Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. February 16:38 by Jørli Petersen

Yaris light

Yaris GR Sport, men der findes også en anden og helt ægte GR, men så er motoren på 1,6 liter, mængden af heste vokset næsten eksplosivt til 261, og prisen er strøget til den anden side af den halve million. Denne GR er et udstyrsstykke, men en god repræsentant for smart udstyr.

Navnet er GR Sport, og et kort øjeblik kommer man til at tænke tilbage til den oprindelige GTI-klasse. Dengang der var bunkevis af sjove biler, hvor bilfabrikkerne sloges om at præstere den mest sporty køreoplevelse til en overkommelig pris, og biler som stamfaderen Golf GTI tilsat legender som 205 GTI, Corsa GSI, Uno Turbo med flere fik drenge og mænd over og under 70 til at drømme søde drømme.

Vi skræller alt det med GR og Sport af dagsorden, og ser på testbilen i sig selv, for dette er Yaris uden det normale hybrid, som Toyota ellers er så gode til. Denne basis Yaris lægger 125 HK ved 6600 omdrejninger, så indtil videre er den god nok, det er GTI på de gode gamle måde, og skal man have sjov Yaris, er det denne 125 hestes man skal gå efter. Ikke den lidt dyrere Yaris Hybrid og slet ikke basis Yaris med trist 1-liters motor fra Aygo, men en ting har den 1-liters til fælles med Yaris GR Sport, begge er 3-cylindrede, og det er her de gode drømme fra tidligere tider brister, den lyder og opleves forkert, og så er opsætning af undervogn også noget anderledes, for GR Sport er også en familiebil, hvor de gamle GTI’biler godt kunne være strammet ganske voldsomt i den ellers enkle type undervogn, – og endelig er der endnu en afgørende forskel, før fornemmelsen er helt hjemme, -forholdet mellem vægt og effekt.

Vægt og effekt

GR Skiltet for og bag sender signaler, men det kunne lige så godt have stået de-luxe eller Savoy.

Testbilen vejer 1100 kg og lægger 125 HK. Det giver et vægt/effektforhold på 8,8, den næsten legendariske Peugeot 205 GTI 1,9 havde et forhold på 6,6, stamfader Golf GTI havde 7,6, Uno Turbo præsterede 8,1, og den ultimative super GTI, Renault 5 Turbo med centermotor, var nede på 5,6.

Umiddelbart lyder det ikke af meget for de fleste, men jo mindre vægt til hver hestekraft er der masser af positiv effekt på køreoplevelsen, og hvis man samtidig tilfører en noget mere brutal og direkte styring, som man gerne lagde i de tidligere GTI-biler, får vi den særlige GTI-fornemmelse, som til dels kan genskabes i denne daglige type Yaris 1,5, og når man så kalder bilen for noget med GR og Sport, skal det pege i den gode retning.

En Yaris med helt almindelig gearkasse.

Yaris er bilen, som for alvor fik slået Toyotas navn fast med syvtommersøm. Yaris blev kåret som Car of the Year i 2021, Toyotas første europæiske titel. At danske motorjournalister mente noget andet, kommer ikke bag på denne redaktion, men vi var og er mere enige med en europæiske jury, end vi er med danske kolleger, og faktum er, at man ikke bliver Car of the Year i Europa, uden at have alt det basis på plads.

Herfra kan man så diskutere, om bilen er rummelig nok, om den har et design, der tiltaler den enkelte, men det er det individuelle, det er ikke til at komme uden om, at Yaris i dette dress er lidt mere end standard Yaris, det køretekniske er på plads, Yaris er som den er, og så er der alt det med pris.

Sæderne har fået lidt ekstra sidestytte.

Målfoto

Billigste Yaris med 1-liters motor kan fås for 160.000 kr. Glem denne misforståede udgave af Yaris, som kun er til for at lokke kunder ind i butikken.

Yaris med 6-trins manuel gearkasse, 1,5 motor og 125 HK er både basis, og nu også genstand for et mere sportsligt udstyrsstykke, og som testpilot i en Yaris GR Sport kan man godt fornøje sig over bilens udstyr og faktisk også komfort, vi hilser med stor tilfredshed Yaris med noget andet end CVT gear, men vi ryster også lidt på hånden, når vi ser et prisskilt på 272.000 kr.

Det er en rigtig pæn pris for en Yaris. Man kan få 1,5 Yaris til 204.000 kr. En meget mere spiselig pris, vælger man hybrid Yaris med sammenligneligt udstyr, skal man af med 217.000 kr, og så er det man kommer i tvivl. Skal man ryste op med 217.000 kr og leve med en max effekt på 116 HK og CVT gear, pengemæssigt kan vi nok ikke nå at indhente noget der ligner den store økonomiske forskel på at køre hybrid og Yaris uden noget, så vi er faktisk meget i tvivl, men ville nok, – når alt kommer til alt, vælge en basis Yaris til lige over 200 af de lange.

Men kors hvor er det er vanskeligt valg, for netop Toyota er så forbandet gode til det med hybrid, så vi har haft det fintfølende målebånd i anvendelse.

Der er kælet for detaljer i GT Sport, men betegnelsen står for ud- og indvendig styling.

Toyota Yaris GR Sport

Pris: fra159.990 kr

Pris for testbil: 274.900 kr

Motor: 1,5-liter 3-cyl

6 – man

125 HK v. 6600 o/m

153 Nm v. 4800-5000 o/m

0-100 km/t: 9,0 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 18,5-20,0 km/l

Kørevægt: 1100 kg

Totalvægt: 1550 kg

Trailer: 550/850 kg

CO2: 118-127g/km

Pin It on Pinterest