Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. February '21 21:12 by Jørli Petersen

X traktor

Land Rover Defender i ny udgave er så langt fra den tidligere model, at det forlængst er gået over i historien.

Ikke X-faktor, men X traktor. Den første nye Land Rover Defender nogensinde, tør vi godt kalde testbilen, er så anderledes og langt fra begrebet Land Rover Defender, at vi faktisk tager hul på en helt ny historie.

Med den nye generation skal Land Rover også til at finde en helt ny kundegruppe, for den lokale storbonde der skal rundt på knoldede marker og tilse det lokale skovbrug, vil nok ikke drømme om den nye Defender, og mens den nye model ligner en moderne SUV eller ægte type off-roader, er begrebet Defender meget tættere knyttet til den grå Ferguson, der benytter samme terræn som den original Defender.

Det store chok

Ny og original Defender har et par ting til fælles. De er kantede og store, og så kan de køre terræn. Tag endelig ikke fejl af ny Defender, den er en meget kapabel off-roader. Hvis vi skal være meget nøjeregnende, er den nok også en tand skrappere end den originale, men det er ikke en bil, som man ville vælge, hvis man skulle krydse Sahara eller på udflugt i Centralafrika.

Slut med ultimativ dårlig kørestilling. Ny Defender er også komfort og mere komfort.

Dertil er der alt for meget avanceret teknik i ny Defender, der er alt for meget elektronik, og hvis man får en fejlmelding på skærmen i Sahara, er man godt nok på potten. Med den originale Defender, kunne man løse problemer med en mukkert og et bøjet vandrør, men de tider er forbi, og det er også derfor, ny Defender skal finde en helt ny type købere.

Masser af plads, men glatte måtter i hele bilen. Alt skøjter rundt i bilen.

Fra samme affjedring som den gamle grå Ferguson i oprindelig Defender, har den nye model luftraffjedring som standard. Bilen er ved første øjekast imponerende. Når man er tæt på bilen, er den endnu større, og så er bilen overraskende komfortabel, når man smider den en tur på motorvej.

Og apropos motor. Vi modtager fortsat psykologhjælp efter den oplevelse.

Ikke fordi bilen kører skidt, fordi oversigten er ringe eller sæderne dårlige, det store chok kom, da vi skulle tanke, for magen til en forslugen tank skal man lede længe efter, og endnu være, man skal taktisk tanke meget tit.

Der er en skærmmenu til enhver udfordring.

Det officielle forbrug er oplyst til 6,1 km/l, og vi er i det nabolag eller lavere, når vi kører de godt 130 km/t, som er den maksimale hastighed Land Rover pådutter dig, hvis du vælger den eftermonterede vildmarkspakke, som vi slet ikke kan anbefale. Dels fordi bagagebæreren larmer vildt og voldsomt, dels fordi man pludselig får flyttet lyden af indsugningsluft op til sideruden. Den ellers smarte snorkel fortæller med tydelig hvæsen, om du træder på gaspedalen eller ej, mens selve konstruktionen af snorkel er ganske listig tænkt. Her ser vi en snorkel, der kan klikkes på bilen uden man skal starte monteringen med en dåseåbner.

Udvendigt køl

Ekstrapakken betyder også udvendig monteret madkasse. Ganske praktisk hvis man har kølevarer fra supermarkedet, men eller synes den 24 liter store udvendige kasse som en tåbelig tilføjelse.

230V strømudtag i varerummet. Plads til en lille fryser, så der kan grænsehandles igennem.

Tryk på en knap, og trækkrogen dukker op.

Ser vi på bilens off-road har vi allerede lettet lidt på indtrykket, og Defender er en bil med stor kapacitet til off-road. Til gengæld er det også en gang off-road, der stiller store krav til føreren. Man skal betjene sig at en masse skærme, og menuer der skal trykkes og tilvælges, det er rent ud sagt forvirrende, og det kræver nok meget stor rutine og næsten daglig brug, før man slår sig til ro med de menuer og det behov man har.

Alligevel er der to ting vi vil fremhæve. Bilen udstrakte brug af kamaraer. Nu kan man bag rattet se de kritiske punkter, der tidligere har været usynlige, og dermed overladt til gætværk. Man kan køre mere sikkert, man kan holde sig væk fra de største problemer i terræn, og man kan sikkert spare en del reparationer, så de mange kameraer er et plus.

Kameraer overalt i bilen, og resten regner den sig frem til.

Det næste vi fremhæver er bilens frihøjde, som i standard er rigtig fin. Luftundervognen gør det muligt at øge frihøjden med op til 14,5 cm., den kan også sænkes med fire, hvis man vil forsøge at snige sig under en bom af en eller anden art, og så ser vi det som et plus, at den sårbare elektronik i ny Defender er placeret så højt, at man med nogenlunde ro i sindet kan teste bilens vadedybde på 90 cm.

Kompakt betjening. Læs – alt for gnidret.

Tre-liters V6

Når man har besteget den nye Defender og sparket liv i benzinmotoren, breder sig en beroligende harmoni i bilen. Den 3-liters V6’er bare spinder, men den lægger også frygtindgydende 400 HK, og sammen med bilens vægt på knap 2400 kg og aerodynamik som et pengeskab fra goe’ gamle Franz i Berlin, har vi forklaringen på bilens umådeholdende forbrug af brændstof. Faktisk er vi kommet i den situation, at vi må anbefale bilen til bykørsel frem for noget som helst andet, for man skal køre langsomt for at få noget, der ligner fornuftig økonomi ud af bilen, og i 2021 kan man ikke klare sig med at sige, at har man råd til at smide 1,5 mille efter en bil, har man også råd til at tanke, for i dag er man så langt fra en mulig snert af grøn profil som muligt, hvis man vælger en benzinudgave af ny Defender, som efter sigende skulle være beregnet til at være let at rengøre indvendigt, og selv om måtterne er både skinnende og glatte, er det nok de færreste, der vil smide en gang ny Defender op som almindelig brugsvogn i en skovhuggerlejr.

Imens kurer enhver form for bagage rundt i bilen bare man tænker på at dreje, så vi slutter med at konstatere den ultimative forskel fra oprindelig til ny Defender og anbefaler på det kraftigste, at ny Defender skal købes med dieselmotor.

Land Rover Defender 400 HK

Monster stor, udvendigt reservehjul som det sig hører og bør, tagbagagebæreren tager 123 kg, mens den udvendige madkasse er den dummeste ide vi har set længe.

Pris: fra 974.000 kr

Pris for testbil: 1437.000 kr

Motor: 3,0-liter 6-cyl

8 aut

400 HK v. 5500-6500 o/m

550 Nm v. 2000-5000 o/m

0-100 km/t: 9,0 sek

Tophastighed: 191 km/t

Forbrug: 6,1 km/l

Kørevægt: 2361 kg

Totalvægt: 3165 kg

Trailer: 750/3500 kg

CO2: 255-279 g/km

Pin It on Pinterest