Vitara på midten
Før man kaster sit køberblik på Suzuki Vitara i nyeste udgave, er der et par ting man skal have med som baggrundsviden. Den nye Vitara har pænt mange år i bagagen som model, alt i alt er det 30 år der vidner om det lange seje træk, det skal også med, at Vitara ikke er en Grand Vitara, der netop nu ikke eksisterer som model. Vi er med andre ord i en mindre, men meget populær størrelse bil. Der findes ikke længere end diesel i hele modelprogrammet, i modsætning til tidligere er dagens Vitara en såkaldt letvægter, så trailervægten er begrænset, og så kommer et par af de mest vigtige elementer, der skal med som baggrundsmateriale, Vitara i billigste udgave starter under 200.000 kr med levering, og så er Vitara en ægte SUV, hvilket vil sige, at hvis man betaler lidt ekstra, kan Vitara fås med 4-hjulstræk, men lad os lægge ud med pris og størrelse.
Som på mange andre områder, har størrelsen selvfølgelig en afgørende indflydelse. Vitara har præcis den størrelse, at den både kan være konkurrent til SUV-klassens mest solgte, Nissan Qashqai, men den er også et alternativ til typens billigste model, Renault Captur, som dog ikke er en SUV, men mere noget crossover med rigtigt pænt salgstal, foruden Peugeot 2008, Opel Crossland o.s.v.
På den måde har Suzuki Vitara sat sig mellem alle mulige stole rundt om dansegulvet, og teknisk er der også stor lighed med det mest gængse for typen. 1-liters motor på billigste model, 1,4 liters i de mest populære og forventede mest solgte, og Vitara arbejder videre med den 1,4 liters, som vi også finder i resten af modelprogrammet, og som giver den sporty Swift det ekstra svirp med pisken, der gør netop Swift til en meget underholdende bil.
Gennemsnit og gennemsnit
Et andet positivt indslag for Vitara er den maksimale pris. Hvis man vælger hele svineriet med udstyr, automatgear og 4-hjulstræk, kan man nøjes med 318.000 kr. Hvis sådan en køber kommer ind ad døren hos de fleste konkurrenter, vil sælgeren slippe sig om munden, og skrue prisen noget længere op, men så vil den nysgerrige læser selvfølgelig være utålmodig på nuværende tidspunkt, for er bilen pengene værd?
Testbilen er top motor, pænt med udstyr og automatgear. Vi har rundet de 300.000 kr, og det er i denne prisklasse, køberen for alvor begynder at blive kritisk, og her er der stadig et oplagt minus til Vitara, for samlet set har man et lidt for massivt indtryk af hård plast omkring førerpladsen.
Det meste af det man rører ved er af den kedelige type, sæderne er ganske gode, men hæver sig ikke over klassens gennemsnit, så vi skal hente de positive indtryk fra selve køreoplevelsen, og her er nyeste model Vitara en aldeles traditionel forhjulstrækker med endog meget tydelige understyring. Opsætning af undervogn er igen så klassisk, at de værste kritikere vil kalde det kønsløst, men det er sådan de fleste ønsker en bil skal opleves, den skal kunne lidt af hvert, den behøver ikke at udmærke sig ved at være rundt i kurven, før man har rørt ved den store runde foran førersædet, og vi giver heller ikke karakterer over gennemsnit for øvrige øvelser, så Vitara er gennemsnit, middel og hverdagsagtig. En bil der opfylder hverdagens mange små opgaver, men Vitara er også bilen, der har ganske pænt med plads på bagsædet, bilens begrænsede akselafstand på 250 cm taget i betragtning, og det samme gælder pladsforholdene i bagagerummet, så her er der endelig noget der ligner et plus til Vitara.
Mest attraktiv
Den tekniske pakke med 1,4 motor er også ved at være dagens standard for rigtigt mange bilmærker, og Suzuki har lagt sig midt på vejen med en 140 hestes 1,4 motor, der hører til i den gode ende af dagens meget almindelige motortype.
Fornuftigt overskud ved lave omdrejninger, 220 Nm allerede ved 1500 omdrejninger er flot, og den automatiske gearkasse lader motoren arbejde med moment, før den vælger at geare ned, så samlet set er det et nydeligt plus til den tekniske pakke til Vitara, som har endnu et plus, som desværre også udløser et lidt problematisk minus, men lad os tage det fra en ende af.
Suzuki er blevet skrappe til at lave biler med lav egenvægt. En kørevægt på 1225 kg for en type Vitara må beskrives som rigtig lavt. Det betyder, at selve bilen vejer omkring 1150 kg, og det har selvfølgelig en positiv indflydelse på bilens forbrug, som bliver endnu vigtigere, når Suzuki vælger at se helt bort fra diesel.
Det officielle forbrug er sat til 16,9 km/l.- I praksis er vi dog ikke nået bare nogenlunde tæt på det opgivne tal, vi ligger nærmere 12-12,5 i gennemsnitligt forbrug, men forbruget er pænt lavt når vi kører almindelig bykørsel, og det er en væsentlig del af mange bilers hverdag, så selv om det måske ikke lyder specielt sparsomt, er det dog et tåleligt forbrug, men det er værd at bemærke, at alt det med biler og oplysninger om officielle forbrugstal er meget forvirrende og pænt sagt ubrugelige netop nu, hvor vi er på vej over i en helt ny type målemetode, så indtil vi har alle tal på banen, skal alle officielle tal tages med stort forbehold, og det er næsten umuligt at sammenlignet en stribe konkurrenter på dagsaktuelle data, for man kan ikke sige med sikkerhed, at det fundne tal er baseret på samme målemetode med efterfølgende samme beregning.
Den lille ulempe der er en direkte følge af bilens lave kørevægt, er bilens tilladte trailervægt. 1200 kg kan bruges til en havetrailer, men ikke til meget mere. Dagens type populære campingvogn vejer typisk fra 1300 kg, så Vitara har et minus, så tilbage står vi med en ganske fornuftig bil med fornuftige pladsforhold, med ganske gode pladsforhold, og en bil der både kan dyste med den lidt mindre og billigere konkurrenter, samtidig med Vitara kan tage kampen op med de på papiret større modeller, og så lukker vi med bilens måske største plus, en rigtig fornuftig samling teknik i for form af en god 1,4 motor med tilsvarende automatkasse, som måske gør netop denne løsning til den mest attraktive i det nye Vitara program.
Suzuki Vitara 1,4 Boosterjet aut
Pris: fra 197.990 kr
Pris for testbil: 302.990 kr
Motor: 1,4-liter 4-cyl
6-trins aut
140 HK v. 5500 o/m
220 Nm v. 1500-4000 o/m
0-100 km/t: 9,5 sek
Tophastighed: 200 km/t
Forbrug: 16,9 km/l
Kørevægt: 1225 kg
Totalvægt: 1730 kg
Trailer: 400/1200 kg
CO-2: 133 g/km
2-farvet incl metal . 10 K