Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. August '19 14:19 by Jørli Petersen

Tæt på drømmeland

Kia ProCeed er både toppen af Ceeds modelprogram, ligesom det er bilen, der forener de fordele man får i de to øvrige modeller, den 5-dørs og den meget populære stationcar.

Navnet er ProCeed, og spørgsmålet er mest af alt, om det ikke er den rigtige type Ceed, vi her har under lup. Efter den store rundtur med ProCeed af bedste skuffe, er det svært at se en berettigelse for den traditionelle 5-dørs Ceed, og hvis man er parat til at lade sig overraske af bagagerummet, kan man for den sags skyld også godt droppe planerne om Ceed som almindelig stationcar, hvis man vel at mærke ser bort fra alt det med pris.

Testbilen er topmodel ProCeed. Vi er på den gode side af de 200 HK, nærmere betegnet 204, det er ægte og potente turboheste, mens maskineriet der udsættes for den ekstra fodring med nedkølet luft er på 1,6 liter.

Der er masser af ros for gode sæder med gode materialer, der holder godt fast i bagdelen, når det går rundt om hjørner.

Desværre må vi konstatere, at det er tidens kedelige trend, at vælge et kraftigere pusteorgan frem for at øge rumindhold i de fire cylindre, men Kia gør det flot når det skal være, men efter at have smidt noget rundt med ProCeed, kunne vi selvfølgelig godt drømme om måske noget 2-liters tilsat kunstig åndedræt, samlet ville indtrykket nok være bedre, men vi indrømmer gerne, at det vi netop har beskrevet nærmer sig drømmeland i dette herrens år 2019.

Fornærmende ProCeed

Vi nævnte kort det med pris fra traditionel Ceed til ProCeed. Den afrundede og vellykkede ProCeed starter ved 280 af de store, men den version betragter vi som en vittighed, eller måske mere end fornærmelse, for det er ProCeed udstyret med 1-liters 3-cylindret motor, som på ingen måde vil være i stand til at matche de muligheder der er gemt i ProCeed.

Et styk fuld størrelse flyttekasse glider uden problemer ind under hattehylden, og der er plads til flere.

Den flot afstemte undervogn og den ganske direkte og kontante styring kræver nærmest en maskine omkring de 200 HK, før man kan konstatere, at ”skidtet” kører ganske herligt. Man skal virkelig provokere ProCeed for at få bilen til at vise tendens til lidt for meget understyring, ligesom det velafstemte multi-link system omkring baghjulene både byder på solidt og forudsigeligt vejgreb kombineret med en komfort, som man uden problemer kan leve med i hverdagen.

Men: Nu er vi også kommer på den side af prislisten, hvor bilen med 200+ heste starter ved 350.000 kr, mens testbilen koster små 25 ekstra af de store, og de sidste penge går til det gigantiske glastag der kan åbnes, plus det vanlige gebyr, – læs strafafgift for det man i dag kalder farvetillæg. Man er stort set holdt op med at kalde det strafafgift for metallak.

Daglig komfort

Efter gode timer i førersædet på ProCeed version skrap, er det også fuldt fortjent, hvis vi siger noget pænt om både indretning, materialer og sæder i særdeleshed. Det tog under fem sekunder at indstille sædet i den helt rigtige position, og selv om indretningen er typisk Kia, er man alligevel sluppet godt fra at tilføre ProCeed det lille ekstra, det giver indtryk af en både lys og venlig kabine.

Glem 5-dørs og stationcar. 5-dørs ProCeed har det hele, men glem også den fornærmende basisudgave af ProCeed med 1-liters Picantomotor.

Bagsædet er som bagsæder er flest i denne klasse, helt uden minus eller plus, det er der bare til almindelig afbenyttelse, man da vi gik tættere på bagagerummet, blev vi positivt overrasket, og se blot det foto vi fik taget som dokumentation, en fuld størrelse flyttekasse på langs uden problemer samtidig med den kan være under hattehylden, uden at løfte samme ud af dens holder.

Bagagerummet er knap 1550 liter, og det er vel at mærke brugbar plads der leveres. Hvis vi kommer tæt på det urimelige, kan vi måske brokke os lidt over den rigelige læssehøjde, men vi undlader, og vælger i stedet at give Kia en pæn stor buket blomster, for at skabe en bil, som både er til hverdag og fest, og de der følger test her på siden vil vide, at vi især sætter stor pris på alt det med fest.

Kia ProCeed GT 1,6T-GDI

Lækkert design skal vi tilføje om Kia ProCeed, og selv om det ikke er en bebrejdelse, er der tydeligt grundlag for at sammenligne linjerne med noget fra Porsche.

Pris: fra 279.999 kr

Pris for testbil: 373.997 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6 man

204 HK v. 6000 o/m

265 Nm v. 1500-4500 o/m

0-100 km/t: 7,6 sek

Tophastighed: 230 km/t

Forbrug: 13,5 km/l

Kørevægt: 1411 kg

Totalvægt: 1870 kg

Trailer: 600/1410 kg

CO-2: 169 g/km

BLD.TXT: pix af Kia ProCeed

Pix af kabine

Pix af bagagerummet

Pix fra side

Pix bag

 

Pin It on Pinterest