Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

12. October '15 10:22 by Jørli Petersen

Usædvanlig miljøløsning

Citroen har givet C4 en grundig overhaling, og mens det er begrænset med udvendige ændringer eller forbedringer, er der sket en del på den tekniske side. Siden Citroen C4 så dagens lys i den skikkelse den har nu, er en god del af motorprogrammet udskiftet, og mens benzinudgaverne af C4 er skiftet fra klassiske 4-cylindrede, personificeret med en 1,6 liters familieting, til nu 3-benede maskiner på 1,2 liter, som de onde vil sige, at det er 1,6’eren, hvor der er savet en cylinder af blokken.

De nye 3-benede benzinmaskiner er tilsat diverse form for kunstigt åndedræt, og det er forskel i det grej der er skruet på motoren, der giver forskel i ydelse. Det samme gør sig gældende med dieselversionerne, hvor den gode gamle 1,6’er fortsætter ind i Euro 6 alderen.

PSA’s 1,6 diesel er usædvanlig på flere måder. Først og fremmest usædvanlig på grund af sin udbredelse, denne 1,6 motor er produceret i en særdeles stort antal, men den er også ualmindelig fordi den er 2-ventilet og langslaget, og den form for motorkonstruktion er opskriften på et godt drejningsmoment, og dermed årsag til denne motorens måske største aktiv.

Dobbelt op

Ulempen ved den type motor er skrappe miljøkrav. Den 2-ventilede er mere besværlig at tæmme, -at få til at brænde rent, men PSA ruller hele arsenalet på banen, samtidig med man vælger en ualmindelig løsning, for at overholde Euro 6 krav.

Siden år 2000 har PSA kørt med en lille ekstra beholder under bilen, hvis indhold har gjort dieselbilerne mere rene. Det har fungeret uden de store problemer siden start, og dette additiv, der sprøjtes ind i systemet når der skal forbrændes ophobede partikler, kører videre i Euro 6 alderen, men det er ikke længere nok.

WP_20150907_005

Citroen lægger vægt på daglig komfort og en utraditionel løsning for at klare Euro 6-krav.

PSA’s dieselmotorer der lever til Euro 6 norm bruger også AdBlue som mange andre, men PSA har valgt en meget stor tank til AdBlue, så Citroen ejere ikke skal tænke på at tanke fra to standere, når der skal olie på dytten.

En noget utraditionel løsning, for mens man leder efter store og små vægtreduktioner overalt på nye biler, lægger man en ekstra tank på bilen, så man i hele bilens levetid kører rundt med noget der ligner 15 ekstra kilo.

Familiens komfort

Til gengæld er der ny ros til den gamle maskine. 120 tyste heste og et solidt moment på 300 Nm allerede ved 1750 omdrejninger, er ganske overbevisende. Den daglige omgang med C4 i topudgave er uden problemer eller irritationsmomenter. Der er rigeligt overskud til at køre med en ganske stor trailer, C4 har tidligere vist, at den er en rigtig god trækker, og C4 i topudgave kan godt køre med de 1550 kg, som er det maksimalt tilladte på krogen.

WP_20150907_009

Rummelig og komfortabel kabine, men uha, uha, de digitale instrumenter trækker ned.

 

 

 

 

 

 

 

Den støjsvage kabine giver god daglig komfort, men det er også tydeligt, at Citroen har lagt afgørende vægt på den daglige komfort. En komfortabel men også velfungerende undervogn, ganske præcis styring, hvis man provokerer C4, gør den nøjagtigt hvad man kan forvente uden nogen form for dramatik, pladsmæssigt er vi i den pæne ende for klassen, og så slutter vi med bilens digitale instrumentering, som er meget populært hos Citroen, men lige så upopulært hos denne artikels forfatter, så vi lukker med et spørgsmål: Hvad er der galt med de gode gamle viserinstrumenter???

 

Citroen C4 Blue HDi 120

Pris: fra 238.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins manuelt gear

120 HK v. 3500 o/m

300 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 11,8 sek

Tophastighed: 197 km/t

ECE-snit: 27,8 km/l

Kørevægt: 1355 kg

Totalvægt: 1860 kg

Trailer: 1550/675 kg

Bursd value 11,3/93 = 6,27

Pin It on Pinterest