Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. August '16 11:30 by Jørli Petersen

VW’s egen Crafter

Den nye VW Crafter er helt ægte VW. Det er slut med at købe Crafter hos Mercedes, og der er manget nyt omkring den nye 3500 kg VW, som kan fås med forhjuls- baghjuls eller 4-hjulstræk.

Den nye VW Crafter er helt ægte VW. Det er slut med at købe Crafter hos Mercedes, og der er meget nyt omkring den nye 3500 kg VW, som kan fås med forhjuls- baghjuls- eller 4-hjulstræk.

VW viser i løbet af september måned den nye Crafter. Selvfølgelig flyder VW over med lovord om deres egen kommende nyhed, alt andet ville være underligt, men VW bruger også vendinger som kompakt og beskedne ydre mål, som vi underlader at fortolke, før vi har set nærmere på bilen, for en stor kassevogn i 3500 kg klassen, skal vel ikke have beskedne ydre mål og være kompakt, selv om VW også drister sig til at mene, at bilen er let at parkere i den tætte bytrafik.

Motorprogrammet er til gengæld overskueligt og let at gå til. Alt bygges op omkring VW’s kendte 2-liters, som i ny Crafter kommer i versioner fra 102 til 177 HK, og så er det et stort plus for ny Crafter, at bilen som andre i samme klasse, både kan fås med forhjuls- baghjuls- eller 4-hjulstræk.

Kombineret med mulighed for automatgear, ligner ny VW Crafter en stor kassevogn, der kan tilpasses langt de fleste behov, ligesom der er tilført en del sikkerhedsudstyr, som ikke var tilgængeligt, da den nu snart forhenværende Crafter blev introduceret.

Ingen partner til VW

Historien om Crafter er mere end blot en ny model. Septembers nyhed blev nødvendig, da Mercedes valgte at stoppe det såkaldte samarbejde med VW. VW fik kort og godt at vide, at Mercedes ikke længere ville levere Sprinter med VW motor til den tyske konkurrent, og så var gode dyr rådne hos VW, for skulle man droppe 3,5 ton klassen, eller skulle man selv udvikle og finde produktionskapacitet til en Crafter, som ikke længere var en Mercedes?

VW valgte sidste løsning. Man startede udvikling af Crafter, og man måtte bygge en helt ny fabrik i Polen, hvor Crafter snart ruller på samlebåndet.

Det var været en rigtig kostbar omgang for VW, og vi kan næste se de svedne grin hos Mercedes i Stuttgart, for der kommer til at gå en del år, før VW igen har overskud på Crafter kontoen, og det er slet ikke utænkeligt, at Mercedes har endnu flere gode kort gemt i ærmet, og et af disse mulige kort kan være en langvarig udfordring på pris, som ikke er VW’s livret lige nu, hvor koncernen bløder efter den langt fra afsluttede dieselskandale, ligesom koncernens tungeste drenge (MAN og Scania), kan komme til at trække dybe spor i kommende års regnskaber.

Modsat er VW opsat på at byde Mercedes op til dans. For at udnytte det nye produktionsanlæg bedst muligt, vil Crafter også blive solgt gennem MAN butikkerne, så hvis man lige skal have et par 60-tons 25-meters lastvognstræk, kan man få en Crafter med MAN logo smidt i nakken til en fornuftig pris.

MAN i Danmark er allerede ved at gøre klar til den nye ”mini-MAN”. MAN har udnævnt en ny produktchef, som udelukkende skal tage sig at det kommende salg af varebiler.

Ny VW Crafter får officiel debut på biludstillingen i Hannover i september. MAN udgaven af Crafter er først klar til salg i løbet af næste år, hvor produktionskapaciteten på den nye fabrik i Polen nærmer sig 100 procent.

Motorprogrammet i Crafter er bygget op omkring den kendte 2-liters diesel, som leverer alt fra 102 til 177 HK med en eller to gange turbolader. Førerpladsen er typisk VW, og så er der tilført en håndfuld af nye sikkerhedssystemer.

Motorprogrammet i Crafter er bygget op omkring den kendte 2-liters diesel, som leverer alt fra 102 til 177 HK med en eller to gange turbolader. Førerpladsen er typisk VW, og så er der tilført en håndfuld af nye sikkerhedssystemer.

 

Pin It on Pinterest