Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. September '21 10:00 by Jørli Petersen

To fluer

Dacia slår de berømte to fluer med et smæk, og erstatter både MCV og Lodgy med den nye Jogger.

Det er farvel til Dacia Lodgy, ligesom det er slut med Dacia MCV. Lodgy er/var den store og prisrigtige 7-personers, hvor MCV var den lige så prisrigtige og meget populære stationcar, så det er er en tung arv, der nu sendes videre til den helt nye Dacia Jogger, som både er 7-personers som Lodgy, samtidig med den er stationcar som MCV.

Er det selvmodsigende? Det er det vel, for vi opfatter 7-personers som biler af MPV typen, høje biler med skydedøre, som for år tilbage var meget populære, og måske er det et faldende salgstal, der har fået Dacia til at tænke nye tanker, og efter at have sparket dæk på ny Jogger, kan vi godt følge Dacia i den nye verden, hvor en enkelt model skal erstatte to.

Alle syv sæder i brug, og dermed begrænset plads til bagage.

Længden på ny Jogger er, som vi kender det fra en klassisk stationcar. 455 cm er ikke langt for en stationcar, men det er en akselafstand på 290 cm til gengæld, det er biler i den absolutte topklasse, der har så meget plads mellem for- og bagaksel, og det er dette lille trick, der gør det muligt for Dacia, at lave en type bil, der er både og.

Som det er tilfældet med næsten alle 7-personers biler, er der stort set ikke plads til bagage, når alle syv sæder er i brug. Her er Jogger som alle andre. Man kan med lidt god vilje klemme en halvflad indkøbspose ind mellem bagerste ryglæn og en lukket bagklap, men så kan sæderne selvfølgelig klappes og foldes, og Dacia bruger med fuldt overlæg betegnelsen ”udtagelige” om sæderne, for Jogger har klassisk sæder, der skal løftes ud af bilen, og denne type sæder er selvfølgelig valgt for at holde prisen nede.

Dacia går ind for genbrug. Her er det genbrug fra den nye Sandero.

Mere genbrug

Når man ser på Joggers linjer, falder øjnene på det, der kan ligne en lille gimmick eller designtrick om man vil. Toppen af midterstolpen synes at springe med de 40 mm, som det er tilfældet, og øjnene skal få tænketanken til at tro, at bag denne pludselige forøgelse af højde, er der ekstra meget plads bag i bilen.

Det er der bare ikke. Taglinjen er den samme, det er og bliver et trick, og når man spørger Dacias designere er svaret, at det er et resultat af noget så oppe i tiden som genbrug. Dørene i Dacia Jogger er hentet direkte fra ny Sandero, igen et trick der holder prisen i ørerne, og går man tallene efter i detaljer, er der også større siddehøjde på forsæderne, end der er på de næste to rækker, så den er god nok. Det er et genbrugstrick.

Tagbøjlerne er til gengæld ægte nok og sandelig også brugbare, Dacia Jogger må køre med flotte 80 kg på taget, så på den måde er det muligt, at syv personer kan komme på tur og samtidig have mulighed for at have lidt oppakning med til dagen og landevejen.

Folde og klappe.

Den nye bagklap i Jogger er derimod ikke genbrug, selv om den godt kunne ligne, for man kan ikke undgå at tænke på Volvo, når man ser Jogger bagfra, så det er måske heldigt, at Volvo i dag er kinesisk, hvor ikke er kede af at kopiere noget allerede kendt, så på den måde kan det være, at Dacia slipper for at blive slæbt i retten.

Nye løsninger

Tilbage til udgangspunktet med MCV og Lodgy. Disse to biler kørte med almindelige ”menneskemotorer”, og her sætter vi et tydeligt spørgsmålstegn ved ny Jogger. En bil i klassisk størrelse stationcar, en bil med plads til syv, en bil som endda må køre med 80 kg på taget foruden en trailer på 1200 kg, bliver kun tilbudt med en enkelt motor.

Det hedder 110 HK og 200 Nm, og Dacia har som bekendt sagt farvel til diesel, så det er benzinheste vi taler om, hvor de mere seje fra dieselafdelignen kunne være ønskelig til en bil, der kan komme på hårdt arbejde.

Der er faktisk anstændig plads på række tre.

Motoren er desuden en 1-liters 3-cylindret, desværre ikke helt ukendt hos Renault og Dacia, men alligevel, vi opfatter det som noget af en udfordring at gøre maskineriet så minimalistisk, turboladning eller ej. Vi glæder os til at udfordre bilen på dansk grund inden for noget, der ligner seks måneder som det mest sandsynlige, og så vil den opvakte læser selvfølgelig spørge.

Hvad skal sådan en Jogger koste?

Det ved vi ikke. Vi har fået oplyst, at prisen i fransk valuta svarer til det, Dacia forlanger for den billigste Duster, og ser man efterfølgende på danske prislister, ligner det en pris i slutning af 160’erne. Lad os sige 168.000 kr.

Der er gjort klar til solide tagbøjer på ny Jogger.

Det er for den 7-personers Jogger, men Dacia har også tænkt sig at sende bilen på gaden som almindelig 5-personers, det vil sige som helt almindelig stationcar, og så kan vi gætte på prisen for de sidste to sæder tilsat danske bilafgifter. Måske kan vi komme tæt på 160.000 kr for Jogger med plads til fem, og hvis det er tilfældet, kan ny Jogger godt gå hen og blive en populær dansk stationcar, for den ægte stationcar bliver mere og mere sjælden.

Bilfabrikkerne vil hellere lave biler med SUV eller cross-over look, selv Renault Clio findes ikke længere som stationcar, og på den måde, kan Renault flytte Clio ejere videre til Dacia, hvis man ønsker en stationcar, og er man på udkik, efter noget der er lidt mere grønt, kan vi oplyse, at ny Jogger også kommer som hybrid.

Det er Clio-teknikken, der flyttes direkte over i ny Jogger senest i 2023, og det betyder en let anderledes motorisering med en spidseffekt på 140 HK.

Hvad siger Volvo? Skal Dacia en tur i retten for at misbruge en kendt Volvo bagdel.

Slå en 7’er.

Dacia har fået nyt logo, men det kan ikke ses på ny Jogger, hvor man fortsætter med det gamle. Eneste sted man aner det nye, er på dørsiden, hvor man ser det sammensatte DC.

Dacias lille trick med et knæk i taglinjen, som slet ikke er et knæk, men en nødvendighed for at kunne genbruge dørene fra ny Sandero.

Pin It on Pinterest