Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. June '20 09:54 by Jørli Petersen

VW’s nye Ford filial

Ny VW Caddy bliver også til en ny Ford Transit Connect.

Det har længe været en kendsgerning, at VW og Ford har indgået et samarbejde om nye varebiler, men nu er der kommet mere kød på skelettet, og fra et samarbejde der havde til hensigt at udvikle en ny fælles varebil af typen Transporter / Transit Connect, ligner det udvidede samarbejde også det redningsbælte, Ford har været på udkik efter i flere år.

Fords store problem hedder el-biler, gode hybridløsninger og især brintbiler. Ford er lysår efter sine konkurrenter på disse områder, men med det nye samarbejde med VW, kan man skyde genvej på flere områder, samtidig med man styrker sin dominerende position på Van markedet.

Det nye samarbejde mellem VW og Ford består af fem hovedpunkter.

En helt ny kompakt varebil, en ny Ford Connect baseret på den kommende Caddy 5. Den nye Caddy skulle have været VW’s store slagnummer på den nu aflyste IAA i Hannover til september, – VW erhvervsbilers baghave, men nu må VW nøjes med at lade bilen ”sive” ud på markedet.

Næste nyhed bliver en ny VW pick-up, der er baseret på den nuværende Ford Ranger.

VW har netop sagt farvel til den meget lækre Amarok, der var pick-up klassens absolutte topmodel i Europa, nu skal man tilpasse en Ranger, men navnet Amarok fortsætter.

Endelig skal de to bilkoncerner så blive enige om de to mærkers kronjuvel. Transit Custom og VW Transporter skal smeltes sammen til en enkelt model, og indtil videre ligner det en Ford opgave at lave et oplæg til ny fælles varebil, vi gætter på VW motorer i et fælles karrosseri, og så lyder det sandsynligt, at den nye bil i 3-ton klassen både skal bygges hos Ford i Tyrkiet og hos VW, – sikkert i Hannover.

Som et lidt uventet vedhæng på den nye aftale, får Ford adgang til VW’s platforme for el-biler i skikkelse af el-drevne selvkørende køretøjer. Ford får hermed den redningskrans, man har efterlyst. Man skyder genvej til alt det man har manglet, og hvis Ford spiller sine kort rigtigt, kan man måske også fedte sig ind til et partnerskab omkring brint og brændselsceller, for Audi har købt viden og metoder hos Hyundai, Audi er som bekendt en del af VW, og når VW koncernen får gang i produktion af brintbiler, kan man måske, – med tilladelse fra Hyundai, lade en del af teknikken gå videre til Ford, som synes at være ualmindelig langt bagud i alt det med brintbiler.

Et så voldsomt samarbejde mellem en gigant og en forhenværende gigant, kunne også resultere i et mere nært samarbejde, man kunne eksempelvis udveksle aktier, men sådan kommer det ikke til at gå.

Den nye aftale er en helt ren forretningsaftale. Man laver et samarbejde på afgrænsede områder, men der bliver ikke tale om fælles ejerskab eller lignende konstruktioner, eksempelvis i et nyt selskab.

Dels er VW nok ikke specielt interesseret i en andel af Ford, der synes i konstant europæisk tilbagegang, og dels har VW nok at bruge penge til netop nu.

VW har som bekendt tabt en grim retssag ved tysk højesteret. En afgørelse der kommer til at koste mange penge på det tyske hjemmemarked, og så er det stadig et åbent spørgsmål, om andre EU lande også synes, at deres VW-ejere af fup-og-fidus dieselbiler bør have erstatning.

En gigant slår pjalterne sammen med en tidligere gigant, for at holde fast i den absolutte førertrøje på markedet for varebiler, men Ford får flest fordele ud af det nye samarbejde. Ford kommer let til at det vanskelige, let til alle de nye områder, hvor Ford så ud til at være hjælpeløst bagud.

Pin It on Pinterest