Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. July 19:20 by Jørli Petersen

Tr-el-linger

Tre helt identiske varebiler på el men meget forskellige priser.

Tre af fire melder klar til start, i alfabetisk rækkefølge er det Citroen e-Jumpy, Opel Vivaro-e og Peugeot e-Expert, alle tre biler er identiske målt på versioner, muligheder for udstyr og selvfølgelig på teknik, men der er forskel på de første tre, for Opel må pænt vente, indtil Citroen og Peugeot har fundet fodfæste på markedet. Peugeot melder klar til start i slutningen af året, Citroen siger det samme, dog med det lille forbehold, at det hele kan trækkes ind til 2021, mens Opel med sikkerhed siger næste år, hvad det så betyder.

Nummer fire i rækken, Toyota Proace er fortsat den ubekendte faktor. Ingen officielle udmeldinger fra Toyota, men vi tør godt gå så langt at vi siger, at Proace ikke kommer som hybrid.

Citroen og Peugeot er kommet så tæt på dansk salgsstart, at man allerede nu er klar med priserne, selv om der går måneder, inden de første biler er klar til levering, og her ser Citroen ud til at stikke af.

Opel er det første trekløvers stedbarn. Opel må som altid vente til Citroen og Peugeot har taget af fadet.

Citroen starter ved 206.000 før moms for den billigste e-Jumpy, hvor Peugeot efter hurtig priskorrektion kom ned på 238.000 kr før moms.

De dyreste udgaver koster hos Citroen 280.000 kr mens Peugeot kravler op på 309.000 kr før moms, og prisforskellen er ikke kun et spørgsmål om udstyr og profit, det handler også om batteripakke og bilens rækkevidde, og som altid finder man djævlen gemt i detaljer.

Alt det med småt

Teknisk er alle tre biler identiske. Motor med al styring og tilhørende grej er hentet direkte fra Peugeot e-208. Der er tale om en 136 hestes el-motor der lægger 260 Nm. Herfra er det udelukkende et spørgsmål om antallet af batterier i rækken.

De billige udgaver har en oplyst rækkevidde på 230 km, mens de dyreste udgaver kan køre op til 330 km. Batteripakkerne er på 50 og 75 kWh, mens bilernes tophastighed er begrænset til 130 km/t.

Peugeot er indtil den dyreste model, men det er selvfølgelig før der er givet rabat.

De tre bilmærker påpeger, at en typisk dansk varebil kører 200 km om dagen, så rækkevidden skulle være i orden, men igen er vi klar med detaljen.

De 200 km er et gennemsnit, så vi peger på de mange håndværkere, der kører langt for at være klar mandag morgen, for at køre retur torsdag aften. Alle disse varebiler vil få problemer med rækkevidden. Især hvis de kører motorvej og 130 km/t, for så kommer man slet ikke i nærheden af en rækkevidde på 330 km.

For at få tilpasset den elektriske varebil i virksomheden, er det en betingelse, at bilen skal køre i sin hjemegn.

Det er helt op til den danske importør, hvem af de første tre der skal have den største del af markedet. De tre mærker har samme importør, og det er importøren der fastsætter salgsprisen.

Bilernes lasteevne går op til 1275 kg, hvilket er ganske pænt, og nogenlunde tæt på det vi finder i de kendte versioner, men igen handler det om detaljer. Hvis man skal have 1275 kg nyttelast, skal man vælge den korte version, faktisk den mest geniale af alle modellerne fra PSA fabrikken, men det kræver også, at man vælger kort model med lille batteripakke, og så har bilen en rækkevidde på 230 km som det maksimale.

Instrumenteringen er tilpasset el-bilens små særheder.

Det er også positivt, at de nye el-varebiler må køre med trailer, men detaljen taler om en begrænsning på 1000 kg, som ikke er nok til det der er en lille dansk håndværkertrailer, der har en totalvægt på 1200-1300 kg, men det er begyndelse, så plus til den begrænsede mulighed, men med trailer efter en eldrevet varebil, går det rigtig galt med rækkevidden, som bliver yderligere begrænset.

Der er ingen målinger af rækkevidde på el-køretøjer med påhæng. Mercedes har været tæt på noget der kunne bruges som tal, men det blev indtil videre ved forsøget.

De tre kan blive til fire, men indtil videre er der ikke officielle udmeldinger fra Toyota, som i givet fald kan præsentere deres el-varebil noget senere end Opel.

Pin It on Pinterest