Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. October '18 15:45 by Jørli Petersen

Vitara uden diesel

Mens flere og flere melder sig klar med en wanne be SUV, er Suzuki Vitara klar med næste version i et modelprogram, der nu har 30 års erfaring med ægte SUV.

Mens det strømmer ind med nye muligheder i det mange foretrækker at kalde den lette SUV garde, melder en veteran i klassen sig ind i dysten med nok en model Vitara, der med forgængere under andet navn samlet kan tælle til 30 på aldersskalaen.

Det er således en erfaren konstruktør, der står bag den nye og meget populære Vitara, der som hovedpunkter har nye motorer, bedre interieur og flere sikkerhedsdetaljer som, argument for valg af netop Vitara, men Suzuki Vitara er også en sjældenhed i den lette SUV-klasse, for Vitara fås med 4-hjulstræk, endda et ganske avanceret system for klassen, så Vitara er ”den ægte vare”, hvor langt de fleste konkurrenter i bedste fald er en wanne be, hvor det udelukkende er design, der peger i retning af en ægte SUV-type.

Den står som altid på lidt nye lygter, lidt nye kromlister og og plast på en lidt anden måde. Ny Vitara er som udgangspunkt den kendte model med visse forbedringer.

Slut med diesel

Med det face-liftede modelprogram siger Suzuki Vitara endeligt farvel til dieselmotorer. De senere år har salget af diesel kun udgjort 15 procent af det samlede salg, så det er ikke det helt store tab at sige farvel, tilkendegiver Suzuki under dansk præsentation af de nye modeller, hvor man især satser på den nye 1,4 liters benzin med 140 HK, der både fås med 4WD og automatgear.

Basismotoren er Suzukis 1-liters 3-cylindret med turbo, der kender under navnet 1,0 Boosterjet, vi har haft lejlighed til at føle basisudgaven på tænderne under dansk præsentation, og det første resultat vi når frem til er en Hm……….., og på en bagvendt måde er det positivt, at vi ikke afviser en 3-cylindret helt fra start. Vitara 1,0-ting med 112 HK fortjener en nærmere gennemgang før vi siger endeligt ja eller nej, denne model har sin åbenlyse styrke i pænt langt på literen målt efter de nye og skrappere normer, knap og nap 19 km/l, og så kan netop denne model anskaffes for under 200.000 kr før måtter, men alligevel med ganske pænt basisudstyr.

Generelt en ganske god kabine, bemærk automatgearet, der fungere ganske godt.

Let ændret instrumentering, nu med 4-farve skærm i midten.

Tjek den store

Favoritten er ikke uventet den større model 140, en 1,4 liters vi kender fra flere modeller, herunder den frække Swift, og så overrasker vi nok ikke nogen når vi anbefaler, at man giver sig tid til at undersøge den 140 hestes ganske grundigt, før man foretaget et valg i Vitara programmet.

Hvis man kører meget bykørsel, eller bare er blevet mere doven i højre fod, kan vi også anbefale man ser nærmere på 1,4 med automatgear, en nogenlunde traditionel 6-trins automatkasse af convertertypen, men en gearkasse der synes rigtig flot justeret ind til bilen Vitara og den 140 hestes motor, der lægger respektable 220 Nm.

Vi må også fremhæve en forbedret kabine med bedre materialer og ved hurtig gennemgang, en lidt bedre finish, vi lægger også mærke til det nye soltag, der både er dobbelt og kan åbnes, der er skelet mere til detaljer der skal give bedre komfort, og så skal man selvfølgelig have en større bunke sikkerhedssystemer, hvis man vil tækkes Euro NCAP, for uden en større bunke elektroniske dimser og systemer, kan man ikke få fem stjerner, så derfor leder vi altid efter afbrydere til flere af disse systemer, det gælder også den nye type linjevogter eller aktive vognbaneassistent, man finder i ny Vitara.

Lækkert soltag af typen dobbelt, men også et soltag der kan åbnes. I fuld åben tilstand ligger et tag over det andet.

Første info om systemet var, – her sidder knappen, der afbryder tingesten, og vi sender en tak til Suzuki, for den sidder lige ved højre pegefinger.

Sammenlagt er der en stribe systemer baseret på kamera, laser og radar, som alle har til hensigt at glæde Euro NCAP og måske øge sikkerheden.

Sikkerheden øges i takt med valgt udstyrsniveau, men vi skal endnu engang beklage, at Suzuki har mistet en del af tidligere tiders store styrke, som var evnen til at køre med en pænt stor trailer, skråstreg campingvogn. I dag starter den lette Vitara med en køreklar vægt på 1160 kg, som er fremragende lavt for en bil af denne type, og med gavnlig indflydelse på det daglige forbrug, men også med pil ned når det handler om trailer. Den nye Vitara må køre med maksimalt 1200 kg på krogen, totalvægten for alle biler på tværs af modelprogrammet er 1730 kg, og der er ingen begrænsninger for det samlede vægt på vogntoget, så man må både læsse bil og smække de 1200 kg på krogen.

De nye Suzuki Vitara får officiel salgsstart så snart mortensanden er fortæret.

Ganske rummelig, ganske velfungerende, helt uden diesel og nu med masser af nyt sikkerhedsudstyr, som vi godt tør betegne som mest er til glæde for Euro NCAP, med den sideeffekt, at det også kan være til glæde for nogle købere.

Pin It on Pinterest