Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. May '23 17:00 by Jørli Petersen

X-Trails eget kraftværk

X-Trail er flere ting, også det mere usædvanlige, men de alternative udgaver udløser ikke rabat på afgiften, og derfor er prishoppet tydeligt alt efter den ønskede model. Med e-Power starter priserne ved 500.000 kr, men testbilen koster mere end 700.000 kr.

Det vil ikke være forkert at påstå, at Nissan går egne veje for at finde rette vej til fremtidens biler, hvis vi udelukkende ser på CO2-udledning.

Den normale kørselstilstand. Motoren leverer strøm til de drivende hjul via bilens 1,8 kWh batteri.

Det kan ske, men kun over meget kort strækninger, at bilen kører som ren el-bil.

Nissan har biler, der er kørt uden om Danmark, ene og alene fordi deres form for miljøteknik ikke har stemt overens med de afgifter, som vi plages af i Kongeriget Danmark, men ny type X-Trail har fundet nåde, både for Nissans egne vurderinger, samtidig med prisen kan holdes sådan nogenlunde, men lad dig nu ikke narre.

Prisen på 450.000 kr for en X-Trail er ikke for testbilen, her skal vi noget højere op, testbilen koster på den forkerte side af 700.000 kr, og udledningen af CO2 afhænger i høj grad af den måde bilen kører på.

e-Power er hos Nissan noget alternativt.

Størst udledning får man, hvis man smider 1650 kg på krogen, og forsøger at køre en mindre gang hest eller noget båd efter X-Trail, og er det en disciplin man ofte udøver, kan vi fra start melde ud, at man skal kikke sig om efter et alternativ, for denne Nissan er det mærket kalder e-Power, og er i sin enkelhed en el-motor, der medbringer eget kraftværk i form af en benzinmotor, som via et særdeles lille og begrænset batteri, sørger for, at der hele tiden er muskler til at reagere på signaler fra den højre pedal.

Det micro-lille batteri er i sig selv charmerende. Det er ikke denne Nissan, der driver rovdrift på de noget halv- og helgiftige og sjældne typer råstoffer, som er nødvendige for at lave et bilbatteri, men ser man rent CO2 mæssigt på bilen, kan en kommende landbrugsminister fra Alternativet selvfølgelig gå til angreb på de 152 gram CO2, som bilen udleder som største officielle værdi.

Selve det at medbringe eget kraftværk til at drive en el-motor er ikke noget nyt. Flere bilmærker har gjort det samme, flere er på vej, men teknikken er helt den samme, som man finder i brintbiler, her er det bare en brædselscelle, der producerer energi til at lave strøm, så hvis vi skal formilde både Alternativet og andre overivrige bilhadere, så er X-Trail e-Power en brintbil, – bare med en benzinmotor.

Alt det gode

En rigtig god kabine. En rigtig god kombination af skærm og rigtige knapper.

Herfra er der både godt og mindre godt ved dagens største Nissan. Vi lægger ud med en masse plusser, som slet ikke er til at tage fejl af. X-Trail er i høj grad en bil, der vinder voldsomt ved nærmere bekendtskab, (læg mærke til ordet voldsomt), Nissan X-Trail er godt nok en forlænget Qashqai, og ikke en X-Trail i oprindelig forstand, men det er en rigtig velkørende type SUV, testbilen er udstyret med to el-motorer, trækker på all fire, og traditionen tro har Nissan lavet en rigtig flot opsætning af undervogn.

Nissan har ikke gjort sig umage med at lave noget X-Trail ikke er. Man har sat et mål, man ønskede at lave en velkørende type SUV med høj komfort, og det er lykkedes. Set fra den vinkel er vi mere end meget tilfredse med e-Power X-Trail, ligesom vi er rigtigt tilfredse med bilens indre, indretning, sæder, udsyn, pladsforhold og selvfølgelig alt det med plads til konstant gnavne teenagere, som med mellemrum kikker op fra de medbragte skærme.

Vurderet ud fra det netop beskrevne, er X-Trail i særklasse for sin type, om man så vil ofre 700 af de lange for bilen, er det individuelle valg, men her på redaktionen er der ingen der ryster på hovedet.

Genvej til brint?

Nogle linjer tilbage luftede vi muligheden for et par gnavne bemærkninger, og nu er det tid til det mere kritiske. Benzinmotoren.

Vi har meget vanskeligt ved at forstå, hvorfor man har besluttet sig f tilt save en cylinder af en ellers velstrikket 2-liters 4-benet motor, så man står tilbage med en 1,5 liters type haltefanden, også kaldet 3-cylindret maskine.

God benplads og siddehøjde på bagsædet.

Indrømmet, Nissan har gjort sig store anstrengelser for at få det til at spille bedst muligt, resultatet målt ud fra 3-benet maskineri er ikke då dårligt endda, men da vi konsekvent starter med at vurdere 3-benede motorer på en minusskala, kan den selvsagt ikke nå op over en karakter på 0.

Det er her den er gal. Nissan har savet i en helt uskyldig 4-benet motor, og gjort den til en 3-benet nødløsning. Man har samtidig gjort sig umage med at gøre motoren så lydløs som muligt.

Kan man høre maskinen, vil den nu kritiske læser så spørge? Svaret er ja. De perioder, hvor bilen presses optræder den 3-benede uciviliseret, den spurter op i omdrejninger, så man skulle tro, det var en CVT gearkasse (milliongear) der var lagt i bilen, men det er det ikke. Der er slet ingen form for traditionel gearkasse i bilen, el-motorerne pisker de drivende hjul direkte fra 0 til de 180 km/t, der er den oplyste tophastighed, som vi ikke har testet, da vi ikke har haft bilen uden for landets grænser, men vi har en ide om hvordan motoren vil opføre sig, når der rigtigt kommer sus omkring bilen, eller måske, når man smider 1650 kg på krogen, og hygger sig med et par af de mest drilske bakker i det danske landskab i modvind og uden hjemve.

Fås som 5- eller 7-sædet. De sidste to sæder koster selvfølgelig ekstra.

Køremæssigt er X-Trail e-Power i top, teknisk er den på flere måder også ganske fin, – der er bare lige det med den 3-benede, så vi tillader os selvfølgelig at efterlyse en standard type 1,6 liters, dem har Nissan i bunkevis, teknisk vurderer er det måske som overkill at lægge den 2-liters i maskinrummet, men vi underkender løsningen med 3-cylindret, som både handler om CO2 og måling af samme, ligesom vi ikke skal se bort fra regnedrengenes iver efter at spare lidt håndører, for det er billigere at lave 3-cylindret, end det er at lave noget med fire propper, der hopper op og ned i motorrummet.

Men hvor er Nissan så med brint, kan vi tillade os at spørge? Officielt er Nissan slet ikke i nærheden af noget brint, og så alligevel.

Nissan er som bekendt en del af Renault koncernen, og Renault er i fuld gang med at lave brintbiler, så med den konstruktion der nu er lagt i X-Trail, vil det være en meget enkel opgave, at pille en benzinmotor ud, og erstatte med en brændselscelle. Man kan jo håbe, selv om det ikke vil kunne tilfredse hverken Alternativet, Enhedslisten eller andre, som ser ud til bare at være imod alt rullende materiel på fire hjul, men det sidste er jo en helt anden historie.

Nissans største på det danske marked, men det er ikke X-Trail i oprindelig form. Dagens X-Trail er en forlænget Qashqai.

Nissan X-Trail e-Power 4WD

Pris: fra 450.990 kr

Pris for testbil: 710.490 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

2 el-motorer

Drejningsmoment: 330 + 195 Nm

aut – et trin

Systemydelse: 210 HK

0-100 km/t: 7,7 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 14,9-15,9 km/l

Kørevægt: 1961 kg

Totalvægt: 2535 kg

Trailer: 1650/750 kg

CO2: 14-152 g/km

Pin It on Pinterest