Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. January 18:47 by Jørli Petersen

Uregulerede lastbiler

Dækbranchen melder klart ud ved at gentage de kolde kendsgerninger. Der er forskel på vinterdæk og alle andre dæk. Stor forskel.

Mens myndighederne har travlt med at kontrollere lastbilernes hastighed, chaufførernes arbejdstider og andre systemer, som alle har det formål, at gøre lastbilerne mere sikre i trafikken, både for sig selv, men også for alle andre, har man helt overset krav til dæk, og til vinterdæk i særdeleshed.

Derfor er det nærmest ufatteligt, at følgende er lovligt.

En 25 meter lang lastbil med totalvægt på 60 ton må køre på de danske veje i snestorm med sommerdæk og kun en enkelt millimeter dækmønster.

Sommerdæk og en millimeter! Kravet for en personbil er 1,6 millimeter, og alle opfordrer til, at man skifter sine dæk, når der kun er tre millimeter tilbage. Det samme gælder vinterdæk, hvor alle anbefaler, at personbiler kører med vinterdæk, når temperaturen er syv grader og lavere, mens lastbilerne på forunderlig vis har driblet sig uden om lovkrav om dæk i det hele taget.

De få krav der er til dæk på en lastbil, ser ikke ud til at være revideret siden stenalderen.

Når du som almindelig bilist kører forbi en af de 25 meter lange lastvognstog på motorvejen, kan du tælle aksler og hjul i nærmest en uendelighed.

Hvad de færreste tænker på er, at dette 25 meter lange uhyre med totalvægt op til 60 ton, i mange tilfælde kun trækker på en enkelt af de mange aksler.

Vinterdæk har en blødere gummiblanding, og de har de helt afgørende lameller, som giver bedre greb under alle vinterforhold. Også selv om der ikke er sne eller is så langt øjet rækker.

Når denne vejenes gigant samtidig kører med sommerdæk, er det næsten en naturlov, at det skal gå galt. Det er disse og andre lastbiler med helt utilstrækkelig dækmontering, der er den direkte årsag til de mange uheldige trafikstop på især E45 i det østjyske, som igen er blevet landskendt for noget mindre heldigt.

Når en af disse kæmper holder på tværs og stopper al trafik, kan lastbilen trækkes fri, hvorefter den fortsætter, for igen at køre galt få kilometer fremme, ligesom samme lastbil må give op, fordi den ikke kan køre op af en helt almindelig afkørsel fra en motorvej.

Lad os slå en ting fast med noget der er meget større end syvtommer søm.

Der er forskel på vinterdæk og andre dæk.

Stor forskel.

Vognmandsforretninger undskylder sig med, at de skam kører med såkaldte helårsdæk, og igen er det på sin plads at slå fast. Helårsdæk er ikke gode om sommeren, og de er heller ikke gode til kørsel om vinteren. Helårsdæk har slet ikke det mønster og den gummiblanding, der gør dækkene egnet til E45 i sne og frost.

Det er også beskæmmende at høre lastbilernes branchefolk påstå, at vinterdæk ikke har den mindste betydning for sikker kørsel om vinteren. Det havde ikke gjort nogen forskel, betyder vognmændenes interesseorganisation.

Vognmændenes egen branche organisation synes ikke det er nødvendigt med vinterdæk på lastbiler. De gør ingen forskel mener branchen, men i virkeligheden frygter de for øgede udgifter til indkøb af vinterdæk.

Enten ved disse mennesker, at de lyver den danske befolkning direkte op i ansigtet, eller også er de direkte uvidende. For: Der er forskel på vinterdæk og andre dæk.

Vi hører også en dansk trafikminister som pludselig mener, at det er vanskeligt at lovgive omkring vinterdæk, når der er våde veje i Sønderjylland, småsjap omkring Vejle og snestorm længere mod nord.

Igen viser en dansk transportminister, at han er helt uvidende om de faktiske forhold. Det havde klædt den gode Thomas Danielsen at tale tågesnak, frem får at åbenbare, at han ikke ved noget som helst om lastbiler og dækmontering. Til gengæld burde en ansvarlig minister have hørt alarmklokkerne bimle og bamle, hvorefter han havde fået specialister til at forklare ham, hvad der er op og ned omkring dæk.

Med udgangspunkt i de 25 meter lange og 60 ton tung bambi-køretøjer på de danske motorveje, bør der indføres nye og skrappere regler for lastbiler og dæk.

Som minimum bør der være krav om vinterdæk på styrende og trækkende aksler. Det vil være et yderligere plus, at udvide dette mindstekrav til flere aksler, for vinterdæk har bedre vejgreb på sne og is, så jo flere vinterdæk på en lastbil, jo bedre greb har køretøjet under dårlige vilkår.

Vognmændene er bange for udgifterne til indkøb af vinterdæk. Derfor mener deres brancheorganisation, at det ikke er nødvendigt. Modsat er dækmontering på lastbiler mere enkel, end det er tilfældet med personbiler, der er færre typer og størrelser, så man kan bruge samme dæk til mange lastbiler og trailere, og vinterdæk slides lidt hurtigere end sommerdæk, så der er tale om en højere udgift til dæk for virksomheden, men det koster også dyrt, når en vognmandsforretning ikke kan overholde sine forpligtelser overfor en kunde, som ikke har den store forståelse for en vognmand, der råber om dårligt føre og dårlige veje, når samme lastbil kører lovligt rundt på sommerdæk hele året.

Vi håber og opfordrer til, at Folketinget endelig griber om nælden, og indfører krav om vinterdæk til lastbiler i Danmark, og det er selvfølgelig et krav der skal gælde for alle lastbiler, der kører på de danske veje i en afgrænset periode af året.

Vi kan nu konstatere, at Rema 1000 lastbilerne ikke kører med vinterdæk. Derfor mangler der varer i butikkerne.

Pin It on Pinterest