkaldte store model. Med stor mener vi batteripakke, selv om motoren følger med, for hvis man vælger det Hyundai kalder for 65,5 kWh batteripakke, ryger man også en klasse op på elmotor, som nu lægger 217 HK og 255 Nm.

På den måde er Kona i sikker havn, når det gælder motorkraft. Det er klart den hurtigste Kona, når lyset skifter til grønt, men Hyundai henter også et lidt uventet plus, for hvis mange andre bilmærker skulle opgive den batteripakke, der sidder i Hyundai Kona, ville man slå sig på maven og skrive 68,5 kWh, og det er slet ikke et forkert tal.

Det Hyundai opgiver, er imidlertid den del af batteriet, der kan udnyttes, hvor andre kun opgiver denne kapacitet i parentes, så plus til Hyundai for at lægge kortene på bordet. Sådan er bilen, tag den hvis du synes! Noget i den retning har man sikkert tænkt hos Hyundai.

Brugbar førerplads med god oversigt, og godt udsyn fra førerpladsen.

Teknikken i Kona Electric er helt klassisk. Det er et 400V system der driver værket, vi noterer også, at Kona må køre med trailer, og meget sigende, har man ikke slået større brød op end man kan bage. Største trailer efter Kona Electric er 750 kg, det passer præcis med den type trailer, som vi finder passende efter en ellert, for hvis man drømmer om den store campingvogn efter en ellert, skal man have sit hoved undersøgt, eller også skal man være indstillet på at oplade ved hver eneste ladestander herfra og til Gardasøen.

Noget om rækkevidde

Vi er af den opfattelse, at motorkraften er rigelig. Vi er også lidt overrasket over, at Hyundai kan holde bilens kørevægt på lidt mere end 1775 kg, det er faktisk ved at være lidt af en letvægter blandt ellerter, og det har selvfølgelig en gavnlig indflydelse på bilens køreegenskaber, der er over middel blandt ellerter.

Vi har skamrost bilens indre, vi er lidt mere betænkelige ved bilens design, det er som om der er to designskoler hos Hyundai, den i højre side af den lange midtergang med skarp neonlys i loftet, og dem til venstre i midtergangen.

Ekstra rum under pladen i bagagerummet. Her finder vi en mormorlader, der ikke er standard.

Vi kommer selvfølgelig ikke uden om at tale rækkevidde, når vi taler ellert. Hyundai har et WLTP tal på 513 km, og selv om det er helt legalt at oplyse dette tal, er det ikke det, man kan omsætte eller genkende i hverdagen. Her er vi meget nærmere 385 km, som trods alt er pænt for en ellert i daglig brug.

Det vi også falder over, er de tal vi kan finde omkring rækkevidde, hvor der er ganske stor forskel mellem vinter og sommer. Det er gældende for alle ellerter, at vinter er noget skrammel. Det går hårdt ud over rækkevidden, når der står dansk vinterklima på menuen, det går straks bedre, når det er sommer, og her er vi af den opfattelse, at der er lidt større forskel mellem vinter- og sommerforbrug i en Kona, end der er i mange andre ellerter

Vi kan ikke helt sætte fingeren på, hvad der giver den opfattelse, men på den anden side, Hyundai opgiver de tal der kan oplyses, og man drister sig ikke til en udsmykning med antydninger eller lidt fantasifulde tal, så vi slutter med at sætte en stor cirkel rundt om et tal der hedder 580 km, som er det flotte tal, vi kan finde i de internationale forbrugstal, vi normalt benytter os af.

De 580 i bykørsel om sommeren siger meget om Kona som ellert. En rigtig god by-ellert med bunkevis af plads, en fornuftig pris og køreegenskaber der er over middel for en el-bil.

Hyundai Kona Electric Essentiel

Vi kan ikke rigtigt blive klog på Hyundais design., Det er som om der er to uafhængige skoler eller afdelinger.

Pris: fra 279.995 kr

Pris for testbil: 309.995 kr

1 – aut

217 HK

255 Nm

0-100 km/t: 8,8 sek

Tophastighed: 162 km/t

Batteripakke: 65,5 kWh

Spænding: 400V

Rækkevidde WLTP 513 km

Kørevægt: 1773 kg

Totalvægt: 2220 kg

Trailer: 300/750 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest