Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. June '22 18:12 by Jørli Petersen

Undermærker

Undermærke eller laveste kaste. Opel er ikke lige så fin som de franske mærker i samme koncern, men nu er de ikke ene om at være undermærke. Fiat er kommet til som mere af det tynde øl.

Vi er godt med når det gælder udstyr, var det budskab, der blev smuttet ind mellem linjerne, da vi hentede Opel Combo-e til test, så hvorfor ikke gå til det med priser helt fra start, for der er sket noget med Opels Combo-e program, i den korte periode der er gået fra afhentning af testbil til nu, hvor vi skal have lidt indtryk sat på tryk.

Tidligere havde Opel en model Enjoy til 235.000 kr før moms. Den bil var en skrabet model, og passede dårligt til det lille budskab, vi fik ved afhentning. Det er straks bedre med testbilen, der koster 264.500 kr for moms, og hele forskellen handler om udstyr.

Nu er Combo-e ikke en nyhed som sådan. Vi har kørt samme bil med flere navne, Opel Combo er netop nu en af fire identiske biler, så det er relevant at finde en Citroen e-Berlingo til 246.000 kr og en e-Partner til 264.000 kr, alle priser før moms, mens Toyota stadig ikke har en officiel listepris på den elektriske Proace City (selv om en uofficiel pris på 245.000 kr er fremsat i.f.m. dansk introduktion af elektrisk Proace City).

En ud af fire identiske elbiler, men der er kun pris på de tre.

Der er således en del penge at spare, ved at springe fra et mærke til et andet. Til gengæld er der også leveringsproblemer med el-biler, det kommer lidt som vinden blæser, så de prismekanismer vi kender fra det de traditionelle varebiler, er sat delvis ud af kraft, og når vi siger delvis, er det fordi de respektive mærker gerne vil klø de gode kunder på ryggen, så man også sælge en solid bunke biler i fremtiden, men store rabatter på varebiler, er netop nu ikke aktuelt, når det gælder de mere sjældne el-biler.

Skal skal ikke

Den alternative mulighed for en smartere Combo-e varebil er, at købe Combo-e som personbil, smide sæderne over højre skulder, sætte en plexiplade op bag føreren, og smide en gang belagt krydsfiner ud over vognbunden.

Fordi vi taler el-biler uden afgift, er vi i den pudsige situation, at personbilen med masser af glas, udsyn og en mere komfortabel opsat undervogn, en ekstra skydedør og et klart bedre indendørs klima med tilhørende komfort, kan købes til samme pris som varebilen!

Helt klassisk el-varebil med begrænset rækkevidde, men den gode regel for el-biler er, jo mindre jo bedre.

Combo-e med Edition+ udstyr koster det samme som billigste varebil, og så kommer det pudsige, – det kan være, at man kan købe Combo-e som personbil, mens der er ventetid på varebilen, og teknisk er der ingen forskel.

Det er den kendte Stellantis pakke, vi finder i Combo-e, uanset om bilen er født som personbil eller som varebil. Det er 136 HK, hvis man husker at trykke på ”power” knappen, ellers er det 100 HK. Batteripakke og rækkevidde er også den samme, uanset hvad bilen hedder, men Opel har pillet lidt ved et par spærringer. Opel har øget tophastigheden til 135 km/t, sikkert fordi bilen skal kunne komme hurtigere væk fra de tyske motorveje, hvis den skulle have forvildet sig ud i fjendtligt terræn, modsat er 0-100 tiden øget en anelse, men hele er småjusteringer, og man skal ikke vælge Combo-e p.g.a. den lidt højere topfart, de 135 km/t er kun at betragte som en faldskærm.

Opel og brint

Overskriften til denne artikel er vores opfattelse af Opesl placering i den store Stellantis koncern. Hvis man sidder til højbords i Stellantis, er man født fransk, taler sproget flydende, har de rette franske værdier, samtidig med man affinder sig med den store kinesiske medejer, men det vi ikke lægger mærke til i Danmark, er Opels fortrin, som er bragt med ind i den nu tidligere PSA-koncern.

Opel har udviklet brintbiler i mange år, og man er rigtigt langt fremme. Denne brintbil er en Vivaro-e tilsat brændselscelle.

Opel er meget langt fremme med brint. Det er mange år siden, vi mødte en Opel Zafira brint på DTU, siden er man fortsat med at udvikle, og Opel har for øjeblikket en Opel Vivaro på brint kørende i både Tyskland og selvfølgelig i Frankrig, hvor man viser sig frem foran Renault, der er i fuld gang med brint.

Senest har tyske Miele købt en god stak Vivaro-e Hydrogen, og lidt endnu kører bilerne i et kontrolleret miljø, så man kan finde mulige svagheder og lave løbende forbedringer, men Opels første udgave af Vivaro Hydrogen, er usædvanlig og noget dyrere at producere end nødvendigt.

Opel bygger de første brintbiler som en Vivaro plug-in hybrid tilsat en brændselscelle. Det gør bilen ganske dyr. Fordelen, hvis man kan kalde det, er, at man kan lade bilen om natten, og køre ren eldrift når arbejdsdagen påbegyndes, men hvorfor dette valg?

Brintbilen er netop en el-bil, så hvorfor ikke gøre som Toyota. Sammen med en elmotor, monterer man en lille batteri, der fungerer som buffer sammen med en brændselscelle, -denne opskrift ligner den logiske model samtidig med det er også er den billigste, men Opel er jo tysk, og så går man med livrem og seler, indtil man er helt stensikre på, hvad der er det rigtige.

Læg mærke til underteksten. Plus Hydrogen.

Hvornår Opel starter egentlig serieproduktion af brintbiler er usikkert. Vi kan ikke få noget der ligner et svar, men der er noget der hedder international biludstilling i Paris til efteråret, og her plejer der at er være store nyheder, så måske ser vi en Opel Hydrogen i skikkelse af noget Citroen eller Peugeot, for sidst der var biludstilling i Paris, havde Opel ikke fået lov at udstille. Den franske førerbunker havde vendt tommelfingeren ned.

Opel Combo-e Van L1 50 kWh

Opels brintbil er lavet med livrem og sele, og bilen er helt uden rækkeviddeangst. Senest har Miele købt en større bunke brintbiler, der sælges i Tyskland og Frankrig.

Pris: fra 259.990 kr + moms

Pris testbil: 264.590 kr + moms

1 – aut

136 HK

260 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 13,1 sek

Tophastighed: 135 km/t

Batteripakke 50 kWh

Spænding ?

Rækkevidde 273 km

Kørevægt: 1759 kg

Totalvægt: 2390 kg

Trailer: 750/750 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest