Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

25. June '18 20:08 by Jørli Petersen

Volvos mini luksus

Volvo XC40 er meget mere end en minimeret udgave af XC60. Den nye mini-Volvo er på mange måder sin egen, den er klædt på til fremtiden, men uden tekniske nyheder i toppen af programmet.

Volvo XC40 er Car of the Year i Europa, og foruden at være Volvos første internationale gevinst for personbiler, er der meget mere i vente, for XC40 er på langt de fleste målemetoder er helt ny bil bygget på en helt nyt platform, som selvfølgelig er bunden under flere nye Volvo i den mindre klasse, men det er også en platform, der skal tilføjes en del ny teknik, og det der er i vente fra Volvo, er både hybrid af plug-in typen og en helt ægte el-bil.

Så langt er vi ikke nået endnu, det er stadig traditionel type forbrænding, vi finder i hele XC40 programmet, men der er skam en motornyhed, billigste XC40 er en 3-cylindret på 1,5 liter, Volvo har gjort som mange andre før dem, man har nappet den 4-cylindrede blok, og øvet en solid gang hærværk med et grimt skæreredskab og fjernet den ene cylinder.

Den udgave af XC40 vender vi tilbage til, men vi lægger ud med den traditionelle type diesel med 2-liters motor, som i denne version er en D4, hvilket vil sige 190 HK, tilsat 8-trins automatgear af kendt Volvo-type og træk på alle fire.

Dobbeltbund i bagagerummet giver ekstra plads.

Mere nyt end ventet

Det synes helt oplagt for Volvo, at tage en særdeles velfungerende type XC60 og gøre hele herligheden lidt mindre og noget mere skrabet, men sådan er det ikke. Teknisk adskiller XC40 og 60 sig ikke fra hinanden, her er det kendte komponenter og kendte metoder, det er den velkendte store trykfølsomme midterkonsol, og man går jo aldrig fejl af Volvos sæder, som siden Volvo 142/144 har været noget særligt, og altid et hak bedre end det man normalt finder i prisklassen.

Foruden at lave en helt ny platform, har man også forsøgt at lave en selvstændig model med sine egne små specialiteter eller særheder om man vil. Selvfølgelig er den lille XC40 en Volvo, den skal også være en let genkendelig Volvo, men model 40 er anderledes, og Volvo skal have ekstra point for at lave nyt, hvor man kunne nøjes med at formindske det hele.

Selv om man er Volvos mindste SUV, må man køre lovligt med 2100 kg på krogen.

Sikkerhedessystemerne i XC40 er selvfølgelig også det kendte Volvo, det elektroniske er næsten det samme, som det vi kender, men der er også noget nyt i den lille SUV-klasse, for XC40 kan også fungere som delebil. Hvis man har alt det elektroniske på plads, kan man låne bilen uden nødvendigvis at have nøgle til bilen, – endnu en funktion til internet og nye Apps, og når man som låner er kommet ind i bilen, får man pludselig adgang til en nøgle, for hvis bilen er klædt rigtigt på, ligger der en rød nøgle i handskerummet, så man kan bruge bilen på normal vis, når først man har skaffet sig korrekt adgang.

I det hele taget er testbilen oversvømmet med ekstraudstyr er enhver art. Basispris for en XC40 D4 er 530.000 kr, men prisen for testbilen er imponerende 817.000 kr, så der er sat mange krydser ud for lækkerierne, men det rykkker selvfølgelig også den ”lille” Volvo op i en helt anden liga, for man kan få rigtigt spændende biler for 820.000 kr, så lad os bare kalde XC40 for dyr, og herfra er det op til hver enkelt at vurdere, om bilen også er dejlig.

Den gode løsning

Vi har kørt flere udgaver af XC40, og vi røber ikke for meget, når vi siger, at diesel er den rigtige løsning i den høje ende af motorprogrammet. Vi tager ikke stilling til den mindste og nye 1,5 motor, det venter vi med, men den knap 200 hestes diesel er ganske harmonisk, den lægger sine kræfter på en pænt og harmonisk måde, og bilen kan også flytte fødderne i hurtigt tempo, om det ønskes.

Volvo er også gået over til AdBlue.

Motor, gearkasse og 4-hjulstræk er en homogen enhed, vi bemærker også, at XC40 må løbe med hele 2100 lovlige kilo på trækkrogen, og selv om det måske er lige det tungeste, vi ville mene var det rigtige, er det lovligt, og man kan køre med den store bådtrailer eller to heste i trailer på vej til stævne over kortere stræk.

Når vi taler om vægt, er det også værd at lægge mærke bilens bilens egen- og faktiske køreklar vægt. Volvo har sat deres nyhed på slankekur, husk det er en bil med masser af udstyr og 4-hjulstræk, det vejer alt sammen, så selv om vi ikke vil bruge ordet letvægter, så er XC40 ikke den tungeste bil i sin klasse.

Typisk for Volvo skal bilen hente de fleste point på den komplette pakke, og der hvor Volvo for alvor får topkarakter, er på de kendte dyder med produktkvalitet, sikkerhed og især på komfort. Det er en fornøjelse af køre denne Volvo, den kan det meste, men XC40 er ikke bilen, der får dig til at juble af begejstring over de gode køreegenskaber.

Vi er mere i klassen ”på det jævne”, det er midterklasse og ikke midelklasse, det er stabilt på langtur, det er en bil, der styrer ganske pænt og præcist, men alt det skarpe og appelerende, findes kort sagt ikke i XC40, der er komfortens køretøj og især velegnet til ferie- og langtur.

Økonomien siger 18,2 km/l i snit efter den nuværende ECE-norm, hvordan det ser ud med den nye WLTP målemetode har vi stadig til gode, men vi røber ikke for meget, når vi siger, at vi slet ikke er i nærheden af de 18,2, uanset om vi kører svinsk eller nydeligt.

Alligevel vil vi godt bruge betegnelsen nydelig om Volvo nye mini-SUV. Det er en lækker øse med en meget stor portion komfort og luksus til en ganske høj pris, hvis bilen skal købes på normal vis, så løsningen er lige frem efter næsen. Volvo XC40 skal leases.

XC40 er Car of the Year, og det er første gang Volvo ryger til tops med en personbil. Tidligere er Volvo kåret som Truck of the Year i USA, – en ære der tilfaldt den store XC90. Ja, de er skøre de amerikanere!!!

Volvo XC40 D4 AWD

Pris: fra 414.985 kr

Pris for testbil: 817.413 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-trins aut

190 HK v. 5000 o/m

400 Nm v. 1750-2500 o/m

0-100 km/t: 7,9 sek

Tophastighed: 210 km/t

ECE-snit: 18,2 km/l

Kørevægt: 1735 kg

Totalvægt: 2250 kg

Trailer: 750/2100 kg

CO-2: 133 g/km

Vi starter ved 530.000 kr – for 262.000 kr fabriksmonteret x-tra udstyr

Pin It on Pinterest