Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. June 16:35 by Jørli Petersen

Toppen af BMW

BMW X5 var den første af de store off-roadere hos BMW, og tag ikke fejl. X5 er ægte off-road.

Når der står X5 på en BMW, er vi oppe i den helt store afdeling. Man kan kravle lidt højere op i modelprogrammet, BMW har også en X6 og X7, men i princippet er de alle bygget over samme læst. Akselafstanden på de store modeller er den samme, der hvor bilerne adskiller sig fra hinanden er på de ydre mål, det vil sige udhæng over akslerne, især bagakslen, og hvor X5 har en længde på 492 cm, har X7 en længde på 518 cm, mens de teknisk ligner hinanden på en lang række punkter.

Testbilen er af den uddøende race, i det mindste på det danske marked. Hvordan vores nabolande behandler plug-in hybrid biler er ubesvaret, men officielt har denne X5 PHEV et batteri på 25,7 kWh, det er sådan nogenlunde det samme som de første elbiler på markedet, og hvad givet det så af rækkevidde hvis man holder bilen i el-drift.

BMW siger 96 km og tallet er som altid en WLTP måling, vi kan med sikkerhed sige, at den holder ikke til et nærmere studie, og det kommer sikkert ikke bag på ret mange, for en bil med en kørevægt på lige under 2500 kg og et batteri på størrelse med de første ellerter, giver ikke de store perspektiver målt i rækkevidde, og vi havde som altid bilen ude på vores faste testrute, og den lander som det vi kalder den gyldne middelvej. Det vil sige en rækkevidde omkring de 60 km, og det ligger et godt stykke fra WLTP tallet.

Bunkevis af plads, og nederste del af bagklappen kan lægges ned, så den får to funktioner.

Tryk på en knap og bilens sænker sig.

Billigste X5

Testbilen er næsten den billigste X5, og det sætter selvfølgelig bilen i perspektiv. Vil man køre andre versioner af X5, skal man hoste op med en god del flere kontanter, topmodellen hedder Competition med 625 HK og en pris på 1,7 million, mens den enlige diesel med 300 HK koster det samme som testbilen. Det er småpenge der adskiller de to, og hvad skal man så vælge.

Lad nu ikke de indledende bemærkninger foranledige, at vi opfatterX5 PHEV negativt. Vi hygger os gevaldig, når den kendte og højlydt værdsatte 3-liters række 6’er klikker ind i almindelig bytrafik, kort efter vi havde hentet bilen, – vi tjekkede lige bilens ladestatus, og den stor stadig på fuldt opladt, så hvorfor var det nu benzinmotoren trådte til. Så vildt havde vi ikke jokket på den højre pedal.

Den herlige benzinmotor, som vi har rost til skyerne snart mange gange, lægger i dette tilfælde 313 HK. Elmotoren har et tilskud på 197 HK, og når det hele spiller, er denne X5 en både stor men også ganske voldsom automobil.

Vi er tilfredse med en ophøjede to i kabinen, der er 100 procent komfort i de store sæder, der kan indstilles i alle retninger, og når først vi har førersæder i rette afstand til rat og pedaler, er der ualmindelig meget plads til lange ben på bagsædet.

Klassisk BMW kabine. Tjek det store hjul i midterkonsollen. Herfra styres midterskærmen.

Det er kort sagt en BMW der oser af luksus og komfort, men tjekker man midterkonsollen, kommer de mange indstillinger til off-road for en dag, og ja, X5 er bygget som en off-roader, og den ser næste frygtindgydende ud, når man nærmest sig de dybe mudderhuller, men tag dig i agt. Det kræver forberedelse, før bilen er rigtig god i terræn, og helt ærligt er det ved at være en del år siden, vi har set en X5 på de barske ruter i skoven. Dengang efterlod bilen en del udvendige karrosseridele i sporet, vi kan ikke udtale os med sikkerhed omkring dagens X5, så tjek selv efter.

Men, men, det fleste X5’ere kommer aldrig længere end til p-pladsen i skovbrynet. Den kunne sagtens vælge et rute uden om bomme eller kæder ved stien ind i skoven, hvis det kniber, kan man øge frihøjden, for der er luft under den store X5, hjulophænget er med multilink og luftpuder, og de giver både den højde komfort, men også en herlig detalje, når der skal læsses feriebagage i bilen. I karmen omkring bagklappen man kan sænke bilens højde til minimum, og på den måde spare ryggen, når mors bagage skal læsses.

Førerplads i topklasse.

Den rigtige type PHEV

Det er ikke til at komme uden om, at den to motorer giver en samlet effekt, der gør X5 PHEV til et sand kraftværk. Den anden side af historien er, at BMW’s PHEV er bygget efter den korrekte måde, det bil sige, at der ikke er sparet på benzinmotoren, hvor effekten skal kompenseres af elmotoren, som ikke altid kører med masser af power i batteriet, når man har kørt ikke overvældende mange kilometer på motorvejen, er vi tilbage med noget standard række 6’er, og her slår de 313 heste til.

På den måde kan vi anbefale X5 på alle leder og kanter. Det eneste man nu kan begræde, er de danske bilafgifter, som gør biler af denne type temmelig kostbar, for vi kommer ikke uden om, at 1,25 million kroner for et stykke automobil, ligger uden for de fleste danske lønmodtagers rækkevidde.

BMW X5 xDrive 50e

Stor som et mindre parcelhus, men denne X5 kan også køre rent elektrisk. Vi har målt rækkevidden til ca 60 km, hvilket vil sige gennemsnit for bilen af PHEV typen.

Pris: fra 1.263.094 kr

Pris for testbil: 1.371.689 kr

Motor: 3,0-liter 6-cyl

8 – aut

313 HK v. 6000 o/m

450 Nm v. 4000 o/m

Elmotor: 197 HK/280 Nm

Samlet ydelse: 489 HK/700 Nm

Rækkevidde: 96 km WLTP

0-100 km/t: 4,8 sek

Tophastighed: 250 km/t

Forbrug: 111,1 km/l

Kørevægt: 2495 kg

Totalvægt: 3200 kg

Trailer: 750/2700 kg

CO2: 20 g/km

Pin It on Pinterest