Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. November '17 18:45 by Jørli Petersen

Teslas søde drøm

Tesla vil levere elektriske lastbiler fra 2019. Totalvægt på 32 ton, rækkevidde på 800 km, men vi mangler mange oplysninger, før vi tror på projektet.

Læg mærke til noget meget interessant. Det koster 5000 dollars at bestille den nye lastbil fra Tesla, som efter planen skal sættes i produktion i 2019.

Om Tesla så kan levere en lastbil i 2019, er noget helt andet, for lige nu har rigtigt mange mennesker betalt penge for at bestille en Tesla personbil, men det kniber voldsomt med at levere. Sidste kvartal var nærmest en katastrofe målt i antal leverede biler, men tilbage til Tesla Semi, som ikke er en enkelt lastbil, men i virkeligheden to lastbiler. En stor med totalvægt på lidt mere end 32 ton og en mindre model, som vi ikke har helt sikre vægtangivelser på. Det eneste vi ved om den lille model er, at den får en rækkevidde på 480 km.

Det opsigtsvækkende ved Tesla skulle være, at lastbilen kan accelerere fra 0-100 km/t på fem sekunder, men før chaufføren opfinder nye metoder til fastspænding af gods, og super skvulpeplader til transport af flyder gods, skynder vi os at tilføje, at de fem sekunder er med tom vogn, og det passer glimrende med en el-bils natur. Hurtigt fra start, max. trækkraft fra stående start.

Nøjagtigt som en formel-racer eller måske en McLaren, der er kun et sæde på forreste række, ikke noget gear, – og plads til en person på række to.

Med fuldt læs skulle det ifølge Tesla tage 20 sekunder at nå de 100 km/t, så der skal alligevel spændende ekstra godt fast i kølekassen, hvis ikke dybfrostvarerne skal banke mod bagdørene.

Manglende oplysninger

Tesla oplyser, at den kommende Semi vejer 32 ton totalt. Man oplyser ikke lastbilens egenvægt, med andre ord, vi ved ikke hvor meget gods lastbilen kan transportere på de 800 km, som lastbilen skal kunne klare på en opladning.

Det helt afgørende er selvfølgelig, hvor mange elektriske lastbiler der skal til for at erstatte en af tidens store vogntog med 60 ton totalvægt, men indtil videre er det nogenlunde uinteressant, for Tesla Semi er beregnet til det amerikanske marked, og der er ikke nuværende planer om at sende bilen til Europa, måske fordi Tesla Semi kræver helt nye ladestationer, som kan give opladning til 600 km på beskedne 30 minutter.

Tesla holder godt fast i alt det med hastighed. Det oplyses, at lastbilen kan holde konstant hastighed på 105 km/t selv om vejen stiger med fem grader, og de 105 km/t er interessant for det amerikanske marked, for det er den hastighed lastbiler kan holde uden at få grimme bøder på de amerikanske motorveje, mens man i Europa har en fartgrænse på 80 km/t, som i praksis er mellem 87 og 90 km/t, før bilens hastighedsbegrænsning sætter ind.

Sammen med en masse ny el-bils teknik omsat til lastbiler, har Tesla designet et anderledes førerhus. ”Hytten” danner en spids for at nedsætte vindmodstanden, chaufføren sidder på det enlige sæde som i en racerbil, der er blevet plads til et ekstra sæde bag chaufføren, men der er ikke oplysninger om sovefaciliteter, -køje bag rat og pedaler, men mon ikke.

Det er også interessant, at Tesla garanterer prisen på el på deres kommende ladestationer. 7 cent for en kilowattime lyder besnærende med danske ører, det skulle ifølge Tesla give en udgift til ”brændstof” på 60 øre per kilometer, for Tesla oplyser forbruget til 1,24 kWh per kilometer for alle 32 ton.

Det utrolige

Hvad mangler vi af oplysninger, før vi falder på halen? Vi mangler viden op bilens nyttelast. En lastbil med masser af batterier vejer jo en del, og selv om Tesla oplyser en Cw-værdi på 0,36, som er meget lavt for en lastbil, har vi ikke bilens frontareal, så vi kan sætte de fine tal i rette sammenhæng, og så mangler vi selvfølgelig at få at vide, hvad koster sådan en Tesla Semi.

At en tom lastbil kan gå fra 0-100 km/t på fem sekunder, er i bund og grund et meget uinteressant tal. Det handler om samlet økonomi for en transport, for hvad koster det at transportere et ton gods 1000 km eller mere. Og endelig stiller vi det helt gustne spørgsmål: Hvilken europæisk vognmand vil satse hele butikken på en Tesla Semi, som man kun kan se på reklamefilm?

Vil man nærmere på bilen, må man pænt sende 5000 dollars til Tesla, og herefter vente, for vi er alt andet end sikre på, at Tesla kan levere i 2019, og vi er slet ikke sikre på, at man inden 2019 har etableret det finmaskede net af ladestationer, så lastbilen kan bruges til andet end nærtransport i USA.

Tesla-guru Elon Musk foran de to elektriske lastbiler, en stor på 32 ton og en mindre med ukendt vægt. De elektriske lastbiler er kun til det amerikanske marked, de skal efter planen leveres fra 2019, men der skal først etableres et landsdækkende net af Teslas egne ladestationer, før projektet kan leve op til Teslas våde drømme om el-lastbiler, der kører fra kyst til kyst i karavaner med minimal afstand mellem de enkelte 32-tons lastbiler.

Pin It on Pinterest