Til søens folk
Hvis man forstiller sig BYD havde været på de danske marked med det nuværende modelprogram, og landets konge havde heddet Frederik IX, så havde det danske kongehus kørt BYD.
Frederik den niende var havets og søens konge. Der var altid en hilsen til ”søens folk” i nytårstalen, og med biler som Delfin, Tang, Sæl, i dette tilfælde en Sæl ”u”, og med en søløve som næste model på det danske marked, så ville det have været oplagt at kombinere BYD med kongehuset.
Det nuværende kongehus har ikke samme nære forhold til søens folk som Margrethes far, men BYD er en realitet, det er som vi tidligere har nævnt, et af de kinesiske bilmærker der skal tages alvorligt, og målt på vores karakterskala, ligger BYD på en del førsteplads blandt kineserne.
Vi har med andre ord et godt øje til BYD. Så godt et øje som man nu kan have til kinesiske biler midt i stormen om EU-told, afgifter og debatten som europæisk bilindustri. Mængden af splittelser kan være mange, men nøgterns vurderet er Seal U en større udgave af Seal – den model uden ”u”, men Seal U er også en oplagt konkurrent til Car of the Year i Europa 2024, Renault Scenic E-Tech.
De to biler matcher hinanden på størrelse, Scenic har et forspring på 10.000 kr i billigste udgave, – måske handler det om told, men ellers er bilernes data meget sammenlignelige, med den undtagelse, at Scenic er mærkbart lettere, selv om batteripakken er den samme målt i kWh.
Scenic har således også en klækkelig fordel i rækkevidde, som faste læsere ved, lider af manglende tillid her på redaktionen, men ifølge WLTP er der en ganske pæn forskel, så en del af den forskel, må man kunne forvente, viser sig i den virkelig verden.
Seal med og uden ”U”
Vi har tidligere haft Seal til test. Seal uden ”u”. Så kan mange være fristet til at tro, at Seal U mere er en slags SUV udgave af Seal, at man lidt bekvemt kan kalde den for en Seal Stationcar, men det er ikke tilfældet.
Der er større forskel end man umiddelbart skulle tro, selv om navnet leder i en anden retning. Derfor kan det være forklaring på den forskel der er på frontdesignet på de to gange Seal, de kække lygter vi ser nederst på fronten af Seal, findes ikke på U, mens selve hovedlygterne ser ud til at være de samme. Om ikke på millimeter måske, men målt på design.
Vi oplever også en ganske anden køremåde i den store SUV, som faktisk er en anelse kortere end Seal, der er en klassisk 4-dørs med udvendigt bagagerum. Vi er også overrasket over, at se en forskel på hele 13 cm i akselafstand, og endelig er der mere end en markant forskel på den motorisering, vi har kørt i Seal, og den vi finder i Seal U.
I vores anmeldelse af Seal skrev, vi, at de næsten uhyggeligt mange heste, var ren overkill. Derfor er vi mere venligt indstillet over for de 218 HK, vi har i Seal U, faktisk en kendt størrelse, og alt rigeligt til Seal U, og på den måde har vi fået bekræftet den opfattelse, vi tidligere fik af Seal, at mindre faktisk var ganske godt, så den lader vi omgående gå videre.
Pladsmæssigt er der også betydende forskel på de to gange Seal. Fra et noget problematisk om ikke lille bagagerum i sedan-modellen, er der fuldt tryk på alt det praktiske i Seal U, man løfter bare på klappen, og har nogenlunde plads til det hele, og har man behov for mere plads, hører man til de få, der er helt utroligt pladskrævende, og som følger deraf har vanskeligt ved at finde den helt rigtige bil.
To forskellige biler
Navnet leder i den ene retning, men vi er af den opfattelse, at vi har fat i to meget forskellige biler, som blot er udstyret med samme navn minus et enkelt bogstav. Men hvilken betydning for et enkelt bogstav.
Seal uden U mente vi, var for stram og faktisk for hård i sin opsætning. Det er ikke tilfældet i Seal med U. Her er vi på grænsen til det modsatte, pludselig har vi fået mængder af den komfort, vi havde efterlyst i sedan-modellen, men det fine baghjulsophæng af typen multi-link, er faktisk for blødt. Vi kunne godt drømme om lidt kraftigere fjedre, måske et par lidt mere genstridige dæmpere, men som anmelder er det jo herlig let at være kritisk og kun sjældent helt tilfreds, men nu hvor BYD er både over og under grænsen, burde være en relativ enkel opgave af finde den gyldne middelvej.
Forskellen på de to biler er også bilens drivlinje. I Seal U er der kun en træk på en enkelt aksel, (forhjulstræk) og som nævnt en meget mindre motor, men motoren fungerer fint, vi er mere end tilfredse med bilens kræfter og overskud, men vi kunne også godt tænke en lidt mere præcis styring, ligesom retningsstabiliteten nok ligger ligger under det vi oplevede i den første Seal, men det skyldes den forskel der vitterligt er i akselafstand, og med sikkerhed er forskellen i opsætning plus overfladeareal en del af forklaringen.
Inde i bilen er vi til gengæld ikke i tvivl. Her vælger vi til enhver tid den rummelige U. Vi lægge ikke mærke til de begrænsninger, der ligger i kølvandet på den kortere akselafstand, det kompenseres i rigelig grad af bilens øgede højde, og selv om batteripakken er den samme på de to testede gang Seal, i tilfældet Seal U er det den store batteripakken til en merpris på 20.000 kr vi har fingre i, har det ikke indflydelse på de pladsmæssige forhold, som i meget høj grad vil tiltale en typisk dansk familie, der er på nippet til at anskaffe den første el-bil.
Men siden Seal U dukkede op med en rigtig gunstig pris, er der sket en del. Som bekendt daler priserne for el-biler, vi har nævne Renault Scenic E-Tech som direkte konkurrent, men andre mærker har også noget, der kan sammenlignes, men holder vi os til de kinesiske konkurrenter, så giver vi et meget beskedent plus til Seal’s design, de er lige knap så grimme som den gennemsnitlige kineser, og så giver vi et pænt stor plus til bilens kabine, der er mærkbart mere europæisk end selv kendte europæere, der har set sit snit til at erstatte en masse omkostningskrævende knapper og kontakter, til noget der skal skal fingeres på en såkaldt trykfølsom skærm en frostkold vintermorgen.
Det skal man selvfølgelig også i Seal U, men ikke i helt samme grad som det er tilfældet i en typisk kineser,i en Tesla og hos VW, vor der i alle tilfælde er tale om en alt for ivrig sparerunde.
Men læren efter test af BYD Seal U er som altid. Tjek lige priserne hos konkurrenterne, og tag den sunde fornuft med, når der skal handles, og glem ikke også at se nærmere på garantien, hvor BYD ligger rigtig flot i svinget.
Rækkevidde estimeret: | BYD Seal U 87 kW | ||
By koldt vejr | 430 km | By mildt vejr | 625 km |
Motorvej koldt vejr | 305 km | Motorvej mildt vejr | 385 km |
Gennemsnit koldt vejr | 365 km | Gennemsnit mildt vejr | 485 km |
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland. |
BYD Seal U, 87 kWh Design
Pris: fra 319.995 kr
Pris for testbil: 349.595 kr
1 – aut
218 HK
330 Nm
0-100 km/t: 9,6 sek
Tophastighed: 175 km/t
Batteripakke 87 kWh
Spænding 400 V
Rækkevidde: 500 km
Kørevægt: 2147 kg
Totalvægt: 2557 kg
Trailer: 750/1300 kg
CO-2: 0 g/km