Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

25. November '19 08:14 by Jørli Petersen

Tre gange Ford

Ford Transit i elektrisks udgave medbringende eget kraftværk, lammetævede alle konkurrenter, da Van of the Year 2020 skulle findes.

Ford tog en meget usædvanlig sejr, da Van of the Year 2020 blev offentlig kendt i franske Lyon.

Årets bedste nye varebil er ifølge den europæiske jury Ford Transit Custum PHEV, som med 97 point  lammetævede alle øvrige kandidater til den europæiske titel.

Det usædvanlige ved årets kåring er imidlertid, at Ford også blev nummer to, nu med en noget anderledes model Custom EcoBlue, der er en type mild-hybrid med et 48 volt system. Årets nummer to blev sat grundigt til vægs af vinderen, da Custom EcoBlue ”kun” opnåede 54 point, men det var nok til en plads som nummer to.

Den europæiske jury har den lidt kedelige vane, kun at offentliggøre point for årets nummer et og to. Med den regel, er det umuligt at vide, om der var hård kamp om at blive nummer to eller tre, den europæiske jury mener ikke, at deres resultat også kan bruges af kommende købere som vejledning til fremtidig brug for professionelle.

Vi har imidlertid fået oplyst, at årets nummer tre er VW Transporter 6.1, mere ved vi ikke, men vi kan tilføje, at øvrige deltagere i den europæiske afstemning var Fiat Ducato, Iveco Daily og Renault Master, – nævnt i alfabetisk rækkefølge.

Oversat til dansk

Hvordan harmonerer det så med danske forhold? Her på redaktionen tør vi godt påstå, at det vil være helt utænkeligt med samme bilmærke som nummer et og to i en dansk afstemning.

Vi kender ikke meget til den nye Transit PHEV, men vi noterer, at Ford er blevet bedre til at fortælle, at det ikke er Plug-In hybrid i traditionel forstand, men en el-Transit med benzinmotor der fungerer som kraftværk.

Som noget helt usædvanligt, blev Ford både nummer et og to. Årets næst bedste er også en Transit, nu med en billig 48V hybridpakke.

På den måde får den nye type Transit samme uendelige rækkevidde som en almindelig diesel Transit, men meget mere ved vi ikke.

Årets nummer to er den billige løsning til såkaldt hybrid. Et helt enkelt system med 48 volt, ikke noget indviklet, ikke noget specielt kostbart, men virker det? Vi må vente og se. Denne model er også på vej til det danske marked.

VW vandt den europæiske titel i 2016, og det kan være årsag til en knap så fremtrædende placering få år senere. De tre sidste nævnes nærmest i forbifarten af den internationale jury, men der er gode bilen blandt de tre nævnte, og vi tillader os at påpege, at den danske kåring, der først finder sted i foråret 2020, bliver meget anderledes end det vi har set fra den internationale jury.

Årets bedste pick-up

Den internationale jury har udvidet sit arbejdsfelt med en særlig pris til årets bedste pick-up. Sammen med Van of the Year og Truck of the Year, giver den europæiske jury også en pris der kaldes International Pick-Up Award, og her var der lagt op til et voldsomt slagsmål, og som forudsagt af mange, blev det et meget tæt opgør, igen med Ford på øverste trin, da der skulle uddeles præmier.

Den nye Ford Ranger (læs Raptor) vandt knebent årets titel foran den nye Mitsubishi L200, der fik henholdsvis 78 og 72 point.

Med i årets dyst var også Nissan og Renault med samme pick-up, disse to biler kunne deltage, fordi motorerne er opgraderet, men det er især en ændret opsætning, af de modeller der har uafhængigt hjulophæng på bagakslen, der kalder på interesse. Igen må vi melde pas, vi ved ikke om det fungerer, men vi ved, at den tidligere model hang voldsomt med bagdelen, selv om bilen kun var læsset med 70 procent af det tilladte.

Igen forsøger vi at oversætte det europæiske resultat til noget brugbart dansk. Vi ved, at den nye Raptor har fået massevis af opmærksomhed, men hvis vi ser på det europæiske marked og sammenligner med det danske, er der markant forskel på de mennesker der bruger og køber disse biler.

I Danmark er en pick-up et brugsredskab. Det er til byggeindustri, det er til land- og skovbrug, det er til redning, det er til alle de vanskelige opgaver, hvor man presser bilerne mere end normalt, hvor man i Europa betragter disse biler som legetøj. Det er week-end biler, det er bilen til bådtraileren og andre fritidsaktiviteter, og således har netop Raptor hentet bunkevis af opmærksomhed, selv om den hårdt pumpede pick-up har fået reduceret grænsen for hvor stor traileren må være, sammenlignet med den tidligere kongeudgave af Ford Ranger.

Pick-up bilerne deltager i næste kåring af Årets Varebil i Danmark, og her skal det blive interessant at se, hvordan de to biler placerer sig i forhold til hinanden. Set med danske proff-briller, tror vi Mitsubishi slutter bedst.

Ford blev også årets bedste nye pick-up med den nye Ranger, hvor især Raptor hentede mange ekstra point, men resultatet kan ikke direkte oversættes til danske forhold.

Pin It on Pinterest