Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

21. January '20 19:46 by Jørli Petersen

Vores nummer et

Der var ingen over eller bare i nærheden af BMW 3-Serie, da vi skulle pege på årets bedste nye bil. Den nye 3-Serie var i særklasse nummer bedst.

Den nye 3-Serie havde fortjent titlen som Årets Bil i Danmark 2020. Efter vor mening!. Vi havde BMW 3-Serie som en helt indiskutabel nummer et, da årets bedste nye biler skulle findes, men som det altid ser ud til at være tilfældet, er det næsten uhyggeligt at være favorit på Bursd.com, for det gør det næsten umuligt at ryge helt til tops.

Hvad er det så der gør, at BMW er så god som den er efter vor mening? Det er slet og ret bilens samlede indtryk og bilens køreegenskaber, og vi har aldrig lagt skjul på, at vi er billigt til salg, hvis vi oplever en af de sjældne biler, som for alvor giver køreglæde alle pengene.

Vi brugte for et par linjer siden udtrykket – samlede indtryk, og lidt usædvanligt gælder det for alt det vi har stiftet bekendtskab med i modelprogrammet. Der er kort sagt ingen nitte, den lille haltende 3-benede voldsomt anstrengte og undermotoriserede udgave findes heldigvis ikke, men vi udvider omtales af testbilen ved at indskyde, at BMW fortsat er yderst attraktiv med dieselmotor, og så er vi meget overrasket over mærkets første Plug-In hybrid. Det fungerer så godt, at det lugter langt væk af Toyota, men vi har selvfølgelig også den sædvanlige indsigelse over for denne testbil, som godt nok bærer betegnelsen 330, og på den måde øger forhåndsinteressen mere end tilladeligt, for det er slet ikke en 3-liters, det er langt fra BMW’s ultra lækre række 6’er, det er en helt almindelig 2-liters 4-benet, som i 330 forklædning er pumpet op til at give 258 HK takket været noget meget effektiv turbo.

Klassisk konstruktion

Hvad kunne det ikke være blevet til, hvis BMW havde hyldet fortidens traditioner, og afstemt modelbetegnelse med cylindervolumen, men sådan sker det ikke i 2020. Vi er blevet et generation af bilelskende købere, som må ”nøjes”, og hvis man kun skal lade sig nøje med BMW’s udgave af en 330, er det trods alt ikke det helt store afsavn.

Dette er måske den mindst synlige nyhed på den nye 3-Serie, hvor man er begyndt at styre mængden af luft eller fartvind ind i motorrummet.

Langsliggende motor, baghjulstræk, god vægtfordeling og den vanlige direkte styring med masser af føling er noget af det der gør 3-Serien til noget af det bedste man kan købe i prisklassen. Vi anerkender også muligheden af at stille på undervognen alt efter kørsel og humør, ligesom vi giver meget høj karakter til bilen hverdagsindstilling, en knapfunktion som slet og ret kaldes ”komfort”

Og daglig komfort er også en af de ting man får i stort omfang med 3-Serien, men vi skal også indskyde et af de snart vanligt klagepunkter, – det store indstillingshjul lige ved gearvælgeren, der er slet og ret alt for mange funktioner og alt for mange undermenuer, det koster opmærksomhed under kørsel, og der så mange flueben man kan flytte på, at man aldrig bliver helt dus med en moderne BMW, som desværre får færre almindelige on-off knapper og flere undermenuer.

Prisen på udstyr

BMW 3 er køreglæde på flere plan. Den daglige glæde ved at sætte sig ind i en velfungerende bil, og den mere sjældne glæde ved at være helt sig selv på en øde vej med godt overblik, her kan man for alvor løfte vingerne på en 3-Serie, og akkurat høre den lidt aggressive motor, som pludselig vågner til dåd. I parentes skal vi nok indskyde, at BMW har gjort sig umage med at afstemme den lyd der strømmer ud af det system, som også skal dæmpe, begrænse CO2 og minimere mængden af partikler. Det er slet ikke så enkelt, at lave en velfungerende udstødning i disse CO2 tider, hvor hver eneste gram tæller, og det er nok også forklaringen på 4-cylindrede motor i en model 30, og så skal vi naturligvis også pege på mærkets store svaghed, set fra den helt almindelige danske bilbrugers havestol.

BMW 3-Serie er en dyr bil. Testbilen er løbet helt op i 731.000 kr, og en del af merprisen hænger sammen med M Sport betegnelse, som ikke må forveksles med en BMW 3-Serie M, som er noget ganske andet.

Der er brugt en del ekstra penge på mere lækre materialer og mere udstyr, men selv en basis 3-Serie har en rigtig god kabine.

Her handler det om udstyr, det er lir og ekstra lækkerier, det er bl.a. sæder, materialer, fælge, såkaldt sportsautomatgear og mere synlige bremsecalipre for blot at fremhæve noget, men det er også vinterdæk med fælge til 17.000 kr og træk til 15.000 kr, og intet er billigt i en BMW, tag eksempelvis varme i rattet, som er rart en køling vintermorgen eller efter nogle timer i et koldt ridehus (har vi hørt), prisen for denne luksus er 3700 kr, og skal bagklappen være el-styret, koster det 10 af de store, så man tænker sig om to gange, før man sætter flueben ved den detalje på listen over ekstraudstyr.

Det var så det mere triste del for den almindelige køber, til gengæld er der noget at glæde sig over hos de brugere, der kører firmabil under en eller anden ordning. Her er det velkendt, at BMW er skrappe til alt det med leasing, man kan opfylde alle behov, bare længden på en aftale ikke er alt for lang, for BMW er et af de mærker, som sender mange meget lidt brugte biler ud af landet, og her har vi forklaringen på de solide fremgang for BMW de seneste år, mens den private bilkøber nok er lidt tilbageholdende, for kun en tåbe mangler respekt for en værkstedsregning fra et autoriseret dansk BMW værksted.

BMW 330i sedan M Sport

Pris: fra 466.558 k

BMW 330 er ikke en 6-cylindret som mange er fristet til at tro. Det er en 2-liters 4-cylindret med flere kræfter, men fortsat meget lækker, ligesom resten af bilens og dens herlige direkte køreegenskaber.

Pris for testbil: 731.001 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8 – aut

258 HK v. 2400-6500 o/m

400 Nm v. 1550-4400 o/m

0-100 km/t: 14,9 sek

Tophastighed: 250 km/t

Forbrug: 14,9 km/l

Kørevægt: 1545 kg

Totalvægt: 2060 kg

Trailer: 750/1600 kg

CO2: 151 g/km

Pin It on Pinterest