Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. May 09:29 by Jørli Petersen

Tju-hej hvor det går

Voyah Dream, kinesisk luksusbil til 800.000 kr havde debut i Bella Center, og den gode nyhed vil være, at bilen allerede er udsolgt, selv om den slet ikke er kommet til Danmark. Derfor er den oprindelige pris på 800.000 kr heller ikke sandsynlig, så derfor spørgsmålet: Hvad skal Dream koste, når eller hvis den kommer til Danmark.

Mens kinesiske ellerter fylder mere og mere i havne overalt i Europa, er der endnu engang gået pris-panik i et kinesisk bilmærke.

Den store prisvinder i danske prisfald er fortsat Hongqi, men nu kommer en ny nummer to på listen, og det er pudsigt nok samme importør, der må se sine drømme om dyre kinesiske biler og godt med skillinger i kassen briste.

Efter Hongqi fulgte Voyah, som havde en stort opsat form for premiere på den seneste udstilling for ellerter i Bella Center, og nu kan Voyah diske op med et prisfald på 200.000 kr

I Bella Center benyttede man lejligheden til at løfte sløret for en helt ny model i Europa, og begivenheden havde fået ganske mange kinesere til at tage turen til København, for at følge præsentationen, så Voyahs modelprogram kom op på tre.

De tre er Free, Dream og Passion. Dream er en kæmpekasse type minibus eller MPV, selv om denne type bil for længst er blevet umoderne i Europa. Den store nyhed i Bella var Passion, en form for Audi-konkurrent, og denne nyhed er fortsat ikke prissat i Danmark, ligesom den ikke er nået til landet.

Marts måned skulle have været starten for den store Voyah Dream, og hvis man slår op på den danske hjemmeside for Voyah, kan man læse, at bilen er ”udsolgt”.

Jamen tju-hej hvor det går. Bilen er allerede udsolgt, længe før den har fået dansk debut, og hvis vi slår op i de officielle tal over registrering af nye biler i Danmark, kan vi se, at der ikke er registreret en eneste Voyah Dream, så på den måde er modelprogrammet fortsat en enkelt model, – Free, der er solgt eller registreret i et antal på 29 biler i årets første fire måneder. I april måned er der registreret otte biler, så salget går slet ikke, som K.W. Bruun havde drømt om, da man forsøgte at komme med i kapløbet om at sælge kinesiske ellerter i Danmark, nu hvor Stellantis ikke synes at være helt oppe i omdrejninger.

Voyah Passion havde europæisk debut i Bella Center, og bilen er heller ikke kommet til Danmark. Bilen er en åbenlys konkurrent til VW og Audi., Alene navnet Passion ligger så tæt på Passat, at det lugter af kopiering, men fortsat til en høj med ukendt pris.

Hvem har så købt de 29 Voyah Free? Til dato har vi kun set Voyah Free i en mindre klædelig parkering uden for en Voyah forhandler. Bilerne (Voyah og Hongqi) har stort set samme forhandlernet, og hvad skal de stakkels dansker vælge, – en Voyah Free til 600.000 kr eller en Hongqi med dansk rekord i prisfald til nu 450.000 kr?

Det var åbenlyst en ulempe for Voyah, at stå hos de samme forhandlere, hvor potentielle købere kan sammenligne direkte, så spørgsmålet er også, hvor mange af de 29 biler der er direkte salg til en privat dansk kunde, det kan også være leasede biler eller måske demobiler registeret hos de i alt 10 danske forhandlere, hvor tallet af udsalgssteder er vokset med en enkelt siden Voyahs danske debut sidste år.

Voyah Free er den indtil videre eneste model kineserdyt ud af de tre, og salget er slet ikke godt nok. Derfor dykker prisen nu med 200.000 kr. Hvis der skulle være en privat køber til en af de 29 biler, der er registreret i 2024, kan denne enten se direkte ind i et tab på mindste 200.000 kr, eller også betaler den danske importør fuld kompensation til den stakkels ejer. Sådan gjort K.W. Bruun det med Hongqi, da mærket satte dansk rekord i prisfald, sikkert solidt støttet af den kinesiske fabrik, måske i form af ekstra rabat på næste sending biler.

Ny pris på Voyah Free er 400.000 kr. Det kække minus på 200.000 kr fjerner stort set den sidste tillid til priser på kinesiske ellerter. Netop nu vælter det ind med skibe fra Kina til Europa, lasten er nye ellerter, men salget er styrtdykket i Europa. Det er kun i Danmark og Norge, der forsat er lidt gang i salget af ellerter, mens de steder hvor man ikke aktivt støtter salget af ellert, er salget gået voldsomt tilbage, og det gælder også Tyskland, som indtil årsskiftet var storleverandør er brugte ellerter til det danske marked, fordi man i Tyskland havde en særlig finte, som gjorde det attraktivt for private at købe en ny ellert, beholde den i seks måneder og få tilskud fra den tyske stat, hvorefter man kunne sælge bilen med fortjeneste til danske brugsvognssvindlere med flere.

Den trafik er slut. Nu er der anderledes priser på ellerter i Tyskland, og for at gøre det endnu værre for kineserne, er der en 100 procents strafafgift på vej i USA, hvor man ikke mener, at de statsstøttede biler konkurrere på almindelig vis, og det samme er ved at være indtrykket i Europa, hvor Margrethe Vestager har sig sig gal på kinesiske biler, og EU er som USA på vej med særtold på kinesiske biler, og hvis eller når den indføres, vil det også udligne forskellen mellem Europa og Kina, for der er told på europæiske biler i Kina, hvor man ikke ønsker konkurrence i form af direkte import af nye biler.

Markedet for kinesiske biler i Europa er ved at fryse godt og grundigt til. Bilerne hober sig op i mange havne, mens salget styrtdykker i Europa.

Pin It on Pinterest