Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. September '21 18:34 by Jørli Petersen

To typer Megane

Ny Renault Megane, men den nuværende model kører videre. Uforandret. Denne E-Tech Megane er en helt ny og helt anderledes Megane.

Renault benytter biludstillingen i München til at vise den nye E-Tech Megane, som godt nok kører med navnet Megane, men slet ikke ligner nuværende Megane.

Vil de øvrige versioner af Megane så også skifte design? – Svaret fra Renaults udviklingsfolk i Paris er overraskende nok et nej.

Forklaringen er åbenbart, at sådan skal en el-bil i Megane / Golf / 308 klassen åbenbart se ud, og hvis du som læser mener, at det vist er noget du har set før, gå kik lige på VW ID.4, og vurder selv, om ikke det kunne ligne et samarbejde mellem Renault og VW’s designere.

Der er tænkt rigtig meget over bilens design. Det skal både være anno 2022, men det skal også være vindglat.

På den måde har vi fået fortalt, at E-Tech Megane er en 100 procent el-bil, og en overraskende en af slagsen, hvor det vi for alvor lægger mærke til den nye platform, der er under E-Tech Megane, Det er slet ikke det vi kender fra traditionel Megane, så det er ikke forkert at mene, at E-Tech Megane er en helt anden bil end Megane, og eneste forskel på de to biler er netop navnet, som mest af alt siger noget noget om bilens størrelse.

Kendte vaner

Hvad kan vi så forvente af ny E-Tech Megane, er det helt afgørende spørgsmål. Før vi kan give et svar, skal vi have i baghovedet, at netop Renault er en af de mest erfarne og vidende producenter af netop el-biler.

Hvid Megane E-Tech er den færdige model, denne røde er den sidste prototype.

Renault har bygget ellert i stakkevis i snart mange år, kald dem bare pioner på området, og under præsentationen af E-Tech Megane, kunne Renault oplyse, at man ved rigtig meget om den klassiske el-bil’s bilist.

Den viden er indhentet hos de mange selskaber, der udlejer el-biler for en kortere eller længere strækning, og disse erfaringer fra delebiler siger en masse om forbrugernes adfærd og vaner, Renault ved hvor meget man benytter air-condition, om viskeren bare kører på automatic, og så ved man også det meste om el-bilistens adfærd i trafikken.

Det er denne enorme viden, der ligger bag E-Tech Megane, og det er en viden, som Renault er ene om at have. Alle andre producenter af el-biler er først ved at indhente denne viden, så Renault har et betydende forspring, og derfor er der god grund til at skrue forventningerne op, når det gælder ny Megane, som også ser ud til at blive den største Renault el-bil, men mere om det til sidst.

Det er nok

Under præsentationen af E-Tech Megane, der fandt sted i Paris og ikke i München, kunne Renault ikke lade være med at tale om motorisering og ikke mindst rækkevidde. De forlød fejlagtigt, at E-Tech Megane kunne klare distancen Paris – København med en enkelt opladning på kun 30 minutter, men da vi fulgte op på den påstand, viste det sig at være misforstået. Det skal være to opladninger, lød den korrekte fortolkning af det fransk/engelske.

Renault har udviklet en helt ny platform til E-Tech Megane. En platform der også kan køre med brinttanke. Den nye bund er også beregnet til påhæng, men E-Tech Megane løser ikke campingfolkets problem. Max trailervægt efter el-Megane bliver 900 kg.

Alligevel. Den føler vi os næsten fristet til at prøve i den virkelige verden, når E-Tech Megane kommer til Danmark i marts måned næste år, og der bliver ikke tale om forsinkelse af tidspunktet for introduktion. E-Tech sendes ud til alle europæiske lande samtidig, og det siger en del om efterspørgsel og produktionskapacitet. Det ser ud som om E-Tech er det elektriske flagskib fra Renault, og ikke den helt store sællert, ligesom det også siger noget om den kommende pris, som kan blive ganske afgørende i de lande, hvor der ikke er afgift på biler. Her kan E-Tech Megane bliver noget dyrere end standard Megane.

Den nye og helt anderledes Megane har en totallængde 420 cm. Akselafstanden er 270 cm, motoren lægger 218 HK og 300 Nm, motorens maksimale antal omdrejninger er 14.000 og vejer 145 HK, mens batteripakken på 60 kW vejer resten (1600 kg), for der er brugt meget aluminium i E-Tech Megane.

Fremtidens el-biler skal åbenbart se sådan ud.

E-Tech kan lade med 130 kW, altså ikke en bil der kræver de nyeste typer superladere, vi lægger også mærke til, at Renault har udviklet en ny type oliekølet el-motor, Renault brugte betegnelsen rotor/stator, da der blev talt om køling, men den oliekølede roter tror vi ikke så meget på, det er nok den ikke bevægelige stator, der er kølet, men uanset hvad, det er noget nyt, og så skal man især lægge mærke til batteriet, hvor Renault benytter en helt ny teknik, så selve batteriet kun er 11 cm., tykt, hvilket gør det muligt at pakke rigtig meget energi ned i bunden af en bil, uden at man skal tage særskilt hensyn til bilens design.

E-Tech på brint

Kabinen i E-Tech Megane er selvfølgelig meget digitaliseret og udstyret med store skærme. Der er passende siddehøjde på bagsædet, men overraskende lidt plads til at stikke fødderne ind under forsæderne, – faktisk ligner det en ”smutter” i designafdelingen, og den manglende plads til fødder under forsæderne, var også tilstede på den færdige og produktionsklare model, så det er en detalje, der går igen i hele systemet.

Selvfølgelig er der skærme til den sidste franske frank i ny E-Tech, og typisk Renault, masser af aflæggeplads.

Vi lagde også mærke til et usædvanligt dybt bagagerum, hvor man helt og aldeles har afskaffet tanken om reservehjulet. Bagagerummet er så dybt, at man ikke kan lade være med at tænke rygskade, hvis man skal hive den tunge kuffert op fra dybet, og i tilgift er der i bunden et ekstra rum, hvor man kan opbevare sit ladekabel til den hjemlige ladeboks.

Og vi slutter med fordelingen af el-biler i Renaults modelprogram.

Udviklingsfolk, – her mener vi ingeniører og designere – taler med stor begejstring om deres nye biler. Stoltheden er tydelig, de taler fra hjertet, og så er de ikke så vant til at skjule, når der er noget, de ikke må oplyse.

Nyt Renault logo. Hvorfor spurgte vi, men fik ikke noget rigtigt svar. Noget med vindmodstand var den eneste type forklaring vi kunne hale ud af Renaults designere.

Denne slingren blev tydelig, da vi spurgte, om E-Tech Megane også kommer som brintbil, eller Megane fuel-cell. Det er en kendt sag, at Renault i dette efterår viser de første brintbiler, første model er Renault Master, herefter går turen ned gennem modelprogrammet til ny Kangoo, og fra Kangoo er der ikke betydende forskel til Megane, og hele den nye platform under E-Tech Megane, er som skabt til også at give plads til brinttanke.

Så. Hvis vi skal tolke bilens fremtid efter udviklingsafdelingens begejstring og pludselige forsigtighed, kommer Megane også som Brint-Megane. Det bliver så model nummer fire i Renault modelprogram, men denne version vil tidligst ramme markederne i 2023 eller -24.

Nej, Renault har ikke været på Østerbro, det er fake-news eller fotoshop.

Pin It on Pinterest