Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

18. October '18 19:00 by Jørli Petersen

Tre gange dobbelt-vinder

Iveco Daily RDE Blue Power er i denne version ikke den største Daily kassevogn. Den fås op til knap 20 kbm, men den har ryddet prisbordet i 2019 fordi bilen er den mest miljøvenlige i hele tre klasser.

Kæmpekasse på 12 kubikmeter, singlemonteret bagaksel, 3500 kg totalvægt, tilladt trailervægt på yderligere 3500 kg, en pris på i alt 380.000 kr og med moms løber regningen op på 460.000 kr.

Heldigvis vil de fleste vælge at trække momsen med de begrænsninger det medfører, men det er meget få det kører privat i en Iveco Daily, også selv om denne model er kåret som Årets Varebil i Danmark 2018.

Bilen vi har til test er en af tre forskellige varianter af Daily, der kørte med titlen, og vi røber ingen statshemmelighed når vi fortæller, at det var en både overlegen og meget fortjent gevinst til Daily. Denne treenighed af varebiler var feltets klart bedste nyhed, men det er især den testede udgave af Daily, der er interessant for det danske marked, det er Daily med en kendt, men opdateret motor, og det er første gang vi ser netop denne motor med AdBlue, som til gengæld flytter den 2,3 liters Fiat motor op i en så ren Euro-norm, at man ikke behøver spekulere på partikler og mulige forbud mange år ud i fremtiden.

Naturgas, mulighed to af ialt tre på ny Daily Blue Power.

Daily på gas

Den også aktuelle, men af flere grund ikke så almindelige model i Danmark, er Daily med benzinmotor, der er omstillet på en sådan måde, at bilen kører på gas. Flotte 136 HK fra en veltrimmet benzinmotor, der har en motorstyring, som lægger vægt på moment frem for effekt, gør Daily brugbar til alle former for nærtransport. Det er også en kendsgerning, at det med at slæbe den helt store trailer ikke sker med samme lethed, som det sker med den mere traditionelle Daily diesel, men en stor kassevogn er beregnet til distributionskørsel i byer, det er en volumentransporter, der ser stort på langt de fleste forbud i europæiske byer, og hvis man slet ikke må køre med forbrændingsmotor, har Daily også et bud på den forhindring, for bil nummer tre i den danske kåring er Daily som ren el-bil.

For første gang ser vi AdBlue i forbindelse med Fiat Ducatos 2,3 motor.

Den bil har vi til gode, vi har ikke kørt bilen, så det vi ved, er det samme som alle mennesker med interesse for en el-kassevogn kan tilegne sig med almindelig læsning, så vi afstår fra en vurdering af Daily kombineret med ren el-drift, det eneste vi nævner, er den maksimale rækkevidde på 200 km.

Alternativ til et fyrtårn

Miljønormerne taler i høj grad til fordel for den Blue version af Daily, der er Årets Varebil i Danmark og selvfølgelig Van of the Year i Europa, men kan 2,3 udgaven erstatte Ivecos fyrtårn af en motor, den 3-liters 210 hestes diesel, som vi flere gange har fremhævet som den bedste dieselmotor, der kan købes til en varebil i 3500 kg klassen.

Daily er en høj bil med tilsvarende høj indstigning, her med en to-trins løsning til varerummet, der også giver mulighed for trailer.

Helt kort er svaret nej. Den 3-liters er stadig den absolutte top på tværs af alle varebiler, men så skal vi også fremhæve, at 2,3 motor som Daily har benyttet i en snart længere årrække, kommer overraskende tæt på den 3-liters, og hvis man kører almindelig distributionskørsel og holder sig fra de tungeste entreprenør øvelser, vil man uden problemer blive en meget tilfreds bruger og sikkert også ejer af Daily Blue 2,3 diesel, for selv om vi ikke har gjort denne test til en videnskabelig gennemgang af forbrug, er der meget der peger i retning af flere kilometer på literen med 2,3 motor, så vognmand eller ejer kan være tilfreds med en begrænset udgift til brændstof, og levetid og stabilitet på Daily er velkendt.

Et lille minus

Daily er bygget på samme måde som en lastbil, det har stor indflydelse, når vi taler levetid og stabilitet, når der køres med last. Daily fås med varerum op på 19,6 kubikmeter og totalvægt på 7 ton, så den mest almindelige udgave med 3500 kg totalvægt får dårligt nok sved på chassisrammen, når den kører med maksimal vægt, hvor 156 HK fra 2,3 motoren giver en flot, samlet præstation.

Af tre internationale vindere, er det dieseludgaven der er mest aktuelt for det danske marked.

Hvis man som nævnt ønsker at køre med stor trailer med en vægt, der svarer til en gravemaskine lidt ekstra skovle og en bunke grus, skal man fortsat se grundigt på den store Daily, mens kabine, spejle og alt det andet, herunder den nye kommunikationsvenlige kabine, er den samme uanset motor.

Efter en længere periode med Daily kan vi konstatere, at Årets Varebil mere end rigeligt lever op til det, man bør kunne forlange af en prisvinder. Det er første titel til Iveco i Danmark, på den anden side kan man vel mene, at Daily aldrig har været bedre, eneste lille minus blandt mange fortrin er det kendte. Der er begrænsninger i nyttelasten, en sjat over 1000 kg for en 3500 kg bil er i underkanten, men det er den pris, man betaler for bilens overlegne styrke.

Iveco Daily RDE Blue Power

Daily på naturgas, 136 veltrimmede heste fra en motor, der oprindelige er bygget til benzin, men desværre også en type varebil, som ikke har den store interesse for danske købere.

Pris fra: 304.920 kr +moms

Pris for testbil: 373.435 +moms.

Motor: 2,3-liter 4-cyl

8-trins aut

156 HK v. 3600 o/m

380 Nm v.1500 o/m

0-100 km/t: Ikke oplyst

Tophastighed: 160 km/t

ECE-snit: 12,5 km/l

Kørevægt: 2.495 kg

Nyttelast: 1.005 kg

Trailer: 750/3500 kg

CO-2: 211 g/km

Pin It on Pinterest