Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. January '16 21:27 by Jørli Petersen

Volvo, sikkerhed og hygge

Volvo XC90, stor, tung og dejlig. Ikke længere så politisk ukorrekt, og ros til Volvo for at undlade off-road signaler.

Volvo XC90, stor, tung og dejlig. Ikke længere så politisk ukorrekt, og ros til Volvo for at undlade off-road signaler.

Stor, tung, uhåndterlig, ubrugelig i bytrafik og ved Bilka, talentløs i en parkeringskælder, -der er mange fordomme når det gælder en bil som Volvos flagskib XC90, og mange af disse fordomme er rigtige. For få år siden var XC90 et politisk ukorrekt køretøj, den fordom er ved at forsvinde, men XC 90 er også en bil der har fået masser af hæder og flotte titler, og en af den er ”Truck of the Year 2016” i USA, en titel XC90 har hentet for anden gang, og selv om titlen ikke rigtig hænger sammen med dansk opfattelse af en såkaldt ”truck” eller lastbil, så siger det noget om bilens størrelse.

Lad os bare lægge ud med bilens vægt. Volvo XC90 er en 7-personers SUV, – eller er det i virkeligheden en MPV, der gemmer sig bag titlen som årets lastbil i USA? Kørevægten på XC90 er 2130 kg, og det er nogenlunde det samme som de umiddelbare konkurrenter, som er Audi Q7, BMW X5 og Mercedes GL, men den nye Volvo XC90 adskiller sig på væsentlige punkter fra sine konkurrenter.

2-liters motor

Testbilen har som resten af Volvos biler en 2-liters motor. Forskellen på motorerne er de dyser, der sprøjter brændstof ind i hullerne, det er elektronisk motorstyring og udformning af den trykladning man vælger til den enkelte motor, og for XC90 D5 giver det 225 HK, plus noget der lyder ganske imponerende, 470 Nm over et bredt område.

Sikkerhed i stride strømme, verdens mest sikre af sin art, men også komfort i stride strømme.

Sikkerhed i stride strømme, verdens mest sikre af sin art, men også komfort i stride strømme.

Volvo XC90 er født som 7-personers, hvor de to sidste sæder er gemt i vognbunden.

Volvo XC90 er født som 7-personers, hvor de to sidste sæder er gemt i vognbunden.

På dette punkt er Volvo sine konkurrenter underlegen. Selv om det lyder flot, er det så som så. Vi vil ikke kalde denne XC for undermotoriseret, men den mangler de solide lårmuskler, som opnås na

turligt med flere kubik, så tilstår vi gerne, at vi savner Volvos 5-cylindrede motorer, som både lyd- og motormæssigt kunne være den 2-liters motor overlegen.

D5 er på tidspunkt for denne anmeldelse, den eneste diesel i XC90 programmet. Senere kommer en mindre, og vi allerede nu er lidt skeptiske, til gengæld tror vi, at den helt rigtige er den model Volvo kalder Twin Engine, en løsning vi har set på andre modeller, forbrændingsmotor til forhjulene og el-motor på baghjulene, en løsning som de fleste kalder for hybrid.

Det er denne version af Volvo XC90, der er den helt rigtige.

Top sikkerhed

Mens XC90 må finde sig i at være underlegen motormæssigt blandt naturlige konkurrenter, er den klart overlegen på sikkerhed, og det vi vil kalde for ærlighed. Det første har været Volvos adelsmærke i mange år, Volvo er mange gange gået egne veje når det gælder sikkerhed, man har især sigtet på at opfylde de krav, der stilles på det amerikanske marked, men i dag kan vi med sikkerhed sige, at ingen bil er mere sikker end Volvo XC90, og vi tør også påstå, at det går nogen tid, før den første ikke-Volvo kommer på omgangshøjde med nye XC90.

Der er alt i nyt og gammelt sikkerhedsudstyr. En del er efter denne signaturs opfattelse lidt spild af gode kræfter, jeg leder som regel efter knapper, der kan lukke helt af, eller i det mindste skrue ned for flere af de nye systemer, og man kan ikke sige sig fri for at føle sig sat under administration.

Hvis det var min private bil, ville jeg tage en grundig snak med forhandler- og værksted, for at få sikkerhed for, at systemerne kan sættes ud af drift via bilens elektroniske styring efter et værkstedsbesøg, det er især lane-control, medstyring og bilens afstandsradar med tilhørende alarmer, der ofte kalder på min irritation, og det er ikke kun et Volvo fænomen. Der findes desværre i en række biler, så tag bare min kritik som en generel advarsel til de nye sikkerhedssystemet.

Når vi roser Volvo for ærlighed, er det for de manglende signaler om off-road egenskaber, noget man finder hos konkurrenterne. På en måde toner Volvo rent flag. XC90 er ikke en off-roader. Den er heller ikke en næsten-off-roader. Den er til almindelig landevej, lidt grusveje og lidt dyb sne. Derfor kan man godt forsvare at kalde XC90 for en avanceret MPV frem for en SUV.

Komfort og hygge

Læg mærke til det sidste ord i den ovenstående rubrik. Vi har med vilje driblet uden om betegnelsen køreegenskaber. På det område holder vi os til sikkerhed og stabilitet med god hjælp fra bilens 4-hjulstræk. Køremæssigt er Volvo XC – nøjagtigt som sine konkurrenter – ikke noget højdepunkt. Til gengæld er der en næsten overdreven følelse af komfort, og bilens kabine er så velindrettet og sæderne så fremragende, at det næsten kan forveksles med hjemlig hygge, – og på den måde har vi ført et helt nyt begreb i en anmeldelse af en aktuel bil.

Der er fuld anerkendelse og stor respekt for Volvos måde at bygge bil på. For kort tid siden kaldte vi V60 for Volvos bedst kørende bil, nu kalder vi Volvo XC90 for Volvos mesterstykke, som kun har en svagt punkt, hvis bilens kun et en enkelt traditionel motor. Selv om det lyder flot på et dataark, er vi ikke helt tilfreds med Volvos nye 2-liters motorløsning. Løsningen er kommet på arbejde, når bilen er så stor og så tung som en XC90 kan blive, især med påhæng, og vi drømmer en lille drøm om den 5-benede motors genkomst. Indtil da, vil XC90 Twin Engine være den helt rigtige XC90, som ellers fortjener betegnelsen lækker-lækker.

Lane control, aktiv medstyring og afstandsradar med alarm plus meget mere. Man kan føle sig sat uden for indflydelse bag rattet.

Lane control, aktiv medstyring og afstandsradar med alarm plus meget mere. Man kan føle sig sat uden for indflydelse bag rattet.

Volvo XC90 D5 AWD

Pris: fra 1.068.400 kr

Pris for testbil: 1.505.625 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-trins aut.

225 HK v. 4250 o/m

470 Nm v. 1750-2500 o/m

0-100 km/t: 7,8 sek

Tophastighed: 220 km/t

ECE-snit: 17,2 km/l

Kørevægt: 2130 kg

Totalvægt: 2750 kg

Trailer: 750/2700 kg

CO-2: 152 g/km

Pin It on Pinterest