Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. July '22 20:32 by Jørli Petersen

Tæt på ægte 3’er

Det giver mere mening at ændre en klassisk type BMW til ren elbil, end det er at lave e-biler med SUV-design.

Det tætteste vi kommer på en klassisk BMW på el, er den nye i4, som både er en coupe, men også en 4-dørs sedan, ligesom den er så klassisk i sin opbygning, som man forventer af en BMW med mekanikken forude og trækket henvist til baghjulene.

Selvfølgelig er der en grundig gang batterier med i spillet, de ligger som de altid gør, fordelt mellem bilens aksler, og når batteripakken er på 83,9 kWh, siger det også noget om bilens vægt, samtidig med den peger i retning af en brugbar rækkevidde.

Når bilen står klar til at køre, er vægten 2125 kg. Totusinde ethundrede og noget kilo for det der ligner en klassisk BMW. Det er mange kilo man slæber rundt i hverdagen, men BMW oplyser, at de officielle WLTP tal siger rækkevidde fra 492 til 590 km, og som vanligt sætter vi et spørgsmålstegn ved de officielle tal.

Vi havde slukket for al ventilation, varme og køl, og det gav bingo på rækkevidden, som nu siger 491 km.

Vi kommer BMW i møde når vi siger, at rækkevidden er ganske pæn. Den er faktisk brugbar, men det hører med, at vi har testet i4 i en dansk sommerperiode. Vi har testet bilen på den tid af året, hvor man ikke stiller krav til sædevarme og masser af varme fra det medbragte varmeapparat, vi gjorde faktisk noget ualmindeligt under testperioden, vi hyldede årstiden, slukkede for alt der hed ventilation og aircondition, – vi klarede situationen med at rulle ruderne op og ned, og ellers supplere med den mængde friskluft, vi kunne hive ind fra dyserne.

Den handling er overraskende positiv, når vi ser på bilens rækkevidde. Da vi afbrød, gik der få sekunder, før den indbyggede lommeregner lagde ekstra 100 km til bilens rækkevidde, så vi anbefaler kraftigt, at man følger vort eksempel, når det er dansk sol og sommer, men det kræver selvfølgelig også, at man kører under forhold, hvor man kan køre med ruderne mere eller mindre nede, så det kræver igen, at vi kører by- eller ikke for hurtigt på landevejene.

En rigtig ellert

Den klassisk byggede BMW i4 kører dog ikke, som det vi har lært og oplevet, – er klassisk BMW. Vi har allerede givet forklaringen, den hedder naturligvis vægt, for en type 3-Serie der vejer 2,1 ton plus det løse, er selvfølgelig ikke så adræt og styrefølsom og præcis som den klassiske 3-Serie, men det skorter ikke på brutale heste.

Klassisk type BMW kabine. Selv gearvælgeren er helt normal.

340 af slagsen finder vi i den elektriske i4, vi kan også løfte på hatten over de 430 Nm fra stående start, og 5,7 sekund til de første 100, får de fleste til at se noget småsløve ud, når lyset bliver grønt.

Alligevel er vi mere positive overfor i4, end vi er for de øvrige el-biler fra BMW, for type i4 giver meget mere mening.

En klassisk type bil med begrænset frontareal og begrænset højde, skal ikke flytte nær så meget luft, som de øvrige ellerter der alle hedder noget med X, og derfor er biler af SUV typen.

Vi er helt opmærksomme på, at køberne står i kø, for at få noget der har design efter noget SUV. Dagens fortrukne bil er den høje og rummelige, -læs praktiske, men det er ekstra dårligt, når bilen er elektrisk, for det koster på rækkevidde og dermed på anvendelighed. Der er længere til Barolo i en elektrisk BMW med et X i modelbetegnelsen, end der er i i4, bilen er lidt lettere at få til at gå op i det daglige, netop fordi den er lavere og mere klassisk, og så kan det ikke komme bag på ret mange, at vi vurderer kabine og daglig komfort i i4 på samme positive måde, som vi gør, når vi har kørt noget helt traditionelt BMW.

Nogle steder er i4 opført som sedan, og det 4-dørs design ser da også rigtigt ud, indtil man åbner bagklappen.

Det vi så ikke er stor tilhænger af, er det nye og næsten voldsomme nyre-design på fronten. Den klassisk BMW nyre har det med at skifte form i tide og utide, den skifter med tidens mode, og der hvor vi er på vej hen netop nu, er ikke vores livret, men lad det nu være, nyren skal nok blive mindre i løbet af nogle år.

Prisen i udlandet

Vi skal også kikke på prisen. Det hedder 502.000 kr i Danmark i runde tal, og ønsker man lidt mere tilføjet listen over udstyr, herunder lidt frække fælge, stiger prisen med raske fjed, så vi fik den ide, at sammenligne priser på i4 med det man skal betale for samme bil i andre lande.

I England koster bilen 453.000 kr. I Holland er prisen 451.000 kr, mens i4 ikke uventet er billigst i Tyskland med en pris på 440.000 kr, og det er en helt ny disciplin, at sammenligne pris på biler på tværs af landegrænser, så det er pludselig blevet helt berettiget at spørge, hvorfor i4 koster 50.000 kr mere i Danmark, end den gør i andre lande?

Den nye og næsten voldsomme type BMW-nyre. Vi er ikke medlem af fanklubben.

Er det alene fordi danske bilkøbere aldrig har stillet spørgsmål til bilens pris, -men med el-biler der er uden afgift, er situationen helt anderledes. Men hvad så med leasingydelsen?

Her forlanger BMW 7500 kroner hver eneste måned hvis bilen leases privat. Det er med 15.000 km årligt og en betragtelig første ydelse, og det er ikke betingelser, som lokker kunderne ind gennem hoveddøren, så skal man have fingre i i4, skal man se, om ikke man kan snige sig til en firma- eller flådeløsning, hvor ydelsen kan være anderledes spiselig.

Vi har også noteret, at i4 kan lade med en hastighed op til 200 kW, og det er rigtig hurtigt. Der kan hurtigt rulle nogle kilometer gennem elkablerne, men det kræver naturligvis, at man skal finde en lader, der er klar til at levere de 200 kW, og det er som bekendt noget ganske andet.

Rækkevidde estimeret: BMW i4 eDrive40
By koldt vejr 445km By mildt vejr 670 km
Motorvej koldt vejr 340 km Motorvej mildt vejr 440 km
Gennemsnit koldt vejr 390 km Gennemsnit mildt vejr 540 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

BMW i4 eDrive 40

Det ligner en helt klassisk BMW med udspring i 3-Serien, men det er ikke helt rigtigt.

Pris: fra 502.828 kr

Pris for testbil: 533.952 kr

1 – aut

340 HK

430 Nm

0-100 km/t: 5,7 sek

Tophastighed: 190 km/t

Batteripakke 83,9 kWh

Spænding ?

Rækkevidde: 492/590 km

Kørevægt: 2125 kg

Totalvægt: 2605 kg

Trailer: 750/1600 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest