Tjek det røde Supra
Koblingen i bund og tryk på knappen. Koblingen i bund??? Den er god nok. Der er røde bogstaver bag på denne Supra, og kommende kendere vil hurtigt lære, at røde bogstaver betyder 6-trins manuel gearkasse, og så er der ellers fløjtet op til dyst på smag og behag.
Skal en Toyota Supra have automatgear eller manuelt gear?
Fra start var den klassiske sportsvogn født med 8-trins automatgear. Ikke noget med CVT og hvad Toyota ellers går og pusler med, – rigtig automatkasse, velfungerende, hurtigtvirkende og med meget lige spring mellem gearene. Det var ren fryd at køre Supra, som den var som tiltænkt, der var ikke nogen form for tænders gnidsel, da vi anmeldte Supra i sin nuværende førsteudgave, men pludselig kom nyheden. Supra fås også med manuelt gear, og nu er det blevet basismodellen i Supra programmet.
Vil du have automatgear, skal du betale 25.000 ekstra for bilen, men når vi ligger på en startpris på 900.000 kr og opefter, er 25.000 ikke meget i den store sammenhæng. Det svarer sådan nogenlunde til at købe måtter til en Aygo!
De snoede veje
Der gik lige et par sekunder, før vi fik flyttet koblingspunktet til venstre fod, men herfra var det klassisk sportsvogn hele vejen gennem den herlige test, der kun havde et problem. Den måtte godt have varet noget længere, for man bliver ikke træt af klassisk sportsvogn, og man bliver slet ikke træt af Supra, hvis eneste lille ulempe er ind- og indstigning, og hvis du kaster et blik på det meget brede dørpanel på vej ind i bilen, har du mere end en forklaring.
Både på de halvdårlige ind- og udstigningsforhold, men også på et meget vridningsstift karrosseri. Der er både kryds over taget og meget, meget solid ramme i bunden af det selvbærende chassis, og i tilgift har Toyota endda tilladt sig, at montere en ganske pænt stor bagklap, som normalt er noget, der stiller ekstra krav til konstruktionen, men Toyota har fået det til at gå op i en højere enhed.
Det bemærkes også, når vi tester Supra på noget den ikke nødvendigvis skal være bygget til, men alligevel gerne skal kunne mestre, – kørsel lige frem efter næsen på motorvej. Her har biler med stor akselafstand en medfødt fordel, og når man som Supra nøjes med 247 cm i akselafstand, er bilen født med et handicap, men det mærkes ikke. Vi lettede elegant på hatten, (uden for bilen) for selv på en blæsende efterårsdag, kørte Supra lige frem efter næsen uden små nødvendige korrektioner på rattet.
Så snart man er kørt af motorvejen, og har fundet den lille snoede vej, hvor kornet for længst er høstet, og udsynet over de små skarpe sving deraf meget bedre, end det er midt sommeren, er Supra pludselig i sit rette element.
Det samme er samspil mellem motor, manuelt gear, opsætning af undervogn og en svingglad sportsvogn, det er på en eller anden måde som i de gode gamle dage, bare meget bedre, for teknikken anno 2023 er meget bedre, end den var i de gode gamle dage.
Turbo til hverdagen
På det tidspunkt havde man selvfølgelig en herlig række 6’er. Der var musik til arbejdet i bilen, man behøvede ikke og behøver ikke bluetooth til at dræbe de kedsommelige kilometer, den 3-liters spinder lystigt forude, og med den manuelle gearkasse, har man pludselig et helt andet herredømme over op- og nedgearinger.
I de gode gamle dage havde man ikke tilsat turboladning til en række 6’er, så effekten røg op på 340 HK, som bevares, først er til rådighed fra 5000 omdrejninger, – det er vel en sportsmotor, men for at hjælpe dig hurtigere op til de 5000, udvikler motoren 500 Nm allerede fra 1600 omdrejninger, og igen løfter vi på hatten i respekt, (pokkers til rend ud af bilen hele tiden) for Toyota har formået at stoppe en 3-liters række-6 sportsmotor i en Supra, men samtidig en motor, der også kan bruges til hverdagskørsel, eller til almindelig kørsel i tæt trafik.
Supra manualis sparker bagdel ved alle hastigheder og på både lige og snoet vej. Det eneste bilen naturligvis ikke er specielt velegnet til, er kørsel i sne. Glatkørsel. Det fik vi på uforklarlig vis også fornøjelse af at teste i perioden. Først med sne og is, og så vendte det lunefulde danske vejr, så vi kunne afslutte test på tørre veje, helt fri for sne og is og endda med lidt solstrejf med jævne mellemrum.
Eller var det bare vores humør, der spillede os et pus? Nej, – den er vist god nok. Der var også sol på testruten.
Toyota GR Supra 3,0 Premium
Pris: fra 896.990 kr
Pris for testbil: 1.116.990 kr
Motor: 3,0-liter 6-cyl
6 – man
340 HK v. 5000-6500 o/m
500 Nm v. 1600-4500 o/m
0-100 km/t: 4,6 sek
Tophastighed: 250 km/t
Forbrug: 11,4 km/l
Kørevægt: 1390 kg
Totalvægt: 1815 kg
Trailer: 0/0 kg
CO2: 198 g/km