Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. June '17 11:40 by Jørli Petersen

Zafira og stjernerne

Der bliver længere og længere mellem biler af MPV-typen, som er født til at køre med syv, – af mange slags, og Opel Zafira er en af de snart ganske få. Med de seneste opdateringer, er Zafira fortsat en af klassens klart bedste. Lidt af en hjerteknuser.

Opels 7-personers MPV er også kommet midtvejs i modelhistorien, men populære Zafira forsvarer sin alder med en helt ny front, der er ændret betydeligt, mens de største nyheder sidder i bilens elektroniske afdeling.

Nye sikkerhedssystemer og især det man kalder Opel Onstar lyder som en næsten revolutionerende nyhed i Danmark, men revolutionen er ægte dansk. Det er kun i Danmark det er nyt, noget lignende har eksisteret på biler fra GM koncernen siden 1996 i USA, og i efterfølgende år er systemet udvidet og ubredt, men det er først nu, man kan tilbyde den mangeartede service ved tryk på den røde On-Star knap i loftet. Bare tryk, og en venlig dansktalende stemme melder sig og spørger hvad man kan hjælpe med.

Der er selvfølgelig også automatik i systemet. Hvis en af bilens air-bags udløses, ringes der automatisk op til Opel OnStar, og hvis ikke servicecentralen kan få kontakt, sendes der en ambulance til det sted, hvor bilens air-bag er udløst, for OnStar er også bundet sammen med GPS.

OnStar på dansk arbejde. Den blå knap er til almindelig service, den røde SOS kræver næppe nogen forklaring.

Ægte 7-personers

OnStar er i al stilhed en meget stor nyhed. En meget velkommen nyhed, og en nyhed, der har både handler om service og øget sikkerhed. Ærgerligt det ikke fås til flere biler, og ærgerligt det først kommer nu, men trods kritikken, skal der selvfølgelig lyde et velkommen.

Nu sidder Opel OnStar i andet end Zafira, men en hurtig gennemgang af Opels ganske vellykkede opdatering af bilmodellen med nogle år på bagen kræver også, at vi hurtigt runder de største ændringer der er sket med Zafira siden den første model, og foruden alt det elektroniske, lægger vi afgørende vægt på det noget anderledes sædesystem og lækkerier i maskinrummet.

Zafiras sædesystem er fortsat til syv personer, det er fortsat med stærkt begrænset plads til de sidste ro passagere længt bagude, men i dag er sæderne med fuldt klap og foldesystem, så man kan få en flad og effektiv stor bagagebund når og hvis det ønskes, hvor den første Zafira havde en form for bænkesæde, der blev kørt frem, mens sædehynden blev vippet til lodret position.

Dagens bagagemuligheder i Zafira. Fuldt fleksibelt bagagerum.

Er det toppen af 1,6?

Vi stiller lige et spørgsmål, for vi er lidt i tvivl, men vi er til gengæld ikke i tvivl om, at Opel har en af de absolut bedste 1,6 liters dieselmotorer, og midt i dieselforvirringen hos Opel, er der grund til at sætte en meget tyk streg under, at denne 1,6’er er Opels egen, og da vi så og kørte motoren første gang, var vi meget overrasket. Den havde vi ikke lige set komme, for Opel havde indtil da budt på et misk-mask af fremmede dieselmotorer plus deres egen gamle 1,7 liters opdaterede motor i deres biler, så da Opel skulle have en ny model Vivaro, havde vi det lønlige håb, at man ville bruge sin egen 1,6’er, men det skete desværre ikke.

Nu er vi yderligere blevet bekymret, for Opel bliver officielt en del af PSA i løbet af året, og PSA har skam også 1,6 diesel på programmet, men ikke så god som Opels. Vi frygter den franske selvglæde, og vi frygter også, at Opels 1,6’er måske er en halv Euro dyrere at producere end PSA egen noget ældre maskine, men vi håber selvfølgelig, at PSA også kan se kvaliteterne i Opels rigtigt lækre motor, der klæder Zafira, så det er en fornøjelse.

Bag klappen finder man bagageplads på 710 liter under hattehylden og 1860 liter som 2-personer til loft.

Selv om 1,6 motoren kun lægger 134 HK, er det om ikke rigeligt til en fuldt læsset Zafira, så er det et godt stykke forbi tilstrækkeligt, og vil man have mere, kan man vælge Zafira med 2-liters diesel, men så er det en Fiat diesel, og det er nu heller ikke så slemt.

Vi må også konstatere, at populariteten for 7-personers biler af MPV typen er for nedadgående. Børne- eller familiecontaineren som biltype er på retur, flere bilmærker er stoppet med at lave den form for biler, men Opel holder stand, og Zafira ligger forsat i top blandt de stadig færre valgmuligheder, hvis største ulempe selvfølgelig er bilens pris.

Dagens billigste Opel Zafira koster 275.000 kr men pas på, fra basismodel og til noget ganske lækkert med dieselmotor, sker der en masse på prislisten. Testbilen, som er godt pakket med ekstraudstyr, koster næste 300.000 kr mere end basismodellen, så vi må også tage til efterretning, at Zafira fås til mange priser.

Opel Zafira 1,6 CDTI

Ny front og især nye LED lygter hele vejen rundt om hovedlyset, der er drejelige forlygter og masser af nyt elektronisk udstyr, bag den måske bedste 1,6 diesel på markedet netop nu.

Pris: fra 275.000 kr

Pris for testbil: 559.960 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins

134 HK v. 3500-4000 o/m

320 Nm v. 2000 o/m

0-100 km/t: 11,2 sek

Tophastighed: 193 km/t

ECE-snit: 22,2 km/l

Kørevægt: 1701 kg

Totalvægt: 2380 kg

Trailer: 679/1450 kg

CO-2: 119g/km

Pin It on Pinterest