Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. July '19 21:00 by Jørli Petersen

Ved jorden at blive

Cross Country var Volvos første forsøg med en let off-road inspireret model. Den første var en V70, men den nye V60 CC er den bedste til dato, og en udstyrsvariant af V60. Frihøjden er øget til 21 cm, det meste er større fælge, totalt er model CC seks centimeter højere end en standard V60.

Man behøver ikke læse mange anmeldelser af Volvo på denne hjemmeside, før man har luret, at vi selvfølgelige er positive overfor langt de fleste modeller fra Volvo, men man lurer også, at jo højere og jo større bilerne bliver, jo flere forbehold med tilhørende forsigtige vendinger sniges ind i linjerne.

Vi har tidligere erklæret uden forbehold, at Volvo V60 er vores klare favorit i hele Volvos modelprogram, så på den måde kan man godt sige, at vi er meget tæt på det ønskede højdepunkt med denne model V60 Cross Country, som i V70 version var Volvos første spæde forsøg på noget der både skulle ligne en let off-roader og det meget lette forsøg i SUV-klassen.

En Cross Country har selvfølgelig trækkrog, og denne er af typen, tryk på en knap. Først set på en Opel, men stadig den bedste krog til dato. Det sorte på krogens side er dæksel til el-stik.

Testbilen er om man vil en ægte SUV, igen er vi lidt forsigtige, for det kniber med højden på en V60 CC, til gengæld har en træk på alle fire, og så har denne Volvo det vi mener den bedste motorisering Volvo kan tilbyde, for igen til de faste læsere, jo større, højere og tungere biler, jo mere forsigtige er vi med at rose den form for motorisering Volvo har valgt i snart en del år, et valg det kun byder på 2-liters 4-cylindrede motorer, indtil Volvo brød rækken med lidt for små motorer med en motor der var endnu mindre, en 1,5 liters 3-cylindret, som i virkeligheden er en 2-liters der har fået amputeret en cylinder, og en motor der så dagens kedelige lys i Volvo XC40.

En smule rå

Volvo har en stor fanklub blandt de bilkøbere, der kører med tung trailer, og med tung mener vi i dette tilfælde en stor båd- eller hestetrailer, hvor den magiske vægtgrænse er 2000 kg, som er det den maksimale vægt denne V60 CC må trække.

Automatisk lygtekontrol på traileren er en del af krogsystemet på Volvo V60 CC.

Det ligner den perfekte kombination, men vi ved fra tidligere testrunder, at der sker noget betydningsfuldt med en Volvo, når bilen bliver højere, så Cross Country er den højeste variant vi vil anbefale, hvis det skal være rigtig godt, og Volvo V60 er den bedste trækker i Volvos ganske omfattende udvalg.

Skal det så være benzin eller diesel. Målt på cylindervolumen er det komplet lige meget, for det er som bekendt samme blok, top og bund på de to typer motorer, det er kun lejer og andre sliddele der skal kunne arbejde med større indre kræfter i motoren der kan være anderledes, så forskel fra benzin til diesel er alt det andet, der omgiver selve motorblokken, og selvfølgelig det der skal i tanken og det man forbruger på en kørt kilometer, og her er forskellen markant.

Volvo har aldrig været kendt for at nippe til de flydende varer, og den nye 2-liters generation lever fint op til mærkets traditioner. Volvo med benzinmotorer fortjener ikke betegnelsen sparsomme, økonomiske eller bare fornuftige, der ryger noget saft gennem systemet, mens det går noget bedre med diesel, hvor vi sådan nogenlunde kan komme i nærheden af det mindst optimistiske opgivelser, hvis vi kører meget forsigtigt og med konstant omtanke.

Har du brug for mere plads end det du får i V60 CC er du særdeles pladskrævende.

Skal vi være lidt mere præcise hedder et omkring 12 km/l på den faste testrute, og herfra går det lystigt videre til de ting, som vi ofte roser ved en Volvo.

De små specialiteter

Det handler om komfort, sæder og indretning. Vi er ved at have vænnet os til Volvos små særheder på det elektroniske område, vi kan bladre rundt i systemet på det store centerskærm, men vi bliver aldrig helt vilde med Volvos metoder. Vi ved det kan gøres bedre, men hvis man kun kører Volvo, er det ikke noget man bemærker.

Køremæssigt er vi tilbage med den faste lovprisning af V60 modellerne. V60 er efter vor mening den absolut bedste model Volvo, og grænsen for lovprisning går med Cross Country. Herefter bliver bilerne for høje, det sker noget med tyngdepunkt med tilhørende ændrede egenskaber, så vi foretrækker til enhver tid en Cross Country frem for en XC60, og således adskiller vi os fra lange de fleste Volvo købere, for XC60 er den mest solgte Volvo i det hele taget.

Pænt med plads på bagsædet, læderstue og selvfølgelig gennemrækning fra bagagerummet til lange genstande.

Så: Er det os der er kørt galt i byen, eller er det køberne der vælger bil ud fra andre kriterier end dem vi lægger til grund når vi skal vurdere en bil?

Det spørgsmål overlader vi til læserne, men vi peger endnu engang på Volvos motorprogram, moralen må være, at skal man bruge V60 serien til tungere opgaver, er der ikke noget fornuftig vej uden om diesel, så vi lukker som vi begyndte ved at trækker overskriften fuld og helt til en afslutning, for selv om vi ikke er religiøse for fem flade svenske træpenge er på redaktionen, kan vi godt omskrive det gamle udtryk til: Ved jorden at blive, det tjener Volvo-køberne bedst.

Volvo V60 Cross Country D4 AWD

Pris: fra 591.250 kr

Volvo model 60 ses næsten altid som stationcar, og det virker som det helt naturlige valg. Hvorfor ikke slå ud med armene og få det bedste mulige ud af en hvilken som helst bilmodel, og hvis bilen skal bruges til noget, skal det selvfølgelig være en diesel. En D3 eller som testbilen en D4. Den mere barskt udseende Cross Country fås kun som D4 og T5.

Pris for testbil: 829.941 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8 – aut

190 HK v. 4700 o/m

4700 Nm v. 1750-2500 o/m

0-100 km/t: 8,2 sek

Tophastighed: 210 km/t

Forbrug: fra 15,2 – 17,0 km/l

Kørevægt: 1865 kg

Totalvægt: 2400 kg

Trailer: 750/2000 kg

CO-2: 155-173 g/km

Pin It on Pinterest