Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. May 13:41 by Jørli Petersen

Verdens dyreste?

Hvis du skulle have 60 millioner Euro, kan du alligevel ikke købe denne BMW M1, med medfølgende klatmaleri af Andy Warhol. Bilen er iøvrigt forsikret for en uhyrlig pris, men dog ikke helt så højt som de 445 millioner danske kroner, der menes at være bilens værdi, hvis den kom til salg.

Der findes Rolls Royce af ældre dato, der er handlet til formidable summer, der er også noget Bugatti fra 30’erne, der sælges til mange millioner, hvis en enkelt model skulle komme til salg, men hvilken bil er den dyreste af dem alle.

Umuligt at sige med sikkerhed, med mindre begge biler kommer på auktion samtidig, men så er der også denne BMW M1, der aldrig kommer til salg, med mindre BMW-koncernen går rabundus, så det er rent gætværk, hvad bilen kan indbringe ved salg, men der cirkulerer vurderinger, der siger hele 60 millioner.

60 millioner for en BMW? Euro vel at mærke, og det flytter bilen op i en klasse, som synes helt uvirkelig, for hvem vil bruge noget der ligger tæt på 445 millioner danske kroner på en bil, som ikke længere bruges aktivt, den er forsynet med en motor, der ikke har været startet siden 2009, og bilen er drænet for enhver form for væsker, så ingen olie, ingen vand, ikke noget sprinkler, bremsevæske, slet ikke noget flydende.

Den ekstremt dyre BMW er en M1 årgang 1979, den originale motor er en 3,5 liters række 6’er, det bliver til 470 HK til de trækkende hjul, og tophastigheden oplyses til 307 km/t.

Bilen har fuldført Le Mans, den blev en samlet nummer seks og nummer to i sin klasse, og nu kommer det sidste, der flytter prisen op på det prisniveau, den menes at have, bilen er ikke lakeret, men malet på god gammeldaws vis af Andy Warhol.

Den første af snart 20 BMW Art Cars. BMW 3.0 CSL fra 1975.

 

Hurtige biler skal ligne noget hurtigt, meddelte Andy Warhol, hvorefter han dyppede penslen i en bøtte maling, og bruge noget der ligner en times tid, på at give bilen en gang maling efter bedste Warhol opskrift.

Biler og kunst

Der er noget der binder biler og kunst sammen. Det er en kunstart at få en bil til at køre godt, BMW er et af de meget få bilmærker, der mestrer denne fine kunstart, og måske er det derfor, BMW har kombineret deres motorsportsbiler med kunst.

Første unikke BMW der blev udsat for en kunstner, var en BMW 3.0 CSL fra 1975. Første kunstner der udfoldede sig på en BMW, var Alexander Calder, amerikansk billedhugger, der har udfoldet sin kunst på flere ting, han er også kendt for sine mobiler, plus denne BMW, som måske var hans sidste værk for Calder døde tidligt i 1976 i en alder af 78 år, og omkring denne BMW har han udtalt, at når noget allerede er perfekt, kan det ikke forbedres.

Efter denne 3.0 CSL fra 1975, er der med jævne mellemrum lavet en ny BMW, der har været udsat for en kendt kunstner. I løbet af maj måned, afsløres nummer tyve BMW Art Car i Paris, måske fordi bilen er på vej til Le Mans, men det er meningen, at den kommende BMW Art Car skal køre på Le Mans, nøjagtigt som (vist nok) alle de 19 forgængere.

BMW 3.0 CSL har en 3,2 liters række 6’er, den lægger 480 HK, og den skulle kunne klare en tophastighed på 291 km/t på Le Mans langside, og det var på det tidspunkt, hvor man endnu ikke havde opfundet chikaner på langsiden.

Den nyeste BMW Art Car der er på besøg i Danmark, er denne M3 GT2 årgang 2010.

 

Netop nu er tre BMW Art Cars på visit i Danmark. Bilerne har allerede været vist i Jylland, og nu er turen kommet til Djævleøen, hvor det er Jan Nygaard i Lyngby, der lægger kvadratmeter til denne udstilling af uhyggeligt kostbare biler. Sidste dag bilerne kan ses, er den 12. maj, og bil nummer tre i Lyngby er også den nyeste, der er tale om en BMW M3 GT2 2010, som i modsætning til de andre to, er udstyret med 4-litersV8’er med 500 HK og en tophastighed på 300 km/t.

Den farverige M3 er ikke malet som de øvrige to biler, den er monteret med film, det er Jeff Koons der har udfoldet sine evne på denne M3, og Jeff Koons udtalte i forbindelse med præsentationen af denne M3’er, at racerbiler er som livet, med masser af kraft og bunkevis af energi.

Hvis du vil se hvad Jeff Koons virkelig mener de det udsagn, så skal du se bilen i virkeligheden, sætte dig på gulvet direkte for denne M3 og betragte striberne, der er som regndråber, der blæses af bilen.

Men uanset prisen på de tre biler, så er vores personlige favorit den ældste af dem alle. Den første BMW Art Car fra 1975. Det er klassisk BMW så det synger, kombineret med knust.

Vi kører lige en gang fotos.

Pin It on Pinterest