Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. May '20 09:16 by Jørli Petersen

To gange Duster

Duster er en voldsom stor succes for Dacia, der lever højt på velprøvede komponenter fra Renault plus en ekstra lækker benzinmotor, man også finder i mindre modeller fra Mercedes.

Dacia Duster er både en voldsom stor succes, samtidig med bilen er en ægte 4×4, SUV, off-roader, terrænbil om man bil, en bil af den middelsvære type bil til kørsel uden for alfar vej. Således en ganske duelig bil, men Duster er også en bil med egne særheder, en bil der kræver, at man sætter sig godt og grundigt ind i Duster, før man vælger hvilken model man køber, for der er meget større forskel på de forskellige udgaver af Duster, end man skulle tro.

Det er topudgaven af Duster vi har til test. Det er bilen med hele molevitten, det er bilen med dieselmotor og det ganske duelige 4-hjulstræk, men bag den fine betegnelse som topmodel, er det lidt skuffende at konstatere, at det ”kun” kan blive til en 115 hestes diesel i modelrækkens dyreste version.

Selvfølgelig skal man vælge diesel, hvis man har det tungere behov, eller kører mange kilometer. Det er her man kan tanke billigst og køre længst på literen, man skal selvfølgelig også vælge diesel, hvis man kører med påhæng, og her kører vi direkte ind på et af de områder, hvor man skal være ekstra opmærksom, hvis man er på udkik efter en ny Duster.

Der er voldsom stor forskel i totalgearing på de udgaver af Duster, der kører med almindelig forhjulstræk og på de tungere udgaver, der har 4-hjulstræk. Hvor den almindelig hverdags Duster har det vi kan kalde en almindelig gearing, ikke noget der falder i øjnene, når man omgås bilen i hverdagen, er der en markant specialitet på 4×4 Duster, som er næsten ekstremt lavt gearet især i 1. gear.

Og prisen er

Det er faktisk så lavt, at man hurtigt lærer at starte i 2. gear, når det bliver grønt, og gør man det, og omgås man bilen almindeligt, har man i praksis en 5-trins gearkasse, for bruger man Duster 4×4 som almindelig familiebli, har man slet ikke brug for det meget lave 1. gear.

Praktisk indrettet, men også de vanlige brokkerier over brug af billige materialer og et stadig for dårligt sæde.

Samlet giver Dacias lave 1. gear også en lidt mere tynd totalgearing til motorvejskørsel, det bliver nogenlunde udjævnet op gennem rækken af gear, men Dacia har truffet et valg, man har ikke udstyret bilen med et højt 6. gear, for at gøre bilen mere økonomisk på motorvej, til gengæld har man valgt det lave 1. gear, som gør bilen egnet til kørsel i vanskeligt terræn, og til kørsel med den størst mulige trailer, som må hægtes efter Duster, som her betaler lidt af prisen for en trods alt begrænset 1,5 liters diesel, for den største trailer er 1500 kg.

Lidt under det vi kunne drømme om.

Men, – det hører med til historien, at Dacia Duster 4×4 faktisk er den fødte trækker til campingvogne og andre trailere op til de 1500 kg. Her er der ingen problemer ved igangsætning uanset hvor man holder stille og uanset hældning.

Motor fra Mercedes

Teknisk er der ikke det store vilde ved Dacia Duster. Det er såkaldt rumænsk lavpris, men det er som nævnt også en helt ægte succes. Dacia sprøjter biler ned ad samlebåndet, og Duster er den helt klare nummer et hos Dacia.

De lidt billige løsninger går igen flere steder, det handler om alt det vi normalt påpeger ved billigere biler, det er sæder, plastkvalitet og lignende trivialiteter, til gengæld har vi ikke det store at udsætte på bilens samlekvalitet, det er faktisk ikke værre på den rumænske Renault fabrik end det er hos andre bilmærker, som vi underlader at nævne ved navn netop nu, men der er også et højdepunkt hos Duster, og den finder man i den del af modelrækken, der er udstyret med benzinmotor.

Det er ikke nødvendigvis et minus at have tromlebremser på bagakslen, men det siger noget om vægt og vægtfordeling.

Den næstdyreste model hedder 150, der hentyder til effekte i den 1,3 liters benzinmotor, som vi finder i snart rigtigt mange biler fra Renault koncernen, men det er også en motor, man finder i mindre modeller hos Mercedes, så Mercedes har med andre ord sagt god for den motor, der også ligger i Dacia, som til gengæld kun fås med forhjulstræk, og dermed almindelig gearing, og hvis vi skal være helt nærtagende, så er det den bedste model i Duster programmet, mens man skal holde sig fra de udgaver af Duster, der hedder noget med 100, som direkte er undermotoriseret med en 1-liters 3-benet motor.

De udvalgte

På den måde har vi fået skåret Duster programmet ind til ganske få interessante modeller. Til gengæld er de gode, de giver masser af bil for hver en krone, og så hører det med til positiv omtale, at Dacia giver tre års garanti på deres biler, en garanti som Renault ikke skal nyde noget af at gøre permanent på det danske marked, men der er også en bagside af medaljen, for Dacia giver kun seks års garanti på rust, så hvis du køber Dacia, skal bilen forbi det lokale rust-sprøjte-anlæg. Helst og bedst i bilens første sommer, hvor man kan have bilen holdende ude i solen, så rustbeskyttelsen får god til at trænge ind i alle de små kroge og samlinger.

Test grundigt før du vælger 4×4.

Køremæssigt er Dacia Duster ikke noget unikum. Vi behøver ikke at lede efter redaktionens Hurra-flag, vi er heller ikke ude med en dumpekarakter, vi er på det meget jævne, vi så rigtigt gerne, at Dacia kunne finde på at lave lidt bedre sæder end det er tilfældet, vi erkender dog, at der er sket små, men gode fremskridt ved modelskift, men undskyld vores lidt uklare fransk, – røven har faktisk mødt bedre sæder.

Men både først og sidst. Har du Duster på listen over mulige biler, så sæt dig godt og grundigt ind i modelprogrammet, og før du køber en 4×4, skal du have haft bilen rundt på en prøvetur. Det meget lave 1. gear skal afprøves, for har du ikke brug for det meget lave 1., så bør du begrænse dig til den mere almindelig Duster med helt almindeligt forhjulstræk. Herfra kan så så vælge mellem 1,5 diesel med 115 HK eller 1,3 benzin med 150 HK. De små benzinere er no-go!

Dacia Duster dCi 115 4×4

Hvis du køber Duster 4×4, køber du også en ualmindelig lav gearing. En gearing der gør bilen velegnet til kørsel med maksimal trailer, men vi forstår ikke, hvodan man kan klare de første 0-100 på 10,2 sekunder. Der skal røres alt for meget i olien, før vi når de 100, og så hurtigt og præcist er gearskiftet ikke.

Pris: fra 179.990 kr

Pris for testbil: 261.990 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

6 – man

115 HK v. 3750 o/m

260 Nm v. 2000 o/m

0-100 km/t: 10,2 sek

Tophastighed: 175 km/t

Forbrug: 17,9 km/l

Kørevægt: 1483 kg

Totalvægt: 1933 kg

Trailer: 740/1500 kg

CO2: 145-147 g/km

Pin It on Pinterest