Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. April '20 21:39 by Jørli Petersen

Tre sider af Plug-In

Plug-In bilen er begunstiget med lav eller ingen afgift, og det gør denne type bil mere aktuel, og mere attraktiv som firmabil, – men er det nu også den bedste løsning?

Kia Ceed som plug-in hybrid er endnu et skarpt skud fra det koreanske mærke, som har rigtig godt fat i det danske marked for hybrid, og ikke uden grund. Kia laver plug-in af høj klasse, det er noget af det bedste vi ser inden for en pris, som de fleste kan tillade sig at se nærmere på, selvfølgelig godt hjulpet på vej af en gunstig beskatning, som er med til at holde priserne på plug-in biler så langt nede, at bilen med både-og motorisering, er billigere end bilen med klassisk forbrændingsmotor.

Med sammenligneligt udstyr og 1,4 liters benzinmotor i en standard Ceed SW, er der stort set død løb mellem Ceed med og uden plug-in hybrid, og så er den kommende køber sat i et dilemma, for hvad skal man købe? Klassisk Ceed eller Ceed som plug-in?

De efterfølgende linjer forsøger at kaste et blik på plug-in bilernes fordele og ulemper, for det perfekte findes heller ikke i bilernes verden.

Klassisk bybil

Indtil videre har vi kun set hybridbiler med automatgear, og her benytter Kia en 6-trins af typen dobbeltkobling, som er en betydelig bedre løsning end den type milliongear der bruges af andre bilmærker, så når man ser på priser, skal man også huske, at man får en automatgearet bil, der normalt er dyrere, men der er også en anden side af plug-in bilen, som bliver meget aktuel, når plug-in bilerne får afgiftsmæssige fordele.

Kort beskrevet bliver plug-in bilen mere attraktiv fordi prisen er lav og bilen veludstyret, men i bilbranchen taler man om, at den type bil der giver større miljøpåvirkning end den klassiske benzinbil, er plug-in bilen med benzinmotor, hvis den ikke bliver benyttet efter hensigten, og med det mener man plug-in biler, der ikke bliver sat i ladestikket, og benyttes til kørsel på lande- og motorvej. Forklaring følger.

Alt er lutter idyl. God rækkevidde på batteriet, denne plug-in er i topform og klar til bykamp.

Benzindelen i Kia Ceed PHEV er 1,6 liters med 105 HK. Ikke nogen stor motor med stor ydelse til en bil i Ceeds klasse, og det er op til benzinmotoren, dels at sjatlade batteriet samtidig med den skal drive bilen på den måde føreren ønsker, når bilen udsættes for størst belastning, men lad os lægge ud med den bedste side af Ceed PHEV.

Bilen er skræddersyet til kørsel i de større byer. Den er næsten strikket sammen til at bo i en carport i en forstad til byen, og klare turen til arbejdspladsen hver morgen. Om eftermiddagen kan man i mange tilfælde køre  tilbage til boligen uden nævneværdig brug af benzinmotoren, og dette er plug-in bilens mest perfekte hverdag, for selv om rækkevidden på ren el er begrænset til et sted omkring de 50 officielle kilometer, kan rækkevidden forlænges ved bykørsel, fordi bilen regenererer energi, som hurtigt kan omsættes til flere gratis kilometer.

Mellemdistance

Kia har tydeligt udviklet deres plug-in biler i hastigt tempo. Ceed SW er seneste udvikling af systemet, nu kan man vælge brug af den elektriske energi, kan man selvfølgelig bede bilen om at køre som ren el-bil, men kan stille den på auto, og man kan bede bilen om at lade batteriet, så man har mere at gøre godt med, når man kommer inden for byskiltet.

Det hele er nydeligt afstemt, det fungerer rigtig godt, og generelt er seneste Kia Plug-In et rigtig positivt bekendtskab, og bilen er næstebedst hvis man bor i nabobyen, og kører en vis strækning på lande- eller motorvej i et fast mønster, inden man igen skal køre bykørsel.

Med de nye indstillinger kan man prioritere bilens ydelse, for Ceed PHEV er klart bedst, når der både er godt med strøm på batteriet, der kan kombineres med benzinmotoren på landevejen, og der er mere end tydelig forskel på bilens ydelser og mængde af kræfter, alt efter om både benzin- og el-delen deltager i arbejdet.

Her er plug-in bilen på udebane så det forslår. Bemærk hastigheden og læg mærke til pilen der peger på power og tømt batteri. Nu koster det på alle leder og kanter.

Hvis man holder Ceed PHEV på 110 km/t og derunder, kan man køre rigtig økonomisk, man kører noget længere på literen end man vil kunne opnå i en Ceed med benzinmotor, den faktiske virkelighed ligger tæt på det man kan opnå i en Ceed diesel, så vi er tilbage ved det vi skrev for nogle linjer siden, plug-in bilen er den gode løsning til bykørsel.

Det lange stræk

Helt usædvanligt opgiver Kia ikke en bestemt hastighed som bilens topfart. Kia Ceed PHEV kører mellem 168 og 195 km/t, og det er ærlige opgivelser fra Kia, for vi nåede at få listet Ceed PHEV over grænsen til Tyskland, før der blev lukket og slukket for almindelig trafik over grænsen, og her finder vi som ventet den svage side ved en plug-in hybrid.

En af de kendte kvaliteter i Kia Ceed SW, men det ekstra ladekabel til ladestanderen er ikke standard. Strømkablet koster ekstra.

Ceed SW PHEV og alle andre biler med plug-in, er ikke egnet til den lange ferietur eller endnu værre, de mange daglige kilometer på motorvej. Når batteriet er kørt tomt, er der mangler, hvis man sammenligner med en klassisk benzin- eller dieselbil. Pludselig ryger benzinmotorens omdrejninger op i nærheden af det sted, der begynder med rødt på omdrejningstælleren, -der bliver pludselig travlhed i automatgearet, og kører man med fuld gas op ad bakke, kører man ikke i 6. gear, – man kører i mange tilfælde i 4. gear, mens teknikken lyder betænkelig anstrengt. Ydelsen er tydelig dalet, og så sker der noget meget kritisk med benzinforbruget, som pludselig overstiger det, man finder i den almindelig benzinbil med flere længder.

Kabinen i Ceed PHEV er standard Ceed på nær instrumenteringen.

Pludselig er en plug-in hybrid slet ikke så genial. De lange stræk, de mange kilometer med høj hastighed er ikke hjemmebane for en plug-in, men det bliver en mere og mere almindelig rolle for en plug-in bil, fordi det danske afgiftssystem prioriterer de biler, som helt eller delvist kører på el, og når det er billigst at have en plug-in som firmabil, bliver det mere almindelig, også når det giver højere forbrug og mere udledning af både CO2 og NOx’er, for benzinbilen udleder selvfølgelig også NOx’er, selv om det er dieselbilen der udråbes som den store synder af de mindre vidende.

Som altid, de orange kabler er højspænding og dermed nix pille.

Nu kan det lyde som en grumme grov kritik af Kia Ceed som plug-in, men det er det ikke. Vi benyttede Ceed PHEV til at give et generelt billede af de tre typer kørsel med fordele og ulemper, og vi skrev i indledningen, at Kia er i top, når det gælder PHEV teknik, og Ceed har vi rost ved flere lejligheder, så er du i tvivl, så se på tidligere test af Ceed.

Der hvor vi mener Kia halter lidt efter de fleste konkurrenter, er sjovt nok på garanti. Kia har de gode syv års garanti som vi værdsætter, men el-biler og plug-in hybrid har normalt otte års garanti på de elektriske dele, så her mangler Kia et år, og så er det også et minus, at Kia ikke har en hjemmelader med i prisen, – den koster ekstra, og man får end ikke et ladekabel til ladestandere i det offentlige net.

Kia Ceed SW PHEV

Rummelig og meget velkørende Kia, men hvilken type Ceed skal jeg vælge. Er plug-in det helt rigtige, vi har testet plug-in under tre typer kørsel. En er lutter idyl og en er helt gal.

Pris: fra 259.999 kr

Pris for testbil: 279.999 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-aut type DSG

105 HK v. 5700 o/m

147 Nm v. 4000 o/m

Elmotor: 60,5 HK

Samlet max ydelse:

141 HK v. 5700 o/m

265 Nm v. 1000-2400 o/m

0-100 km/t: 10,8 sek

Tophastighed: 168-195 km/t

Forbrug: 76,9 km/l

Kørevægt: 1608 kg

Totalvægt: 2030 kg

Trailer: 600/1300 kg

CO-2 g/km 29

Pin It on Pinterest