Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. June '20 18:45 by Jørli Petersen

Vær velkommen ….

Brintbilen eller bilen med Fuell Cell, løser alle el-bilens problemer. Der er bunkevis af fremtid i brintbiler, og Hyundai Nexo er den første.

Vi føler en sjælden trang til at være lidt højtravende, nu vi endelig er landet ved skrivebrædtet, men det er ikke helt uden grund. Bilen der har været til intensiv gennemgang, er Hyundai Nexo, bilen der er opkaldt efter byen Nexø på Bornholm, men det er ikke det vigtigste. Det helt afgørende er den teknik der ligger gemt i bilen, for Nexo er en såkaldt FCEV, der er en forkortelse af Fuel Cell Electric Vehicle.

Med andre ord, – Nexo er en brintbil, og Nexo var den første helt almindelige brintbil, som hvem som helst kan gå ned til forhandleren og købe, og i modsætning til elbiler, er der ingen problemer med at få leveret bilen.

Fra start kan vi beskrive Nexo som en SUV. Helt SUV er den nu ikke, bilen har iført sig et karrosseri der ligner en SUV, men den mangler 4-hjulstræk, før den er helt ægte, mens man til gengæld ikke mangler plads.

Hm……… Nexos svage punkt.

Luksus på forreste række, rundhåndet plads på bagsædet, bagagerummet er lidt højt, og der er ikke tale om en dobbeltbund, hvis man løfter på låget, kommer man ned til bilens batteri, for mens bilens brændselscelle er gemt i motorrummet, ligger batteriet bag i bilen, nærmest over bagakslen.

Futuristisk kabine, anderledes, og mange vil nok mene, at alt det i midten er bilens svage punkt.

Det giver en ganske pæn vægtfordeling i bilen, det er igen med til at give ganske gode køreegenskaber, Nexo giver ikke op for ret mange konkurrenter af samme type, og det er måske lidt frækt at trække en direkte sammenligning mellem Peugeot 3008 og Nexo, – de to biler koster slet ikke det samme, men køreoplevelsen er meget tæt på hinanden, og det er vel ros til Nexo, som ikke er nogen konventionel bil, men en tungere bil der vejer på den anden side af 1850 kg før den er køreklar, så det er nogle kilo der skal retningsforskydes, men det gøres rigtig flot i Nexo.

Det med brintbiler

Det er en klassisk elmotor, der driver Nexo, men en elmotor skal have energi, og det er en såkaldt brændselscelle, der omdanner brint under tryk til energi og rent vand, som med mellemrum giver et lille dryp fra bilens – ikke udstødning, men mere et afløb.

Oceaner af plads på bagsædet. Rundhåndet endda.

Brinten er oplagret i tre tanke (kulfiber), der ligger midt under bilen, hver tank skulle have plads til 52 liter brint, der er under et tryk på 700 bar. Det er denne brint der blandes med ilt, som igen danner den elektricitet der sendes til bilens batteri, der er af typen ”stødpude”. Vi har en brintmotor, der sender strøm til batteriet, hvor det forbruges efter motorens forgodtbefindende, som igen er udtryk for den vægt føreren har på højre fod.

Vi brugte netop udtrykket liter om indholdet i hver af de tre tanke, men det er også eneste gang vi kan bruge noget vi kender i.f.m. biler. Når man tanker brint på en af landets brintstationer, bliver man mødt med det begreb der hedder kilo. Man køber ikke brint i liter men i kilo.

Og hvad pokker er et kilo brint? Et kilo brint er meget svært at få på fornemmeren … !!! Hvor mange kilo brint er der i er hver af de tre tanke, vi ved de er på 52 liter, men hvad ellers???

Motorvej og lange stræk er ikke noget problem når man kører brintbil.

Næste spørgsmål: Hvor langt kører sådan en Fuell Cell automodyt så på et kilo brint. Her får vi heldigvis lidt hjælp på bilens instrumentpanel, så vi drister os til en omregning.

Vi kører dansk motorvej, hvor vi følger trafikken. Vi kører lidt friskt, og vi kører på motorvej af typen 130 km/t, hvor forbruget på bilens måler siger 72 km for hvert kilo forbrugt brint. Vi har også kørt type landevej, her ligger vi tættere på 100, vi har et tal der hedder 95 km per kilo, vi har i bykørsel kørt længere, her er tallene lidt mere usikre, men omkring 105 km per kilo, og disse tal har vi forsøgt at omsætte til noget håndgribeligt.

Vi har været på tre danske brinttanke, og til vor overraskelse, er der store udsving på prisen. Vi har regnet på vores kilometerpris på motorvej, tanker vi på det dyreste sted, koster det 1,72 kr, at køre en kilometer, tanker vi billigst, koster samme kilometer 1,19 kr, og det er en voldsom forskel alene i udgift til brændstof. Sammenligner  vi det med en dieselbil af samme type og størrelse som Nexo, dykker kilometerprisen til 50-55 øre for den samme kilometer.

Masser af lir i Nexo, blandt andet direkte TV fra venstre sidespejl, når man vipper afviseren.

Rigtig gættet, – der er slet ikke afgift på brint, men du havde sikkert regnet med noget helt andet. At tænke sig, et brændstof til persontransport uden nogen form for afgift til staten, man næsten får ondt i øjnene af at læse disse fakta, så vi skal for en gang skyld ikke på jagt efter landets politikere, – det er den private brintbranche, der er slemt på afveje.

Kort sagt. Prisen på brint skal ned, hvis brintbilen skal have en fremtid på de danske landeveje. Det handler som så ofte før om pris, Danmark har et pænt net af tankstationer, hvor man kan tanke brint, det er endda ikke alle, der findes på brintbilernes egen hjemmeside. Vores indbyggede GPS vidste, hvor der var en tank, som ikke er på hjemmesiden, så den virkelige verden er bedre end det man finder på nettet, og rækkevidden på testbilen fejler heller ikke noget, omkring 666 km på en tankfuld, opgjort efter WLTP metoden, hvordan den så udregnes for en brintbil.

De store roser

Vi slår sjældent om os med bunkevis af positive ord og meget varm omtale, men det gør vi i tilfældet Nexo. Da vi var på vej til seneste kåring af Årets Bil i Danmark, havde vi Nexo som meget mere end en dark horse, den var rent faktisk forhåndsfavorit, men selv vor varme anbefaling gav ikke ret meget. Som mange husker, var det Tesla der kørte med titlen, Nexo kom end ikke blandt de nominerede, og vi fatter rent ud sagt ikke en lyd.

Fuel Cell er udenlandsk for brint.

Lidt høj bund i bagagerummet, og der er ikke nogen dobbeltbund.

Her er en el-bil, som løser alle elbilens problemer, når Nexo kører over banegraven i København, indånder den en slem gang dieselos fra DSB’s tudsegamle lokomotiver, men Nexo renser samtidig luften, og den gør det samme, uanset hvor den er i verden. Også de steder, hvor el-biler oplades ved afbrænding af brunkul, som de bl.a. gør i Tyskland.

Vi er voldsomt begejstret for Hyundai Nexo. Denne bil indvarsler en helt ny fremtid for biler, med få komponenter kan man strikke netop den type bil sammen som man ønsker, man kan lægge vægt på en kraftig elmotor, man kan lægge et større batteri i bilen, og man kan lægge flere brinttanke under bilen, alt er muligt, og alle problemer med transport og miljø er løst.

Især når politikerne endelig er begyndt at tale seriøst om brint. Det er som om der er faldet et par skæl fra brystet, fremtiden kan byde på mange gode muligheder for at fremstille brint på den måde, som er nødvendig, hvis det skal give mening, men først og fremmest skal der gøres noget ved prisen på brint, den er helt hen i vejret, og markant dyrere i Danmark end den eksempelvis er i Tyskland.

Læg mærke til temperaturen nederst t.v. Ca 55 grader, og forbruget oplyses i antal kørte kilometer for hvert kilo brint.

Det indbyggede GPS ved hvor der er tankstationer der sælger brint.

Er der så slet ikke noget dårligt at sige om Nexo? Jo, selvfølgelig. Vi har ikke nået at blive dus med det noget vulgære panel af kontakter, der skal gøre det ud for en midterkonsol. Vi siger OK til resten af instrumenteringen, men den gang rod med et noget uskønt lay-out til kontakterne, er sammen med bilens alu-fælge noget der trækker ned.

Alufælgene kan skiftes til noget mere appetitligt, mens de uoverskuelige kontakter i halvtrist kvalitet plast, er rent minus.

Men alligevel. Vi havde trods alt Hyundai Nexo som en klar nummer et, da Danmark senest skulle kåre Årets Bil. Og prisen. Tja, – der er så meget sikkerhed og så meget lir i Hyundai Nexo, at man skal meget højt op i pris hos de tyske konkurrenter, før man rammer noget tilsvarende, så 600.000 kr er vel ikke så vildt, især ikke når det handler om ny teknik, for noget nyt er altid dyrere i begyndelsen.

Hyundai Nexo FCEV

Hyundai og Toyota fører på brint, og hvad gør man så når man er ved blive kørt bagud af dansen. Man køber det man kan få hos Hyundai og Toyota. Audi er ny storkunde hos Hyundai.

Pris: fra 599.990 kr

Pris for testbil: 639.880 kr

Motor: Brændselscelle + el

Aut

163 HK v. 5000 o/m

395 Nm 0-10.000 o/m

0-100 km/t: 9,2 sek

Tophastighed: 179 km/t

Forbrug: 13,5-14,7 km/l

Rækkevidde WLTP: 666 km

Kørevægt: 1873 kg

Totalvægt: 2340 kg

Trailer: 0/0 kg

CO2: 0 g/km

Pin It on Pinterest