Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. March 10:56 by Jørli Petersen

Velkommen hjem

Kia Ceed er den absolutte topsælger i sin klasse. Den er blevet så god, at vi anbefaler, man napper en Ceed, og venter et bilskifte på el-bilerne bliver bedre, – og billigere. Med Ceed kan du udskyde overgangen til det nye, og det er ikke uden fordele, at blive hængende ved det gamle.

Kia Ceed er en succes. Fra dag et har danskerne taget den koreanske familiebil til sig, der er solgt Ceed med 1,6 liters benzin og diesel i hobetal, og Ceed er i dag den mest populære og mest solgte af denne type bil.

Den er medårsag til biler som Ford Focus er forsvundet, den er med til at trykke antallet af solgte Astra, Megane og andre, og nu hvor vi genser Kia Ceed i nyeste trim, er det både med gensynsglæde, men det er også som at komme hjem.

Hjem til noget velkendt, hjem til de lune sutsko, hjem til en form for hjemlig tryghed, og Kia Ceed er på alle måder forudsigelig, ligesom den er kraftigt moderniseret siden første model Ceed, der ikke hed Ceed, men Cee’d.

Bag moderniseringen finder vi især en 1,5 liters motor, som lægger overraskende 160 HK, og nu er det vi ikke vil misforstås. Det føles ikke som 160 heste, når man sætter sig i bilen. Det er først når man har brug for lidt ekstra, man pludselig lægger mærke til den mængde kræfter bilen egentlig indeholder, og sammen med en veltilpasset 7-trins automatkasse af typen dobbeltkobling, går det hele op i en meget fin enhed, og vi letter på hatten, og sender et kompliment til Kia, for vi var lidt skeptisk, da den koreanske fabrik valgte 1,5 frem for den velkendte 1,6, men her er 1,5’eren åbenlyst en nyudviklet motor, og således et klart valg fra Kia.

Alt det daglige

Alt det hjemlige strømmer også en i møde, når man sætter sig ind i bilen. Vi genkender den klassiske indretning, som løbende er udviklet og til dels forbedret, det er ikke alt nye fra Kia som får os til at bryde ud i begejstring, men Ceed har på mange måder valgt rigtigt, så plusser til Kia Ceed, hvor man ikke føler sig overfældet af skærme, hvor man skal trykke på en række undermenuer, for at få frem til helt almindelige funktioner.

Gode sæder, gode køreegenskaber, – bedre end det du finder i en høj type cross-over.

Det er også det her det handler om. Bunkevis af plads. Bare læs ind.

Hos Kia kan man stadig finde en kontakt til de fleste daglige funktioner, herunder den voldsomt nødvendige afbryder til bilens linjevogter, for selvfølgelig er der tilført en masse såkaldt sikkerhedsudstyr, men et tryk med højre tommelfinger på en ratkontakt, sætter den irriterende bandit ud af funktion, indtil man starter næste gang.

Vi har også noteret en mindre detalje, som man ikke altid er opmærksom på, og som kan bringe føreren i fedtefadet, hvis der er fartkontrol på motorvejen i 130 km/t zone. Speedometeret er bygget helt traditionelt op. Tilsyneladende. De små spring på skalaen er med 20 km/t, indtil man når 120 km/t, hvor næste afmærkning pludselig er sat til 150 km/t, så hvis man bare lægger nålen på fartmåleren i midten, som man gør når man kører bykørsel, kører man hurtigere end 130 km/t, med mindre der er fejl bilens fartmåler.

Klassisk uden el

Der er ikke tilsat nogen form for elektrisk tilskud i den nyeste model Ceed. Det er, som vi kender biler fra snart tidernes morgen, det er veludført, men dermed ikke sagt, at vi havde sagt pænt nej tak til en gang mild hybrid, som har visse fortrin,,, der mærkes når man trykker på startknappen, – i de fleste tilfælde af mild hybrid er den klassiske startmotor udskiftet med en kraftig remskive direkte på krumtapakslen, det giver en hurtig og lydløs startprocedure, og så giver mild hybrid også et lille ekstra tilskud, når der skal overhales, men med 160 ganske potente heste i Ceed med 1,5 motor, er det så som så med den effektmæssige gevinst.

Tjek lige dette speedometer. Tallene springer med 20 km/t op til 120 km/t. Herfra sker der noget…….

Det skal også nævnes, at Ceed kan købes til en pris under 250.000 kr. Desværre er det en version af Ceed med 1-liters motoren fra Picanto, og så er vores film allerede knækket, for mini-motor og Ceed som familie stationcar med fuld ferieoppakning på vej til sydlige destinationer, hænger slet ikke sammen.

Vi har så afgjort til den ekstraudgift der udløser 1,5 motoren, dertil får man også mere udstyr, så pengene er på alle måder givet godt ud.

Meget klassisk indretning af førerplads med kontakter til alle de daglige funktioner.

Og så er der selvfølgelig alt det med komfort og køreglæde. Kia Ceed som stationcar byder på det hele, vi er, som du næsten kan forstå, stor fan af Kia Ceed som stationcar, og selv om vi har vendt og drejet emnet godt og grundigt, har vi ikke noget bud på en bedre stationcar i klassen. Heller ikke hvis vi har parat til at betale mere for noget, som måske var en anelse bedre.

Vores testbil af typen GT-Line koster i standardudgave lige under 310.000 kr. Dertil kommer udstyr der beløber sig til godt 20.000 kr, og beløbet er fordelt mellem det man kalder farvetillæg, – det er bilfabrikkernes lille fidus til at hive lidt ekstra penge ud af kunderne, men ønsker man en bil i grønlyseblå, må man betale, hvis ikke man vælger standardfarven som normalt er hvid.

Der hvor vi vil tænke os om en ekstra gang, er ekstra for elektrisk bagklap. Den koster 10.000 kr, og på en Ceed kan vi godt åbne og lukke en bagklap på helt traditionel måde. Den sidste detalje der var på testbilen, lykkedes det os aldrig at finde eller få til at fungere. Trådløs opladning snakkefonen. Der blev endda skiftet snakkefon i netop denne testperiode, -naturligvis til en nyere model, men heller ikke den nye snakkefon ønskede at tage imod nogen form for trådløs opladning i Ceed SW, og til en pris på 2500 kr for en uvirksom trådløs oplader, kan vi godt klare os med en almindelig stump ledninig til fem kroner fra loppemarkedet.

Så moralen ved en absolut favoritbil må være: Vælg den rigtige motor og tænk dig grundigt om, når der skal vælges udstyr.

Kia Ceed 1,5 SW GT-Line

Du kan vælge klassisk type stationcar til en pris omkring 300.000 kr, og tjek så hvad du skal betale, for at få en ellert med samme funktoner, men også med dårligere køreegenskaber, plus alt det med ladetider, ventetider og rækkevidde.

Pris: fra 249.900 kr

Pris for testbil: 339.900 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

7 – aut DCT

160 HK v. 5500 o/m

253 Nm v. 1500-3500 o/m

0-100 km/t: 8,8 sek

Tophastighed: 210 km/t

Forbrug: 17,0 km/l

Kørevægt: 1332 kg

Totalvægt: 1880 kg

Trailer: 600/1410 kg

CO2: 134 g/km

Pin It on Pinterest