Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. November '17 10:58 by Jørli Petersen

To kusiner og en hybrid

Kia Stonic er første B-størrelse SUV fra Sydkorea, og så er Stonic ikke engang en rigtig SUV. Til gengæld har den mere danskervenligt motorprogram og med stor sikkerhed bedre priser end fætter Kona.

Tre muligheder for benzin og kun en enkelt diesel, men alligevel kan det blive 50/50 for den nye Kia Stonic, som er kommet til Danmark, med startpris fra 182.000 afrundede kroner efter beregning af de nye afgifter.

Kia Stonic er (endnu) ikke testet af Euro NCAP, så prisen kan reduceres, hvis bilen bliver testet til fem stjerner, og hvis ikke Kia kan vente på Euro NCAP, kan de jo bare sende bilen til test, lyder det fra danske politikere med Dansk Fodnoteparti i spidsen, som er ved at rode ugennemsigtige sikkerhedstest sammen med danske bilpriser.

Motorprogrammet i den lette bil i SUV-klassen er 1-liters turbo med 120 HK, samme 3-cylindrede motor som også er dukket op i Picanto hvor den yder 100 HK, grundmotoren på 1,2 liter med 84 HK, og endelig 1,4 med 100 HK uden nogen form for kunstigt åndedræt.

Dieselmotoren er kendte Kia-varer, en 1,6 med 110 HK, og hvilken af disse fire varianter skal man så vælge? Dieselversionen er den mest økonomiske målt i kilometer per liter brændstof, 23,8 km/l siger det officielle tal, og jo mere turbo der er i en benzinmotor, jo mere forsigtig skal man være, med de i forvejen misvisende tal, og man må selv regne ud fra det personlige kørselsbehov for finde ud af, om den skal stå på diesel, men hvis den står på benzin, vil vi nok se meget grundigt på 1,4 varianten, for 1,2 eller mere korrekt 1,25 motoren er lidt i underkanten målt på kræfter, mens turboversionen er – nåh ja, – 3-benet, og således mindre attraktiv.

Den dyrere fætter

Når Kia sender en ny model på markedet, ligger der traditionen tro en fætter eller tvilling i kølvandet på den nye Kia. Det omvendte kan også være tilfældet, men Hyundais kommende Kona, der kommer til Danmark i begyndelsen af 2018, adskiller sig en del fra Kia Stonic.

Hyundai Kona har 4-hjulstræk på topmodellerne, så den er ægte SUV, motorprogrammet er kraftigere og priserne sikkert mere svulmende.

Vi kender ikke priserne på ny Kona, men vi ved, at Kona starter hvor Kia slutter, for mindste motor i Kona er den 120 hestes 1-liters turbo, på toppen har Kona en 1,6 liters turbo med 177 HK, mens de to dieselversioner har 115 HK eller 136 HK, og så fås de største udgaver af Kona fås med 4-hjulstræk, og dermed er Kona en ægte SUV, hvor Kia Stonic er en crossover eller wanne-be SUV.

Til gengæld er vi sikre på, at Kia Stonic er betydeligt mere prisrigtig end Hyundai Kona, og derfor er Stonic vores favorit, ligesom vi havde Kia Stonic blandt de biler vi nominerede til titlen Årets Bil i Danmark.

Sammen med Stonic har Kia endnu en interessant nyhed, en plug-in version af hybridbilen Niro. Hvis du vil vide mere om Niro, så læs den test du kan finde her på sitet, og når du har læst den test vil du også forstå, hvorfor vi siger, at netop plug-in hybrid må være den rigtige løsning til Niro.

Især når priserne på Niro har nydt ekstra godt af de nye danske afgifter, kombineret med en 5-stjernet Euro NCAP test, som giver lavest mulige pris, der starter ved 264.000 afrundede kroner.

Kia Stonic starter ved 183.000 kr med nye danske afgifter, men prisen kan blive lavere, hvis Stonic bliver testet til 5 stjerner hos Euro NCAP. Motorprogrammet siger tre gange benzin og en enkelt diesel.

Pin It on Pinterest