Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. July 14:15 by Jørli Petersen

Odins hammer

Valhalla på hjul, men lidt endnu kører den ikke, det er kun en mock-up, der flyttes på en rulleskøjte, men den omrejsende model, skal være med til at sikre Aston Martin en fremtid efter en økonomisk trang periode.

Aston Martin roder rundt i den nordiske mytologi, hvor Valhalla er Odins hjem, men det er også de faldnes hal, og det var lige før Aston Martin selv var flyttet til Valhalla tidligere på året.

Den store Corona krise med nedlukning og et fuldt stop for interessen for luksusvarer, var ved at blive rigtig kostbar for Aston Martin, men den pågående genåbning har betydet gang i salget af biler, og det lysner så småt for Aston Martin, som har navngivet den næste store nyhed Valhalla.

Mens Aston Martin har søgt tilflugt hos de gamle nordiske guder, er bilen Valhalla blevet forsinket. Det var meningen, bilen skulle have været på gaden næste år, nu hedder det 2022, og en mock-up af den kommende model er på rundrejse, for at lokke mulige købere, som tror på en god fremtid efter det tidspunkt, hvor covid-19 er forvandlet til en trist fortid.

Alle detaljer er gennembearbejdet. Designet synes at ligge fast.

Den kommende Valhalla adskiller sig fra traditionel Aston Martin på en række områder. Den store buldrende V12’er risikerer at være fortid, det samme gør motoren foran i bilen, for Valhalla er noget så ualmindelig for en Aston Martin som en bil med centermotor og en 3-liters V6.

På toppen af denne bunke teknik bliver der tilføjet en hybridløsning, samlet forventes effekten at komme forbi de 1000 HK, og da Bugatti brød denne grænse for en gadebil med 1001 HK, vil Valhalla med garanti lægge mindst 1002 HK, og sikkert mere.

Dørene skal åbnes med forsigtighed. Det er stadig kun en model.

Netop nu er der ingen forlydender om fordelingen af effekt. Hvor meget kommer fra den 3-liters V6’er, som sikkert har bi-turbo, og hvor meget skal el-motoren skubbe på det foretagende, der har fået navnet Valhalla.

Et løst gæt vil være noget over 700 HK på den Aston Martin ombyggede Mercedes motor, og så knap og nap 300 HK fra elmotoren. Hybriddelen kan også være hentet fra Mercedes og tilpasset i Aston Martin, men hvorfor ikke en kraftigere elmotor?

Valhalla har tilbragt rigtigt mange timer i Red Bulls vindtunnel.

Forklaringen kan være afstemning mellem batteripakke og effekt. En kraftig elmotor kræver en solid batteripakke, – der skal så at sige være et sted, hvor der kan hentes energi hurtigt, så helt små batterier i Yaris størrelse dur ikke, men batterierne må heller ikke være for store, for store batterier koster vægt, og vægt koster ydelse og præstationer.

Den mock-up af Valhalla der har været forbi Danmark, er ikke helt færdig, men mange af bilens aerodynamiske egenskaber menes at være på plads. De mange detaljer er udviklet og gjort færdige i Red Bulls vindtunnel. Aston Martin er sponsorer for Red Bulls formel 1 team, men dette samarbejde udløber efter denne sæsons afslutning.

Instrumenteringen er ikke den endelige, men et trærat look i en racer årgang 2022? En ny trend?

Hvilke firmabiler der skal afløse Aston Martin hos Red Bull vides ikke endnu, men finanserne hos Aston Martin er stadig under pres, selv om det ser lysere ud, så alle Aston Martins forklaringer med ”deres egen” 3-liters V6’er, skal ledsages af en større portion salt, motoren er købt hos en af mærkets aktionærer, og vi tror hybridpakken kommer fra samme adresse i det sydtyske.

At Aston Martin kan udvikle lidt på teknikken er en helt anden sag, for Valhalla kommer kun i 500 eksemplarer, og selv om motoren kan sendes videre til andre modeller, er der slet ikke økonomi hos det nuværende Aston Martin, til at udvikle andet end selve bilen, og et af de meget interessante punkter ved ny Valhalla er den såkaldte diffuser, eller skal man kalde det mangel på samme.

Udstødningen er flyttet højt op på Valhalla. Den lodrette finne midt på bilen er både antenne og LED bremselys. Meget usædvanligt for Aston Martin er det en “minimotor” der fodrer udstødningen. En 3-liters Mercedes V6 forfrisket af Aston Martin.

Aston Martin har gjort et meget stort stykke arbejde med at styre luftstrømme rundt om bilen, og med rundt om mener vi også den mængde luft der passerer under bilen.

Den store splitter på fronten tillader kun en begrænset mængde luft under bilen, men den er nøje tilpasset. Når denne mængde luft så er kommet forbi centermotoren, slippes luften ud i noget der nærmest kan sammenlignes med en kirkehvælving, og hvis der er rigtig er gang i løjerne, giver denne voldsomme udvidelse af luftrummet under bilen en meget kraftig downforce.

Baglygterne er delt op i mange små LED lamper.

Hvor meget og hvor lidt er stadig et af de mange ubesvarede områder, det samme er de endelige motordata, og det samme gælder selvfølgelig også bilens pris.

Men Valhalla på fire hjul er på vej, og med både benzin- og eldrift, bliver den første rullende Valhalla et køretøj med træk på alle fire hjul.

Racerudgaven af Valhalla kan blive rigtig hidsig. Måske et rullende svar på Odins overhøjhed.

Læg godt mærke til det store tomrum under bilen. Et helt kirkerum er Aston Martins bud på en diffuser.

Pin It on Pinterest