Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. September '18 09:46 by Jørli Petersen

Verdens fedeste truck

Verdens hurtigste lastbil har flere gange skubbet grænsen for hvor hurtigt en ombygget lastbil kan køre. Den røde Freightliner satte den første rekord i 1992, og den nuværende kan stadig forbedres bedyrer teamet, som også kandiderer til en titel for velsmagende burgere.

Det kan godt være vi ikke er enige med Trucker Børge, når vi påstår, at denne Freightliner er verdens fedeste truck, men samme Børge bliver nødt til at bøje sig for den kendsgerning, at netop denne lastbil med sikkerhed er verdens hurtigste.

Det røde diesellyn dukkede op på Bonneville i 1990. To år senere satte bilen så verdensrekord for stærkt ombyggede lastbiler med dieselmotor, og bilen har stadig rekorden, som stille og roligt er forbedret flere gange siden den første rekord i 1992.

16 cylindret V-motor fra tyske MTU. Det er samme motor der ligger i en dansk Leopard tank, men denne motor er trimmet på alle leder og kanter, så den er ikke standard.

Den gældende rekord for den hurtige Freightliner er netop nu 288,804 miles, svarende til 368,345 km/t, hvilket skulle være nok til at sikre en plads i overhalingsbanen i bakkerne omkring Kassel, og der er mere tysk i verdens hurtigste lastbil.

Den gigantiske motor der er placeret som en 100 procent ægte centermotor, er en tysk motor fra MTU, Motor Turbine Union, der har hovedkontor i Friedrichshafen, men i dag ejes af RollsRoyce. Denne motor er ikke helt ukendt med danske forhold, da det er samme motor, der ligger i en Leopard kampvogn.

Lastbilens motor er dog hentet fra en amerikansk slæbebåd, og siden er den ombygget ganske voldsomt. Den 16-cylindrede motor er opgraderet til 2178 kubiktommer, svarende til 35,7 liter, og når den højre pedal lægges fladt mod førerhusets gulv, lukkes der op for flere end 4000 HK. Teamet vil ikke oplyse det nøjagtige tal, men de fortæller gerne, at lastbilen har et drejningsmoment på 6101 Nm, som lidt usædvanligt for en lastbil først dukker op, når motoren rammer de 3500 omdrejninger, og vi kan forsikre, at det er helt umuligt at forstille sig lyden af den gigantiske diesel, når den skruer fuldt op for omdrejningerne.

Hver gang den røde Freightliner stiller til start på Bonneville, har man fløjet en superspecialist ind fra Friedrichshafen, der står for den sidste finpudsning af mekanikken, før verdens hurtigste lastbil skal forsøge at gøre det endnu hurtigere, og helt usædvanligt for denne type rekordforsøg, må den amerikansk/tyske lastbil selv klare arbejdet.

Langsliggende centermotor og ikke skygge af noget der ligner en lyddæmper. Til gengæld er der “fri” køling af de to særdeles store Garrett turboladere

Alle andre køretøjer med mere end to hjul bliver hjulpet i gang med en push-car, men hvilket køretøj kan skubbe dette 10 tons fartmonster i gang? Risikoen for bunkevis af hjulspin og ikke andet er helt oplagt.

Den store forchromede genstand lige bag døren til førerhuset, er den nye tragt til luftindtag. Endnu engang, intet filter før turboladning, men heller ingen køling.

Det er også helt åbenlyst, at det ikke er den originale ramme fra en Freightliner, der ligger rundt om den 16-cylindrede monster-maskine, og før bilen i det hele taget fik starttilladelse på Bonneville, måtte man bygge det, man betegner som verdens kraftigste ”bur” rundt om førerpladsen.

Afstanden mellem for- og bagaksel er 268 tommer eller 681 cm, og det dur heller ikke, at benytte standard dæk fra en lastbil, da de ikke er set med hastighedskoder, der svarer til Freightlinerens formålen.

Derfor er baghjulene hentet fra en Boeing 737, mens de mindre forhjul er de samme som sidder forrest på det amerikanske jagerfly F-15.

Verdens hurtigste Truck forsøgte at sætte endnu en ny rekord i august på Bonneville, og det gik ikke helt som ventet. Tekniske problemer fik teamet til at afkorte opholdet på Bonneville, men de ventes tilbage til septembers World of Speed, der også finder sted på Bonneville, hvor vi holder et vågent øje med næste forsøg fra den røde Freightliner, der kan rejse en røgfane af næsten uhørte dimensioner over den fem miles lange saltbane.

Alle køretøjer med flere end to hjul og en potentiel hastighed på den gode side af 175 miles, skal være udstyret med en bremseskærm for at få starttilladelse på Bonneville. Verdens hurtigste lastbil har en gigantisk faldskærm, der samtidig skal være kraftig, for at bremse et 10 ton tung køretøj, der kører hurtigere end 365 km/t.

Et næsten uhørt sjældent foto, afstande og hastighed taget i betagtning. Den store klump lige efter lastbilen er den sammenfoldede fald- eller bremseskærm, som netop er udløst efter målstregen. Det betyder, at bilens hastigheden ligger omkring de 360 km/(t.

Pin It on Pinterest