Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. March '20 20:40 by Jørli Petersen

Fra Type 2 til eBulli

Forbilledet er åbenlyst, den berømte Samba-Bus fra 1966, men bag det kendte ydre, er alt forandret. Fra sen 40-teknik til 20’ernes elbiler.

VW har gjort det før, taget en absolut kendis, og moderniseret modellen til et nyt liv. Første model var en Type 1, den kendte Boble, der blev nyfortolket som Beetle.

Den næste fortolkning er Transporter 1 eller Type 2, der nu dukker op som eBulli, men indtil videre er der ikke planer om en egentlig serieproduktion.

Hovsa, en let og ikke særlig original tilføjelse. Ladestikket er gemt bag nummerpladen.

Den nye eBulli skulle have været trækplaster på en af tidens utallige aflyste udstillinger, så fra trækplaster på en udstilling, bliver eBulli nu vist på den elektroniske platform, men udgangspunktet for nyheden er den samme.

Bilen er i bund og grund et Rugbrød fra 1966. Hvis vi skal være nøjagtige, er det en Type 2, Transporter 1 årgang 1966, hvor det er en Samba-Bus fra Californien, der er det direkte forbillede med delt forrude og det store dybe V på fronten.

Det er så tæt på ægte 60’er Transporter som man kan komme.

Resten er selvfølgelig anderledes, for som navnet antyder, er eBulli et elektrisk Rugbrød. Den oprindelige boxermotor på 44 HK, som var standard i 1966, lægger den nyfortolkede Transporter 83 elektriske heste, og helt som ventet, trækker elmotoren mærkbart bedre. Fra oprindelige 102 Nm til nu 212 Nm, men eBulli overgår også forgængeren på målte præstationer.

Mod en tidligere tophastighed på 105 km/t, lander den nye eBulli på begrænsede 130 km/t, -begrænsede for at holde lidt styr på elforbruget og dermed giver bedre rækkevidde, for på dette punkt er forgængeren bedre.

Gearvælgeren sidder stadig mellem forsæderne, men i dag er det selvfølgelig et-trins automatgear, ligesom selve vælgeren er blevet betydelig kortere.

eBulli kan i bedste fald køre 200 km, før den igen skal et tur i stikkontakten, hvor den ægte Samba-Bus fra 1966, kunne klare mindst det dobbelte med fuld pedal, hvorefter man var videre efter et stop på et par minutter, men det er slet ikke det det handler om med eBulli.

Boxermotoren er udskiftet med elmotor. Teknikken er hentet fra VW’s ID-program.

Alt det man ikke ser på eBulli er også ændret, Fra pendulaksler og et primitivt forhjulsophæng hedder det hele nu multiled, styretøjet er selvfølgelig tandstang med servo, og tromlebremserne er udskiftet med nogle mere pålidelige skiver på alle fire hjul, men bare rolig, motoren i eBulli ligger samme sted som den gjorde i Transporter 1 fra 1966, og bilen trækker kun på baghjulene.

Det dybe V på fronten fra Transporter 1, men læg også mærke til lygterne. Størrelsen på glasset passer, men længst inde er der en mindre type LED.

Komponenterne til eBulli fremstilles på VW’s fabrikker i Kasel, og bilen kan købes via den afdeling der hedder eClassics.

Hvis man allerede har en Transporter type 1 eller senere modeller (med hækmotor) parkeret bagerst i garagen, kan man købe det komplette kit til ombygning.

Hvis man ønsker at købe bilen fix og færdig, koster den 65.000 Euro i Tyskland. Den danske pris er belagt med afgifter, da prisen for denne elbil er på den forkerte side af det afgiftsfrie for elbiler, mens det er lidt mere usikkert hvad der sker, hvis man tager en allerede eksisterende veteranbil, og giver bilen den store eBulli ombygning. Fra forbrændingsmotor til el-drift, her er reglerne usikre.

eBulli har multiled ophæng over det hele, tandstangstyring og skivebremser. Alt er ændret til det bedre, bortset fra det med rækkevidde og tider for optankning.

Pin It on Pinterest