Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. December '20 21:12 by Jørli Petersen

Tipo forfriskning

Tipo Cross er den nye dreng i klassen, men bilen er kun et face-lift med enkelte justeringer, plus en turboladet udgave af Panda motoren. Heldigvis holder Fiat fast i en dieseludgave med klassisk 1,6 motor.

Der er dømt længere arbejdsdage på hjemmefronten hos Fiat, for som alle andre i bilbranchen, bliver der regnet og regeret med nye priser. Første hug er prisstigningen den 18. december, næste skridt på stigen er de priser der kommer til at gælde fra næste år, hvor afgiftsberegningen ændres endnu engang, og selvfølgelig er ændringen ikke til fordel for bilkøberne.

Hos Fiat er man kommer i den situation, at man skal bruge tid på at udregne priser på modeller, som bliver udskiftet kort efter nytår, hvor det vel at mærke er nødvendigt at regne i det hele taget, for der er så vidt vi kan har kunnet konstatere ikke flere Tipo i landet, så det handler udelukkende om den opdaterede Panda, som ikke er nær så opdateret som den næste Tipo.

Den helt store ændringer med ny Tipo at den nye Cross model plus en ny basismotor. Fiat siger farvel til den 1,4 motor, som vi har været rigtigt tilfredse med. Det er faktisk også den motor, man har valgt til den frække 124 Spider, hvor motoren yder noget mere end de 95 HK, man nøjes med i Tipo, – indtil ny Tipo kommer med 1-liters 3-cylindret motor.

Tipo er noget mere ny end Panda, der kun et begrænset face-lift med uændret motor og mild-hybrid.

I virkeligheden er det samme 1-liters 3-cylindrede motor vi allerede kender fra Panda, i Panda yder motoren 70 HK, og det kører uændret videre i ny face-liftet Panda, hvor Panda også fås med et mild-hybrid system, der ikke er omfattet af nogen form for afgiftslempelse i det nye afgiftssystem.

Den 3-cylindrede motor har imidlertid fået en håndsrækning fra en turbolader i ny Tipo, men det kan meget vel vise sig, at være et tilbageskridt for Tipo, at gå fra velopdragen 1,4 liters til 3-cylindret 1-liters, som om motoreffekten stort set er identisk.

Laveste CO2 afgift

Vi har tidligere løftet sløret for den nye model Tipo, der har fået tilnavnet Cross. Vi kan ikke sige noget om forskellen i den genremæssige oplevelse, indtil videre har al præsentation af ny Tipo været elektronisk og via internet præsentation, så vi ved ikke, om der er nogen mærkbar forskel på Tipo og Tipo Cross, men Fiat oplyser, at man har ”justeret bilens ophæng”, hvad det så end måtte betyde, Fiat oplyser også, at Tipo Cross er både højere og bredere end standard Tipo, men det er ikke store forskelle, og højden kan skyldes større hjul, der går op til 18 tommer på Cross, ligesom de større ydre mål kan skyldes den ekstra gang plast komponenter, der er limet på bilen over skærmkasser, ligesom front og bagenden har ekstra designdetaljer.

Vi har altid haft et blødt punkt for Fiat Panda her på redaktionen. Især den tidligere Panda 4×4 var en erklæret favorit.

Det eneste Fiat ikke oplyser i forbindelse med ny Tipo i alle tre varianter, er bilens pris. Panda i opdateret udgave er heller ikke blevet begunstiget med en pris, der gælder efter 1. januar, men vi kan nogenlunde sige, hvad bilerne skal, – eller må koste.

Dagens Tipo som stationcar og 1,4 motor, koster 184.990 kr efter den 18 december. Tipo som stationcar er den mest populære model, og den kommende 100 hestes stationcar skal koste nogenlunde det samme.

Panda har haft et større udvalg af motoren gennem tiderne. Med det nuværende design var det været 2-cylindret, 4-cylindret 1,2 og nu 1-liters 3-benet. 1,2’eren er vort valg.

Den nye Cross har en lang række ekstra udstyr på alle leder og kanter, så et gæt vil være, at Tipo Cross, der kun kommer som 5-dørs, vil lande omkring 210- 220.000 kr.

Ny face-liftet Panda med uændret motor stiger til 110.000 kr efter nye afgifter og frem til nytår. Hele det komplette program af nyheder fra Fiat har alle et CO2 tal der ligger under 125 gram, det betyder, at ingen af bilerne rammes af den mellemhøje CO2 afgift, men Fiat Panda hører til i den lave ende af prisskalaen for samtlige biler, og Panda skal også i fremtiden være blandt de absolut billigste.

Det er mere end vanskeligt at gætte bilpriser i skrivende stund, men når den nye model Tipo Cross er på markedet, gætter vi på en startpris mellem 210- og 220.000 kr. Standard Tipo bliver noget billigere, selv om bilerne har samme motorisering.

Pin It on Pinterest