Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. January '17 15:29 by Jørli Petersen

Tivoli på vrangen

SsangYong har tidligere været bilen til halv- og helproff bilbrugere, men den nye Luvi/Tivoli er første bud i klassen af helt almindelige personbiler til almindelig familiebrug.

SsangYong har tidligere været bilen til halv- og helproff bilbrugere, men den nye Luvi/Tivoli er første bud i klassen af helt almindelige personbiler til almindelig familiebrug.

Det vil være en voldsom overdrivelse at påstå, SsangYong er vendt tilbage til det danske marked med lydeligt brag. Den manglende lyst til at gøre opmærksom på sig selv, bliver endnu mere besynderlig, for SsangYong stiller med fuldt modelprogram, herunder to helt nye modeller, hvor den ene har valgt et andet navn på det danske marked, så den nye model hedder Luvi, mens bilen hedder Tivoli i alle andre lande.

SsangYong har indtil videre seks forhandlere i Danmark, og de har en rimelig enkel opgave når der skal sælges en Luvi, for der er to motorer at vælge imellem, benzin eller diesel, begge på 1,6 liter.

Testbilen er dieselmodellen, som traditionen kan fås med 4-hjulstræk, men selv om træk på alle fire er en SsangYong specialitet, bliver den nok en sjældenhed i Danmark, og hvis ikke den nye importør lægger sig alvorligt i selen, og gør noget mere drastisk ved mærket SsangYong, kan Luvi – eller den bagvendte udgave af Tivoli -, også blive en ganske sjælden fugl på det danske veje.

Tro på egne kvaliteter

Der er ikke noget forkert i at være tilfreds med den vare man forsøger at sælge, for Luvi er slet ikke så dårlig endda. I virkeligheden overrasker den positive på en række felter, som især handler om daglig omgang, størrelse og til dels motor.

Luvi/Tivolis måske største fortrin er en rigtig god og rummelig kabine med ganske gode sæder.

Luvi/Tivolis måske største fortrin er en rigtig god og rummelig kabine med ganske gode sæder.

Luvi er en større bil end den giver udtryk for at være. En rigtig rummelig kabine og en helt pænt bagagerum, og så hører det med, at sæderne i Luvi er lidt over det vi normalt finder i denne bilklasse. Gode brede sæder, god længde på siddehynden med god lårstøtte, en førerplads der kan indrettes, så langt de fleste kan finde en god kørestilling, lydniveauet i kabinen er lavere end forventet, og generelt er der langt mere vægt på det daglige brug og komfort, end der er lagt på køreegenskaber.

1,6 motoren er SsangYongs egen, en helt traditionel diesel med 115 HK og pænt moment tilsat en 6-trins gearkasse der er pænt afstemt, det er også en motor, der giver bilen en pæn daglig driftsøkonomi, men SsangYong skal lære et par ting som andre bilmærker benytter sig af, og den ene er at udnytte de officielle ECE-tal på den mest gunstige måde.

Med andre ord, -sætte bilen op til måling, så det officielle tal bliver så godt som muligt, for det har både betydning for den årlige afgift og bilens pris som ny.

Bagagerummet i SsangYongs familiebil er i klassen ganske god, og nogenlunde middel for bilens type. En lidt høj indvendig kant trækker ned i brugsværdi.

Bagagerummet i SsangYongs familiebil er i klassen ganske god, og nogenlunde middel for bilens type. En lidt høj indvendig kant trækker ned i brugsværdi.

En anden ting SsangYong skal lære, er at tilbyde det nyeste sikkerhedsudstyr. Her er SsangYong tydeligt et skridt eller to bagud, og flere steder i bilen kan man se, at man ikke er helt på forkant med det nyeste i biler. Stil, udstyr og indretning lider på nogle på nogle punkter af manglende udvikling, og det vil betyde et automatisk fravalg fra flere kunder, som ser noget helt andet hos konkurrenterne.

Familiebilen

Vi har rost bilen for god plads og nogenlunde let daglig omgang. Den lidt kringlede betjening af en række funktioner i den brede midterkonsol, nåede vi ikke at blive helt gode venner med under test af bilen, det kræver noget mere tid og øvelse, at finde rundt i den ikke helt logiske opbygning, og vi har heller ikke en stor buket roser til bilens generelle køreegenskaber, med mindre det handler om daglig komfort.

Undervognen er tydelig afstemt i den bløde ende af skalaen, styringen er også af den type, hvor føling med underlaget er stærkt begrænset, men den bagvendte Tivoli er en rigtig god rejsebil, det er bilen til den lange tur, hvor Luvi henter uventede point, både når det gælder afslappet rejse og bilens økonomi, men familiebilen Luvi er i hård konkurrence, for der er rigtigt mange biler der koster 200.000 kr for den billigste model, og lidt mere hvis der skal dieselmotor i bæstet.

Det ser ud som om tiden har stået lidt stille, indretning og design er ikke top moderne, og betjening af funktioner i midterkonsollen, er ulogiske og komplicerede.

Det ser ud som om tiden har stået lidt stille, indretning og design er ikke top moderne, og betjening af funktioner i midterkonsollen, er ulogiske og komplicerede.

Derfor: Hvis SsangYong vil noget med mærket i Danmark, bør man træde ud af selskabet for anonyme biler. Det kan man gøre på flere måder, og vi ser gerne en kombination af flere af følgende ting, hvor vi undrer os over bilens garanti, som godt nok er på fem år, men kun på 100.000 km. Det lugter mere som en kombination af japansk og koreansk garanti, men SsangYong må gøre noget ved garantiens begrænsning, og så bør man sætte prisen ned, så man kan få skub i salget. Man kan eksempelvis gøre som Kia, da de dukkede op i Danmark, så det handler om det danske bilkøbere forstår bedst, – en rigtig god (lav) pris.

På den måde kan man så skub i salget, så lidt dristigt vil vi påstå, at den billigste Luvi/Tivoli burde koste 180.000 kr og dieseludgaven skal holdes under 200.000 kr. Hvis det skete, ville SsangYong rykke ud fra skyggerne og blive mere synlig på de danske veje.

SsangYong Luvi 1,6L 2WD

Ingen grimme eller dumme kommentarer til SsangYongs nutidige design. Det har hjulpet gevaldigt, man sagde farvel til det gamle designteam. Luvi/Tivoli er en traditionel type 5-dørs med et design som ikke kan fornærme nogen som helst

Ingen grimme eller dumme kommentarer til SsangYongs nutidige design. Det har hjulpet gevaldigt, man sagde farvel til det gamle designteam. Luvi/Tivoli er en traditionel type 5-dørs med et design, som ikke kan fornærme nogen som helst.

Pris: fra 197.495 kr excl moms

Pris for testbil: 240.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins

115 HK v. 3400 o/m

300 Nm v. 1500-2500 o/m

0-100 km/t:11,9 sek

Tophastighed: 175 km/t

ECE-snit: 23,8 km/l

Kørevægt: 1355 kg

Totalvægt: 1920 kg

Trailer: 500/1500 kg

CO-2: 109/km

Pin It on Pinterest