Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. July '19 08:11 by Jørli Petersen

Toyota vil i gult

Toyota fordobler antallet af varebiler. Det er som de gode gamle dage, hvor det hed LiteAce og HiAce, fra nytår hedder det Proace og Proace City.

Når efterår skifter til mørk vinter, kravler Toyota helt ned i startblokken. Det japanske mærke vil tilbage til en mere dominerende position for varebiler, og de gode gamle dage hvor man dårligt kunne komme frem for de mange Hiace, står stadig i frisk erindring hos mange forhandlere, som i 2016 fik den længe ventede afløser til Hiace efter nogle års tørke.

Inden nytår kan man besøge den lokale Toyota forhandler, og bestille en Proace City, som er en ny varebil for Toyota. En lettere varebil end dagens Proace, og den første rigtige afløser til den LiteAce, som for snart mange år siden kunne købes i Danmark.

Toyota Proace City er kort og præcist en Citroen Berlingo, en Opel Combo og en Peugeot Partner. Modsat er de tre nævnte også en Proace City, for fire bilmærker deler nu den fælles varebil, som stadig er Årets Varebil i Danmark, og set fra Toyotas synspunkt, er det slet ikke noget dårligt udgangspunkt.

Jo, Proace City er hentet direkte ud af det fransk/japanske samarbejde, den er identisk med Citroen Berlingo m.v., men det har Toyota ikke problemer med.

Den store forskel fra Proace City til og tre tidligere nævnte er især, at Toyota er sig selv, og kan udfordre de tre andre på det danske marked. I tilgift har de mere end fuld support fra det europæiske hovedkontor, hvor man satser stort på betydelig fremgang i Europa i det hele taget, men Danmark er et af de få markeder, hvor Toyota har haft en dominerende position, og mærkets gode navn og rygte skader ikke, når man for alvor vil tilbage til toppen.

5 års garanti

Flere ting er afgørende for succes på det danske marked for varebiler. Man skal have dygtige forhandlere, man skal have et godt produkt, så skal man kunne tilbyde tryghed i købet, og sidst men ikke mindst, man skal have gode priser, – læs bare gode rabatter og gustne leasingløsninger.

Toyota er stålsat på at finde løsninger på de sidste to områder, de første tre betingelser er på plads, og så vil Toyota som flere konkurrenter lave flere såkaldt proff-centre, steder hvor man har særligt uddannede forhandlere, der ved alt om varebiler, om- og tilbygninger, og så er det en anelse usikkert, om Toyota vil satse på de helt store flådekunder i fremtiden.

Toyota mener ikke den nye model City bliver den helt store sællert, men sammen med den større Proace, kan man tilbyde et meget mere komplet program, og alt tæller, når man vil tilbage blandt de mest populære.

Målt på europæisk plan er Toyota kun en tredjedel af den størrelse kollegerne fra Citroen og Peugeot udgør, men det danske marked er igen meget anderledes. Toyotas position er godt funderet, og som ekstra gang lokkemad, vil man sælge de samme biler med fem års garanti, hvis det sker i.f.m. en leasingløsning, – og den med fem års garanti, vil nok ikke skabe udbredt glæde i den franske lejr, hvor man altid har haft voldsom berøringsangst, når det gælder garanti.

Danmark kan selv

To nyheder står klar så snart vi er kommet ind i 2020. Proace City, der kommer i det samme udvalg som vi kender fra kollegerne med samme bil, selv om det usikkert, om Toyota vil markedsføre 4×4 udgaven. Der er næppe noget stort dansk marked, lyder det tvivlende fra Toyota, ellers handler det om kort, lang, flere motorer, en bil med plads til to, tre eller som mandskabsvogn, og med den rygdækning, går Toyota Danmark for alvor til angreb på van-markedet, for at genvinde en del af tidligere tiders storhed og styrke.

Proace Black Edition kommer ikke til Danmark. Til gengæld kommer en Proace i rødt og hvidt, et ægte dansk udstyrsstykke, som skulle være endnu bedre end Black Edition.

Nyhed nummer to er det rene udstyrsstykke. Den europæiske nyhed er Toyota Proace Black Edition, masser af sort og måske det bedste af den hele, et markant bedre førersæde, og lige som der bredte sig et begyndende smil på deres udsendte, kom den danske udmelding.

Proace Black Edition kommer ikke til Danmark.

Sidebars på Proace Black Edition. Hvordan ser sådan en tingest ud, når den er malet i rødt og hvidt?

Sæderne i Black Edition ser ud til at være betydeligt bedre end de nuværende standardsæder. Vi håber de også har fundet plads i den danske Proace de-luxe.

Til gengæld laver vi helt vor egen de-luxe udgave, og den bliver endnu mere opsigtsvækkende. En Proace med meget mere udstyr end den fabriksbyggede, – og selv om vi ikke kunne få det bekræftet, håber vi meget, at de sæder vi så på Proace Black Edition, også vil være at finde på den danske Proace de-luxe version ekstra super. Toyotas repræsentanter fik i det mindste vor uforbeholdne mening om standardsæder i den franske 3-tonner.

Proace ellert

Når vi nærmer os slutningen af næste år, det meget sene efterår 2020, er Toyota med kolleger klar med den første City og Proace ellert. Endnu er det meget sparsomt med oplysninger om de første el-drevne varebiler. Vi ved, at nyttelasten bliver reduceret med 200 kg, og så ved vi, at Toyota allerede nu er tilfredse med bilens rækkevidde, uden dog at give egentlige oplysninger.

Ud fra markedet som vi kender i dag, ligger vi helt front, lyder det fra Toyotas europæiske ledelse, men hvor meget der ændres inden vi når næste efterår, er det helt åbne spørgsmål.

Der er rigtigt mange el-biler på vej, og hvordan de kommer til at lande på markedet, er der ingen der ved.

Fra andre dele af den koncern der bygger Toyotas el-biler ved vi, at DS3 er første rene el-bil fra koncernen. Den deler el-system med den elektriske Peugeot 208, der kommer umiddelbart efter, og Opel synes næste at garantere, at det er samme system i Opel Combo, så den elektriske Proace City bliver udstyret med en motor på 136 HK og en batteripakke på 50 kWh.

Der er ingen tvivl om slægtskabet med de tre andre biler med samme ophav.

Hvor meget det giver i rækkevidde ved vi ikke, ligesom vi ikke har oplysninger om ladetider.

Hvis vi så skæver til de el-varebiler vi allerede har set, har man tendens til at genbruge færdige el-løsninger fra personbiler, så det er slet ikke utænkeligt, at Toyota Proace får samme el-system som den mindre City, og det passer især godt med det vi ved om vægten af batteripakke til Peugeot 208.

Skumle Hilux planer

Toyota Europa præsenterer det nye fremstød med tre modeller. Bil nummer tre er lidt overraskende den forholdsvis nye model Hilux, – hvor Toyota tilsyneladende er blevet lidt urolige over de tiltag vi ser hos flere konkurrenter.

Det lyder sandsynligt, at Toyota ånder lettet op over Fords voldsomme nedgradering af Ranger, men biler som VW Amarok har sikkert fået Toyota til at tænke på den enlige model Hilux man har i Europa, der er en ny Mitsubishi L200 på vej, Mercedes er kommet på markedet med en større model Nissan, mens Isuzu har dummet sig med en meget lille motor til et meget stort læs.

Proace skal have en endnu mere markant position på det danske marked, hvor to modeller giver større synlighed, og selvfølgelig, et noget bredere tilbud.

Hvis Toyota skal gøre noget ekstra for Hilux, kan man lave et såkaldt face-lift, hvor man giver bilen mere udstyr, og måske en ny topmotor. Måske er Hilux tilbage med en 3-liters diesel på toppen.

Der ventes spændende nyt om Hilux face-lift i 2020.

Vi slutter med et billede, fra dengang Toyota var en magtfaktor på det danske marked for varebiler. Forhandlerne drømmer stadig om de gode gamle dage.

Pin It on Pinterest