Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. February '16 11:48 by Jørli Petersen

Varebiler minus vinterdæk

Dækbranchen har igen været på gaden for at tælle vinterdæk på danske varebiler. Sidste optælling blev foretaget i 2011, og tallene fra 2016 er identiske. Viljen til at sætte vinterdæk på firmaets kassevogn er uændret.

Dækbranchen har igen været på gaden for at tælle vinterdæk på danske varebiler. Sidste optælling blev foretaget i 2011, og tallene fra 2016 er identiske. Viljen til at sætte vinterdæk på firmaets kassevogn er uændret.

Dækbranchen har endnu engang været på gaden for at tælle vinterdæk, og selv om dækbranchen har det legale formål at sælge så mange dæk som muligt, er resultatet af optællingen i uge 4 og 5 2016 ganske nedslående. Mens murersvend Hansen og tømrer Nielsen omhyggeligt sætter vinderdæk på den private Kia eller Focus til kone og børn, ruller de to raske håndværkere, plus mange andre, lystigt rundt på helt almindelige sommerdæk når sneen ligger højt.

Dækbranchens optælling er fortaget over hele landet, og det gennemsnitlige resultat er, at 58 procent af alle varebiler kører på vinterdæk. Sammenlignet med private personbiler er tallet forsvindende lillle, for 86 procent af alle personbiler kører på vinterdæk, når det er dårligt føre, og Dækbranchens direktør Volker Nitz udtaler helt forudsigeligt, at den frivillige ordning omkring vinterdæk i Danmark, er utilstrækkelig.

Det mere ukendte argument for at montere vinterdæk på varebilen handler om forsikring, – arbejdsskadeforsikring. Firmaets arbejdsskadeforsikring dækker ikke fuldt ud, hvis firmaets varebil er udsat for et eneuheld. I dette tilfælde dækker forsikringen kun delvist ved personskade, erstatning for tabt arbejdsfortjeneste samt svie og smerte er ikke dækket af forsikringen, hvis man er udsat for eneuheld, oplyser erstatningsadvokat Litten Posselt Olsen fra Advodan.

Dækbranchens Volker Nitz efterlyser en dansk lov efter tysk model. I Tyskland kræves vinterdæk på alle typer motorkøretøjer, hvis man vil køre på veje med vinterføre. For varebiler betyder det tvungen brug af vinterdæk, hvis bilen skal kunne bruges hver eneste arbejdsdag, mens privatbilen med sommerdæk kan blive stående, indtil sne og is igen er erstattet af plusgrader og almindelig dansk regnvejr.

Fakta om vinterdæk:

Varebilsvognpark pr. januar 2016: 398.000 enheder
Optalt steder: 
24
Optalt antal biler i uge 4/5: 1.014
Varebiler på vinterdæk: 587
Varebiler på sommerdæk: 427
Andel af vinterdæk i øst: 132 biler = 68 %
Andel af sommerdæk i øst: 
62 biler = 32 %
Andel af vinterdæk i vest: 455 biler = 55 %
Andel af sommerdæk i vest: 365 biler = 45 %
Landsgennemsnit: 58 % på vinterdæk

Kilde: Dækbranchens Fællesråd 2016.

 

Pin It on Pinterest