Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. October '19 15:43 by Jørli Petersen

Volvo og klima

Der er for alvor gået klima i Volvo, som helt fravælger diesel til S60 programmet, men regnestykket hænger ikke sammen.

Det er på alle måder tydeligt, at Volvo ikke har de vilde ambitioner for den nye model S60, for der er gået herregård i Volvo. Andelen af solgte stationcar er så stor hos Volvo, at man lægger naturlige begrænsninger på den 4-dørs model, men det skal ikke hindre den pænt mængde ros, vi har til det vi mener er Volvos klart bedste model.

Vi har i snart en del år været stor fan af Volvos 60-program. At vi har været mere eller mindre tvunget til at se nærmere på en gang stationcar siger næsten sig selv, men lad os kort kommer med en lille påmindelse, vi foretrækker uden tøven en V60 frem for den meget populære XC60, ene og alene fordi en V60 kører markant bedre.

Det springende punkt er så: Er en S60 bedre kørende end en V60, og svaret er ja. Det er små detaljer der gør den berømte forskel, et 4-dørs karrosseri er mere stift end det vi finder på en stationcar, tag bare et kik på de karrosseriplader, der omslutter et begrænset bagagerum med en yderligere begrænset bagklap, – den gang plade skal give øget stivhed, og et stift karrosseri giver bedre egenskaber til det som kører med samme type undervogn.

Kun som benzin

Ulempen ved dagens begrænsede Volvo S60 er motorprogrammet. Testbilen er en T5, det betyder benzinmotor fra øverste hylde, i dette tilfælde er det 250 HK, og vi mener fortsat, at Volvo presser for meget ud af deres 2-liters motorer.

Hvilken kørestil passer til dagens humør?  Hvordan passer komfort til frække hjul med dæk i 45 profil.

R-design er en mere sporty udgave af en given Volvo model, og det betyder altid større hjul og i dette tilfælde dæk i 45 profil.

Vi gentager også gerne fra tidligere test af Volvo, at mådehold giver forbedret gangkultur fra maskineriet, vi anbefaler motorversioner, som ikke presser de sidste blodsdråber ud af den 2-liters bloks formåen, at vi så kan tilføje, at Volvo måske heller ikke har helt samme fingerspids-gefühl som visse tyske mærker, der hygger sig med at presse livet ud af begrænset cylindervolumen, – er en anden sag, men når Volvo har udset sig tyske luksusmærker som den primære konkurrent, er det ikke en uvæsentlig detalje.

Desværre kan vi ikke pege på en dieseludgave af S60. Den er slet ikke på programmet, for Volvos nye linje slår tydeligt igennem i S60 serien. Det er ren benzin, eller som det Volvo kalder twin-motor, en kombination af benzin og el-motor til bagakslen og endelig lægger S60 karrosseri til Volvos Polestar modeller, hvor Polestar er et selvstændigt mærke og rene el-biler.

Før vi gik til tasterne med denne test, var vi forbi data på en række Volvo biler, og vi så også nærmere på det vi havde skrevet om V60 i D4 udgave. Hvis man sammenligner data og især det daglige forbrug på de to biler, er det svært at se logikken i Volvos fravalg af diesel. Målt i rent forbrug af brændstof, stikker denne T5 næsten voldsomt af. Det officielle forbrug starter ved 13 kilometer på en liter, og det holder slet ikke. Vi er faktisk et godt stykke under de 13, som vel at mærke er et WLTP forbrugstal. Testforbruget lå, når det var mest venligt overfor Volvo, mellem 10,5 og 11,0 km/l, og omsætter vi det til CO2 og kommende krav til bilfabrikkerne, hopper kæden helt af.

Som altid, super duper sæder i en Volvo. Her i fuld elektrisk udgave.

De manglende CO2 gram fra Volvo skal fuldt kompenseres med el-biler, og hvis vi igen skæver til de tyske konkurrenter, er der masser af diesel, der er dieselmotorer der udleder nul i partikler, så man på den måde kan fornøje sig over en besparelse på CO2 med helt ren samvittighed, så selv om vi har masser af plusser i det køremæssige, bilens faktiske køreegenskaber, så kniber det med at forstå Volvo.

R og komfort

Vi skal selvfølgelig også give Volvo en høj karakter for sæder og kabine. Støj, komfort og alt det med siddekomfort og ikke mindst støtte i en R-design, er til meget høj karakter. Vi vil ikke give minus for bagagerummet i en S60, det er et valg man træffer når man køber, og alle ved hvad Volvo kan med en stationcar, så her lyder det helt forkert at udøve kritik, men vi fandt en pudsig kombination, som næsten ikke synes mulig.

R-design er en Volvo med mere sporty udtryk. På listen over muligheder i R-design, kan man rulle lidt med en kontakt, og vælge mellem flere køreindstillinger, herunder komfort, og kikker man så efterfølgende på de store fælge og dæk i 45 profil, så er det som om det ikke passer sammen, men alligevel, vi oplevede ganske god komfort i S60 R-design, mens vi nu bliver nødt til at bringe kritik af Volvos mere tydelige holdning til ekstraudstyr.

I de gode gamle svenske Volvo dage, var mere udstyr på bilen ikke så gustent dyrt, som det eksempelvis kunne være hos visse tyske konkurrenter. Man købte en Volvo til en relativ høj startpris, men herfra var det rimelige merpriser.

Sådan er det ikke mere.

Begrænset bagagerum med tvivlsom adgang, men det udløser ikke kritik.

Der er for rigtigt mange kroner ekstraudstyr i testbilen, og tjek lige følgende. Metallak: 15.400 kr. Udstyrspakke hvor det vigtigste er motorvarmer og varme i rat, 28.000 kr, soltag med el, 28.000 kr, teknikpakke som fortrinsvis består af noget lyd og navigation, 49.000 kr, det er næsten helt Audisk, hvor måtter koster 40.000, og alt andet også koster mindst 40.000 kr, så det med at købe en Volvo for gode kolde kontakter er desværre fortid. Man taber alt for mange penge ved at købe på normale vilkår.

Dagens Volvo skal leases. Her får man så fuld smadder på udstyret, men glæden er begrænset og tidsperioden det samme.
Men køre, det kan den. Den nye S60. Køremæssigt den klart bedste Volvo i hele modelprogrammet.

Volvo som 4-dørs hedder noget med S. I dette tilfælde er det en velkørende 60 med 250 heste i motorrummet.

Volvo S60 T5 R-Design

Pris: fra 547.873 kr

Pris for testbil: 751.627 kr

Motor: 2.0-liter 4cyl

8-trins aut

250 HK v. 5800 o/m

350Nm v. 1800-4800 o/m

0-100 km/t: 6,5 sek

Tophastighed: 240 km/t

ECE-snit: 13,0-13,5 km/l

Kørevægt: 1677 kg

Totalvægt: 2190 kg

Trailer: 750/1800 kg

CO-2: 167-174 g/km

Pin It on Pinterest